Leder jämlikhet till våld?
De senaste dagarna har Aftonbladet publicerat en lång rad artiklar om mäns våld mot kvinnor som i skrämmande hög utsträckning får dödlig utgång. Jag hade från början tänkt skriva mer om detta, men ser att Erik Laakso redan gjort det bättre än vad jag hade klarat av. I stället tänkte jag kommentera att även Metro i dag tar upp våld mot kvinnor, men utifrån vinkeln om den ökade mängden unga kvinnor som misstänks för misshandel. Våldsforskaren Peter Gill, professor vid högskolan i Gävle, uttalar sig och menar att det ökade våldet som tjejgäng utövar förr eller senare kommer att leda till att någon dödas. Det som får mig att reagera är dock inte det, utan Gills förklaring till det ökade våldet: ”Killar är fostrade till detta – och tjejerna också i allt högre grad”. Och så kommer det märkligaste av allt: ”Det är en olycklig konsekvens av jämlikhetssträvandena”, säger Peter Gill. Ursäkta? Menar professorn på fullt allvar att det är ökad jämlikhet som är orsaken till att det rapporteras om mer våld mellan unga kvinnor? Är snubben på riktigt? Andra skriver intressant om samhälle, våld, jämlikhet. |
Kommentarer om "Leder jämlikhet till våld?"
Ja, varför skulle Gill inte ha en poäng?
I ett samhälle utan könsstrukturer skulle män och kvinnor vara lika mycket våldsamma. Vägen dit betyder mer våld bland kvinnor och mindre bland män. Tidigare förtryckta kvinnor får chans att leva ut sitt maktbegär.
Våldet går säkert ned totalt också, men att det skulle försvinna bara för att män slåss mindre är nog en utopi. Maktbegäret hos människor är för stort.
Jag tvivlar på att män och kvinnor skulle vara lika våldsamma i ett samhälle utan könsstrukturer. Testosteronhalterna avgör en hel del också.
Däremot skulle jag tippa på att professorn menar att flickor alltmer uppfostras som pojkar, dvs att ta för sig osv. Iofs utan att ha läst artikeln...
Gill gör en logisk kullerbytta.
Manlighet är tyvärr normgivande för både män och kvinnor. Det beror inte på för mycket äkta jämlikhet utan på falsk sådan och fortsatt ojämlikhet. Kvinnor får ingen uppmärksamhet när de uppträder som kvinnor och det är därför en del av dem uppträder som män. Kvinnor kommer att vara fortsatt osynliggjorda sålänge manlighet är normgivande.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Nu pratar han (de) väl inte om manlighet utan om "pojklighet", dvs den kultur som skapas i pojkgäng i tonåren. Och det är väl sannerligen inget man vill exportera till någon annan del av samhället.
Professorns formulering var onekligen lite kufisk, men det finns en poäng. Jämlikhet är ju inget entydigt och statiskt utan kan se ut på en massa olika sätt - beroende på vem och vad som ändras. Så man bör nog precisera vad man vill ge för innehåll i denna "jämlikhet". Att bara skylta med jämlikhet som något utopiskt slutmål håller inte.
(not: eller så definierar man om bregeppet jämlikhet till något mycket vettigare, dvs att handla om likabehandling från samhällets regelsystem - inte lika slutresultat).