De osäkra alternativet
Flera medier uppger att opinionsinstitutet Skops nya undersökning visar att 55 procent av de tillfrågade anser att regeringen gör ett mycket eller ganska bra jobb. 34 procent trodde att en socialdemokratisk regering skulle göra ett bättre jobb. Enligt Skop har den borgerliga Alliansregeringen inte någon gång sedan den tillträdde varit så populär. Hanteringen av finanskrisen tros vara orsaken. SvD:s PJ Anders Linder tror att i stället en viktig förklaring är att ”man slutat flyga kamikazeuppdrag”. Han konstaterar att försvarsfrågan inte är välskött men åtminstone inte är ”en plågsam närvaro varje dag”. I FRA-frågan menar Linder att lösningen i slutänden blev ”såpass OK att trycket har reducerats rejält”, och regeringen har slutat med förslag av typen förbud för privata sjukförsäkringar. Men viktigast för regeringens förtroendesiffror är anligt Linder att ”det blivit klart för alltfler människor under hösten att ett politiskt ställningstagande inte bara handlar om att ha synpunkter på regeringen, utan att man måste jämföra de två alternativ som står till buds”. Och när Alliansen jämförs med de rödgröna under Mona Sahlins, Lars Ohlys och språkrörens ledning, ter sig borgerligheten mycket mer attraktiv – om man ska tro Svenska Dagbladets politiska chefredaktör. Själv är jag tveksam till om detta håller som förklaring. En något tristare anledning till Skopresultatet kan sammanfattas som ”man vet vad man har men inte vad man får”. Trots det stora missnöje med den borgerliga regeringen som avspeglades i de katastrofala opinionssiffror Allianspartierna fick dras med länge efter valet, så har nu de flesta svenskar vant sig vid att Reinfeldt och de andra nu styr landet. Man vet vad man har. Sahlin och de rödgröna uppfattas antagligen som ett oprövat alternativ – och därmed betydligt mer osäkert. Nu har äntligen oppositionens omtalade arbetsgrupper tillsatts och ska påbörja sitt arbete. De kommer att fokusera på jobb och ekonomi, klimat och miljö, välfärd och rättvisa, storstadens utmaning samt en rättvis och hållbar värld. Det ska bli intressant att se hur väljarna kommer att se på det rödgröna alternativet när de börjar presentera skarpa förslag. Andra skriver intressant om politik, förtroende, opinion. |
Kommentarer om "De osäkra alternativet"
Jag tror dessa undersökningar blir mer och mer osanna för varje dag som går.
Helt enkelt för att många som lever "digitalt" inte har vanlig telefon och de som har mobiltelefon inte alltid registrerar numret.
Om dessa är fler höger eller vänster eller vice versa kan man bara gissa, men det man verkligen kan påstå är att det statistiska urvalet knappast stämmer längre.
Faktum är ju att det inte är så dåligt egentligen. Gjorde en liten sökning för att hitta den Skop mätning från 2003 som gav vår regering högre stöd än borgarna men hitta den inte. Däremot hitta jag en från 2004 där Pärsson & co får stöd av 52% det som är intressant är att bara 27% där tror att borgarna skulle göra ett bättre jobb. Och det är väll här som djävulen gömmer sig. Det finns nog en stor andel som inte på allvar tror att det spelar så stor roll vem som styr och därmed kommer de inte säga att oppositionen skulle göra ett bättre jobb, utan kanske bara ett lika bra jobb...
Jag tror att socialdemokratin kommer att bittert ångra samarbetet med vänsterpartiet. Detta alldeles oavsett valutgången. Vänsterpartiet kommer att lämna en eventuell regering med socialdemokraterna senast i mitten av nästa mandatperiod. Det finns inte en chans att detta i grunden populitiska och utopiska parti kommer att ork stå för beslut som går dem emot.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Sossarna borde inte ens få 10%