Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, januari 19, 2009

    Mikrobloggandet och demokratin

    Fenomenet Twitter växer nu stort i Sverige. Metro uppmärksammar i dag Svenskar på Twitter (som förvisso varit i gång något längre än vad tidningen uppger), Twitter.anvisning.se, samt Markmedias ”skola” för Twitter-nyfikna.

    Mikael Zackrisson, webbchef på VA.se, skriver också om att Twitter har ökat drastiskt de senaste veckorna, att den svenska mikrobloggtjänsten Bloggy nu lanserats officiellt och att det även händer det saker med Jaiku efter Googles beslut att släppa programmkoden för Jaiku fri, som open source.

    Svd:s och Aftonbladets ledarredaktioner har båda börjat twittra, riksdagspartierna likaså. Socialdemokraterna har redan över 500 följeslagare. Centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet mellan 150 och 200 vardera. Varken moderaterna eller Dagens Nyheter verkar dock våga sig på detta.

    Zackrisson tror att snart börjar kultursidorna skriva om trenden med mikrobloggande ”och innan året är slut har sms-generationen upptäckt den”. Han konstaterar att vi redan sett hur Twitter använts flitigt för nyhetsrapportering vid olika katastrofer (senast till exempel vid flygkraschen på Hudsonfloden i New York) och att vi bara kan ana ”vad som kommer hända när en halv miljon unga tjejer (och killar) hoppar på tåget”.

    Själv är jag spänd på att se i vilken utsträckning mikrobloggande förmår att bli ett politiskt intressant verktyg. Att partierna etablerar sig på Twitter och Bloggy är roligt, men har det något reell betydelse? Presenteras saker den vägen unikt eller snabbare än i andra kanaler? Når den andra målgrupper? Ökar det medborgarnas insyn i politiken? Om inte så är det tveksamt om det är värt att satsa på.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Mikrobloggandet och demokratin"

     

    Blogger Calle Fridén skrev... (19 januari, 2009 21:28) : 

    Det känns som man med twitter ytterligare skapar en klyfta mellan de som har möjlighet att styra sin egen tid, och som kan tala om det, och oss andra, som garanterat skulle få sura miner från arbetsledningen.
    Hur skulle min twitter se ut? Spika, riva, svära, åka hiss, vänta???

     

    Blogger Unknown skrev... (19 januari, 2009 22:16) : 

    Calle har nog rätt men det jag tänkte kommentera är hajpandet av twittrande och andat mikrobloggande. Jag tror det kan vara intressant i mindre kretsar - förutom att det är en företeelse förbehållen de som har tid att berätta saker är det förstås ännu mera tidskrävande att följa många. Alltså man kommer att följa några/diksutera med få. Precis som med vanligt bloggande så är det ju få "betydande" personer som ägnar sig åt att kommunicera via dessa medier.

    Visst är det bra at t.ex. s markerar närvaro men så länge inte partiledning i egen hög person kommunicerar (och jag betonar verkligen kommunicerar) saknas en väsentlig beståndsdel för att det skall få stor betydelse. Kanske gör de sig själva obsoleta i förlängningen men dit är det långt.

    Däremot så betyder den snabba rapporteringen att traditionella medier utmanas än mer.

     

    kommentera