Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, oktober 26, 2005

  Afrikas barn dör i aids

  I går kväll var jag på ett informationsmöte för deltagare i den hivvaccinstudie jag själv ingår i. Det bjöds på intressanta föredragningar från läkare vid Södersjukhuset och Karolinska institutet samt Smittskyddsinstitutet. Det gav åtminstone mig lite perspektiv på hur långt man, trots intensivt arbete runt om i världen, ännu är från att effektivt kunna vaccinera människor mot hiv och få stopp på smittan. Även om ett omfattande vaccinprogram skulle kunna initieras om 10-15 år så kommer miljontals människor ha dött innan dess, och hela samhällen kommer att ha slagits i spillror.

  Unicef har dragit i gång en kampanj för att uppmärksamma hur barn drabbas av denna fasansfulla epidemi och presenterar skrämmande siffror:
  • Varje minut dör ett barn av aids-relaterade sjukdomar.
  • Varje minut smittas ett barn av hiv/aids
  • Varje minut smittas fyra ungdomar mellan 15-24 år av aids.
  • Mindre än fem procent av världens alla hiv-smittade barn får medicinsk behandling.
  • 15 miljoner barn har förlorat sina föräldrar på grund av aids. År 2010 kommer siffran att ha stigit till 20 miljoner barn – miljoner av dem tvingas klara sig alldeles själva utan hjälp.
  • Ett tiotal miljoner barn saknar lärare, vårdpersonal och andra vuxna som tar hand om och beskyddar dem.

  SvD skriver i dag om hur aidsepidemin slår sönder familjer, kulturella mönster och samhällsstrukturer. Spåren av farsoten kommer att märkas i generationer framåt. SvD rapporterar från ett av de hårdast drabbade länderna, redan fattiga Malawi, men det gäller även i stora delar av resten av Afrika, den kontinent som drabbats hårdast av epidemin med 25 miljoner smittade. I länder som Botswana, Zimbawe, Swaziland, Lesotho, Namibia, Zambia och Sydafrika är, enligt FN:s statistik, mellan 20 och 40 procent av befolkningen hivsmittade.

  Trots att situationen ibland känns alldeles hopplös så finner jag ändå en liten tröst i att bara det projekt jag deltar i bidrar till att skapa moderna hivlaboratorier i Tanzania med välutbildad personal, och en ökad kunskap om hiv och aids bland befolkningen.

  För dig som vill ge ett bidrag till kampen mot hiv/aids kommer här pg-numren till några organisationer som gör stora insatser:
  Läkare utan gränser: 900603-2
  Rädda barnen: 902003-3
  Röda korset: 900800-4
  Unicef Sverige: 902001-7


  Kommentarer om "Afrikas barn dör i aids"

   

  Blogger Anna, Fair and True skrev... (26 oktober, 2005 13:24) : 

  Jag tänkte faktiskt på HIV och malaria och annat som härjar i Afrika häromdagen när löpsedlarna och nyheterna präglas av fågelinfluensan. Visst, det vore hemskt om det visar sig att fågelinfluensan kan sprida sig mellan människor men vi är inte där ännu så det finns ingen anledning till panik. Istället borde vi koncentrera oss på sådant som varje dag leder till tusentals människors död.

   

  Afrikas barn dör i aids'">kommentera