Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juni 15, 2005

  Ännu dör svenskar i aids

  I morse var jag på en ny undersökning som ett led i den studie jag deltar i om att ta fram ett effektivt hiv-vaccin. Jag fick då höra om en konferens som hölls i slutet av maj i Stockholm på temat "Hur ska vi möta hiv i framtiden?". Utgångspunkten var att hiv är ett stort och allvarligt hälso- och samhällsproblem, men frågan är om det tas tillräckligt mycket på allvar i dag? Det inledande föredraget hölls av svensk hivepidemiologiprofessor Johan Giesecke från Smittskyddsinstitutet. Han berättade bland annat om att det mellan 1985-2004 rapporterats totalt 6 700 hiv-fall i Sverige, varav totalt 2 000 aidsfall. I dag (årsskiftet 2004/2005) lever c:a 3 500 personer med en hiv-infektion i Sverige.

  Andra skrämmande uppgifter jag fick höra var att efter en kraftig minskning av antalet insjuknade och avlidna i aids i Sverige omkring 1997 så har antalet insjuknade sedan dess pendlat mellan 50 och 70 om året. Antalet rapporterade hiv-fall har sedan 1999 ökat stadigt, och det är i smittogruppen "sex mellan man och kvinna" den allra största ökningen sker. Ännu dödar okunskap och fördomar om hiv och aids.


  Kommentarer om "Ännu dör svenskar i aids"

   

  Ännu dör svenskar i aids'">kommentera