Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, december 11, 2008

  Broderskap i graven, plats för idédebatt

  Den kristna socialdemokratiska Broderskapsrörelsens tidning – där jag varit verksam som ledarskribent och krönikör – läggs ned i sin nuvarande form. Men redan i vår återuppstår den i ny regi.

  Hela den nuvarande redaktionen sägs upp och chefredaktör Bruno Sollerman går i pension. Tidningen Broderskaps utgivning överlåts till AiP Media eftersom upplagan sjunkit så att det statliga stödet till tidningen inte längre räcker för att bära upp en egen redaktion. Broderskapsrörelsen behåller dock kontrollen över tidningens speciella karaktär genom att tillsätta chefredaktör, även om denne är anställd av AiP Media.

  Intentionen är nu att Broderskap både form- och innehållsmässigt ska förnyas. Det blir alltså en hel del förändringar under 2009 och en satsning på en förnyelse av tidningen. Dock ska karaktären, som hittills, av en ekumenisk, kristet och religiöst motiverad, politisk vänstertidning fortsatt vara tydlig.

  * * *

  Via Erik Laakso ser jag att s-bloggaren Fredrik Jansson riktat en skarp anklagelse mot sina bloggande partivänner för att bara undantagsvis bry sig om att diskutera något annat än ”personers vara eller icke vara, kortsiktigt partitaktiserande eller att utan analys referera till dagsmedias framstressade och oinitierade rapportering”.

  Hårda ord, och jag tar naturligtvis till mig av dem. Jansson har helt klart en poäng.

  Lyckligtvis finns det ljuspunkter i mörkret. Socialdemokratiska studentförbundet bjuder in till ett släppseminarium med anledning av en ny antologi (där för övrigt jag bidrar med ett kapitel) om arbetarrörelsens idédebatt.

  Vad krävs för att arbetarrörelsen och socialdemokratin återigen ska bli den kraft som sätter dagordningen och förändrar världen? Var kan vi, både i Sverige och internationellt, hitta spännande exempel på en framgångsrik idédebatt utifrån arbetarrörelsens värderingar? Och hur kombinerar vi visionär idédebatt med skapandet av hållbar framtidspolitik och en tanke om folkbildning och gräsrotsaktivism?

  Detta och sannolikt en hel del annat diskuteras på ABF-huset i Stockholm på måndag den 15 december kl. 18.00. I panelen finns Enn Kokk (s-legendar, debattör och bloggare), Katrine Kielos (tillträdande ledarskribent på Aftonbladet), Olle Sahlström (debattör och författare av Rättviseutredningen), Anne-Marie Lindgren (utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja) samt Kajsa Borgnäs (ordförande för S-studenter). Moderator är antologins redaktör Magnus Wennerhag.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Broderskap i graven, plats för idédebatt"

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 december, 2008 13:06) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 december, 2008 09:28) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 december, 2008 09:42) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Lars G Linder skrev... (12 december, 2008 15:03) : 

  Tidningen Broderskap går inte alls i graven! Tvärtom. Ny chefredaktör har rekryterats, och tidningen fortsätter komma ut en gång i veckan. En oberoende, radikal röst i gränssnittet tro och politik.
  Däremot kommer produktionen av tidningen att ske på AiP-Media AB.
  Varmt välkomna att fortsätta läsa tidningen Broderskap!

  vänliga hälsningar
  Lars G Linder
  förbundssekreterare
  Broderskapsrörelsen

   

  kommentera