Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, januari 06, 2009

  Pär Ström var 2008 års kommunikatör

  En av de drivande opinionsbildarna mot FRA-lagen förra året var debattören, författaren och bloggaren Pär Ström – till vardags ”integritetsombudsman” på tankesmedjan Den Nya Välfärden. Av kunskaps- och informationsföretaget Populär kommunikation har han för sina insatser utsetts till Årets kommunikatör.

  Denna utmärkelse delas ut till personer som ”på ett traditionellt eller nytänkande sätt framgångsrikt nått ut med ett viktigt budskap”.

  I samband med att förslaget till signalspaningslag skulle behandlas i riksdagen i juni 2008 uppmanade Pär Ström via sitt nyhetsbrev Big Brother Bulletin människor att stå upp mot kontrollsamhället genom att mejla riksdagsledamöterna. Till följd av dessa – och många andras liknande upprop på internet – fick våra folkvalda ta emot tusentals mejl från allmänheten.

  Ström har också bedrivit opinionsbildning genom ironiska sånger om FRA i mp3-format, som filmklipp på YouTube och som ringsignaler till mobilen.

  I de här frågorna tycker jag att Pär Ström gjort utmärkta insatser – utan att för den skull sympatisera med hans arbetsgivare, och jag kan bara gratulera till ett välförtjänt erkännande.

  Populär kommunikation nämner dock inget om Ströms andra opinionsbildningsinsats under 2008, vilket kanske är lika så gott. Det var ju som bekant också han som skrev boken Mansförtryck och kvinnovälde i vilken han bland annat hävdade att ”män befinner sig i underläge gentemot kvinnor på många områden”, att män vid tjänstetillsättningar blir ”förbigångna av mindre kvalificerade kvinnor” eftersom arbetsgivare vill ”snygga till genusstatistiken”, samt att feminister ”låtsas kämpa för jämställdhet men vill i verkligheten bara skaffa förmåner för den egna gruppen”.

  Uppfattningar som dessa borde nog helst bara bemötas med överseende tystnad.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Pär Ström var 2008 års kommunikatör"

   

  Anonymous Bengt O. skrev... (07 januari, 2009 12:41) : 

  Du tror inte att det kan finnas ett samband mellan dessa två "opinionsbildningsinsatser"? Det tror jag.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (07 januari, 2009 15:31) : 

  Är det egentligen någon som gett sig på att kritiskt granska Ströms integritesgranskningar? Vad vet vi om dessa? Stämmer de? Eller sväljer alla bara glatt dessa som sanningen eftersom han ropar "storebror ser dig" i en mkt aktuell fråga?

  Jag har i varje fall läst en av hans rapporter om IT i trafiken (mitt eget expertområde sedan 1990). Hans rapport hette typ "med storebror i baksätet" (alltid denne storebror...). I grunden en rätt seriös granskning om än lite ytlig av flera olika kommande system med IT i trafiken, men på varje område valde han att hela tiden gå på det allra värsta möjliga utfallet för integritet (när det kunde vara från noll till hundra - sade per hela tiden hundra). Summan blev en helt bisarrt överdriven bild av integritesriskerna. Som om man till 100% gått på den allra gapigaste klimatalarmisten i klimatfrågan.

  Slutsatsen om riskerna var alltså mycket grovt överdrivna, för att inte säga rent falska. Man undrar ju ibland om det är samma sak med hans övriga integritetsrapporterande...

   

  kommentera