Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, januari 21, 2009

  Priset för extremism

  I medierna har det den sista tiden uppmärksammats att en för mord med hatbrottskaraktär dömd person som antagits till läkarutbildningen, inte får fullgöra sin praktiktjänstgöring. Inte heller verkar tre hemvärnssoldater som misstänks för samröre med en nynazistisk organisation få vara kvar i Hemvärnet.

  Något mindre medieutrymme har upplåtits åt den sverigedemokrat vars bil blivit vandaliserad och sprejad ”AFA ser dig”.

  Jag tar upp dessa saker i ett samlat sammanhang eftersom det här finns ett mönster; det pris människor får betala för politiskt extrema åsikter.

  Låt oss börja med den morddömde läkarstudenten. Han har uppmärksammats tidigare när han kom in på en annan läkarutbildning. Den gången blev han utslängd av formella skäl; de betyg han uppgett gick inte bestryka. Till utbildningen i Uppsala förefaller han dock ha kommit in på korrekta grunder.

  Mannen i fråga är alltså dömd för ett politiskt motiverat mord. Ett fruktansvärt brott. Ett brott han fälts för och avtjänat sitt straff för. Hur länge till ska han straffas? Enligt Socialstyrelsen kan dömda mördare som läkare ”rubba den tillit som allmänheten har rätt att känna för en läkare”. Samtidigt är inte porten till yrken som läkare och sjuksköterska inte automatiskt stängd för den som har dömts för grövre brott. Alla sägs få en individuell prövning. Om en person har utvecklats under åren efter brottet kan det till exempel ses som en förmildrande omständighet. Men när det gäller mord finns det tydligen inte ”några som helst förutsättningar för att Socialstyrelsen skulle medge att vederbörande i framtiden skulle kunna vara verksam inom hälso- och sjukvården”.

  Någon pardon väntar inte heller nazister i Hemvärnet. Enligt Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg har hans organisation i uppdrag att skydda och bevaka samhällskritisk och viktig infrastruktur, i både fred och krig, ”på ett sådant sätt att medborgaren har ett förtroende för Försvarsmakten och Hemvärnet”.

  När en person söker till Hemvärnet görs en omfattande säkerhetskontroll, med bland annat registerkontroller hos Säpo och polisen. Det görs en personbedömning, och även sociala myndigheter kontaktas för att säkerställa att den sökande har god vandel. Och detta är tydligen oförenligt med nazistiska åsikter. Rikshemvärnschefen uppger att om uppgifterna om de aktuella personernas organisatoriska samröre beläggs så har de gjort sitt i Hemvärnet.

  Självklart är det ingen mänsklig rättighet att vara med i Hemvärnet. Som jag ser det så är det upp till varje organisation att avgöra vilka medlemmar man vill ha. Och så länge reglerna inte är godtyckliga så ser jag inga problem med att förvägra exempelvis nazister eller andra politiska extremister medlemskap.

  Läkarutbildning är en annan sak. En sådan utbildning måste ju inte nödvändigtvis leda till en yrkeskarriär som just läkare. Exempelvis läkemedelsindustrin efterfrågar ju utbildat folk, likaså finns det en mängd andra jobb där medicinsk utbildning är krav eller starkt önskemål. Vill vi verkligen att människor ska få yrkesförbud på grund av åsikter de har eller haft, och/eller avtjänat straff för grova brott? Jag tycker inte det.

  Till sist vill jag också nämna vandaliseringen och det inte så förtäckta hotet sverigedemokraten råkat ut för. Detta är inte direkt första gången något liknande sker – och det är självklart helt oacceptabelt. Vår demokrati bygger på att människor fritt ska få organisera sig och uttrycka sina åsikter, oavsett hur sinnessvaga eller frånstötande de är. Att med våld och hot skrämma människor till tystnad är inte demokrati utan fascism.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Priset för extremism"

   

  Anonymous Andreas Eriksson skrev... (22 januari, 2009 10:36) : 

  Uppsala ja. Om jag minns korrekt så bjöd de mer eller mindre in Svartenbrant som student. Men det är ju klart, han var ju vänster...

   

  Blogger roberth skrev... (26 januari, 2009 10:36) : 

  Tack! Du är en av de mycket få som fördömer våldet mot politiker oavsett parti.

   

  kommentera