Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, januari 29, 2006

  En skandal SSU knappast behövde

  [UPPDATERAD 2] Flera medier rapporterar att SSU:s ordförande Anna Sjödin greps av polisen natten till söndag efter ett bråk på krogen "Crazy Horse" vid Stureplan i Stockholm. Hon fick tillbringa natten i fyllcell och är misstänkt för våld mot tjänsteman. Men vad är det egentligen som har hänt? Enligt Expressen, vars track-record för sanningsenlig nyhetsrapportering på sistone fått sig en och annan törn, började bråket när Sjödin nekades beställa mer alkohol på grund av att hon var för onykter. När hon och hennes sällskap skulle avvisas från krogen, uppger Expressen, ska SSU-ordföranden ha attackerat en ordningsvakt bakifrån och skrikit "jävla svartskalle". I Dagens Nyheter berättas en annorlunda version av händelsen. Där uppger SSU:s pressekreterare Peter Skeppström, som var med på platsen, att bråket i själva verket initierades av vakterna. Skeppström hävdar att Sjödin inte slagit någon vakt, utan att i stället vakterna använde övervåld. Denna uppgift stöds av att Anna Sjödin gjorde en anmälan om detta redan samma kväll*. En vakt plockade enligt Skeppström fram en fjäderbatong och pressade ner en person mot golvet på krogen. "De kallade henne vitt djävla slödder och hora", säger Skeppström i DN.

  Jag var inte på "Crazy Horse" och har förstås ingen aning om vad som egentligen har hänt. Att vakter på krogar tar till kraftigt våld och i efterhand rättfärdigar det med påståenden om våldsamt motstånd från överförfriskade kroggäster och rasistiska tillmälen är dock dessvärre inget nytt. Tyvärr tenderar den här typen av historier få eget liv och lär komma att spöka i den fortsatta nyhetsrapporteringen om SSU och socialdemokratin, även om Anna Sjödins fylleslagsmål skulle visa sig vara en tidningsanka. Sann eller inte så är det här just nu en synnerligen ovälkommen skandal för SSU, som just hämtat sig efter en uppslitande tid av internpolitisk strid, misstankar om medlemsfusk, mygel med bidrag etc.

  * Enligt polisen i Stockholm har det inte kommit in någon anmälan mot vakterna på krogen från Anna Sjödin, meddelade TT på söndagseftermiddagen.

  Foto: SÖREN ANDERSSON/SCANPIXDen här bilden publicerades i Aftonbladet efter en presskonferens där Anna Sjödin uppgav att hon var den som blev misshandlad i natt. Tre vakter ska, enligt henne, ha satt sig på henne och hon ska också ha blivit slagen med batong. Anna Sjödin säger också att en av vakterna kallade henne hora. Bilden tyder onekligen på att kraftigt våld förekom när hon greps.


  Kommentarer om "En skandal SSU knappast behövde"

   

  Blogger gudmundson skrev... (29 januari, 2006 11:46) : 

  Jeesus christ!

  Crazy Horse.

  Jan O Karlsson åkte dit på lådvin och färdigriven gratängost. Mats Hulth åkte dit på stöl på sjaskiga Blå Dörren.

  Finns det inga sossar som kan festa med klass?

   

  Blogger Johan Folin skrev... (29 januari, 2006 12:03) : 

  Jag skrev en kommentar med en snällare vinkling mot Anna Sjödin.
  Nu sätter konspirationstankarna igång...

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 14:10) : 

  Jag delar Din skepsis mot journalister. Men ändå... media har väl rätt oftare än de har fel?

  Och tyvärr utgör vittnesmålet från SSU:s egen pressekreterare inte riktigt den motvikt till väktare och polis, som Anna sjödin skulle behöva.

  /Anders

   

  Blogger gudmundson skrev... (29 januari, 2006 14:13) : 

  Sjödin kan förstås försöka rädda situationen som gamle Stig Malm (det var chauffören som sa "fittstim"). Hon får skylla på pressisen Skeppströms arbetarfolkliga rasistiska språkbruk, eller nåt.

  Men om inte det funkar så lär hon bli tvungen att lämna jobbet. Har svårt att se att man kan sitta kvar efter nåt sånt här.

  Jag har ju personligen gjort lite research på hur gäster behandlas på Stockholms krogar, så att säga. Har både blivit utslängd, fått spritförbud i baren, etcetera, åtskilliga gånger. I rent vetenskapligt syfte, förstås. Och jag kan säga att om man beter sig som folk, och gör som ordningsvakterna säger, och inte käftar emot, så hamnar man inte i bråk. Det är inte vakterna som startar bråken, såvitt jag kan förstå. De gör sitt jobb, som de ålagts av polis och utskänkningsövervakande myndigheter (dvs politikerna), och stoppar överservering och störande uppträdande. Respekterar man vakternas tillsägelser så uppstår inget bråk.

  Trist för SSU, alltihop, nu när de efter mycket slit lyckats ena sig om en ordförande från högersidan. Vänsterblocket står säkert redo att ta över.

   

  Blogger gudmundson skrev... (29 januari, 2006 14:36) : 

  Elakaste kommentaren kommer från Carina Skagerlind (chefredaktör för S-kvinnornas tidning Morgonbris och ledarskribent på Aktuellt i Politiken)

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 14:46) : 

  Ingen rök utan eld. Klart som sjutton att hon med sitt sällskap har betett sig illa. Jag blir inte ett dugg förvånad om Expressen ligger betydligt närmre sanningen än DN i detta fall. Redan nu kan vi i vilket fall konstatera att Anna är slut som ordförande och politiker. Tack och hej!

  Jag har inget stort förtroende för ordningsvakter och Crazy Horse är väl knappast att beskriva som ett klassigt hak heller (Vad sjutton gjorde de där, av alla ställen?!). Men ingen skall komma och påstå att ordningsvakten i fråga har flippat ur totalt, traskat fram till ett nyktert och skötsamt gäng, drämt batongen i skallen på dem, gastat "ni är vitt slödder" åt dem, stampat på sin radio och kastat klockan i närmsta ölglas. Som sagt, ingen rök utan eld.

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 15:00) : 

  Vilken fin solidaritet! Inlägget nu avpublicerat?

   

  Blogger gudmundson skrev... (29 januari, 2006 15:17) : 

  Shit! Skagerlindskan har tydligen ångrat sig. Synd, för det var ganska roligt och elakt.

  Hon skrev under rubriken "SSU-ordföranden samlar erfarenhet", med en elak referens till ett tidigare pressmeddelande på SSUs sajt, där Sjödin berättar om sin natt med hemlösa:

  "Jag ville veta mer om hur skyddsnäten i vårt samhälle egentligen fungerar. Därför har jag levt bland Stockholms hemlösa under ett dygn."

  You can´t make these stories up!

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 17:01) : 

  Jag håller med om att det måste ligga något mera än det som kallas vakters övervåld bakom detta; dvs opåkallade handgripligheter från en överförfriskad SSU-ordförande.

  Apropå påståendenom vakters provokation förekommer och motkommentarer om att deinte gör det, så kan man ju undra om kadern av SSU:are (eller Morian själv?) någon gång antydde att Per Bill -- som nu helt friades i rätten då det där stod utom tvivel att vakten agerat bortom dennes befogenheter -- drabbades av en vakt som inte agerade korrekt.

  Bara som en hint om hur verkligheten påverkas av förföreställningar rörande helt andra saker än det som rent konkret händer.

  I fallet Per bill så vittnade krogägare och kollegor för krogvakten, där de dock vittnade falskt om att hon agerat nära krogen medan hon själv redan medgett (efter att han ändrat sig) att hon faktiskt befann sig på den plats som enligt Per Bill, vittnen och kameror var den korrekta.

  Det är ganska ruskigt att vi människor är så bäjda att ljuga för kollegiala eller ideologiska intressens skull. (En mobbad person upplever detta beteende på ett förödande sätt.)

  Det är mod att våga bryta mot detta och SSU, Anna och sossar skulle tjäna på att bara vara ledsna för det inträffade och be om ursäkt. ...säger jag - tämligen oegennyttigt - som moderatsympatisör (och f d mobbad... :-] ). Kanske inte räddar Annas SSU-post, men ger nog lite något på längre sikt. Men hederlighet går knappast att göra av taktiska skäl. Finns det inte så... (Kanske lika bra med skandaler i så fall, och konsekvenser inom ramen för vår demokrati.)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (29 januari, 2006 18:13) : 

  Som jag skrev i mitt ursprungliga inlägg så var jag själv inte på "Crazy Horse" och har därmed förstås ingen aning om vad som egentligen har hänt. Det verkar dock troligt att Anna Sjödin och hennes sällskap var ganska fulla och blev ombedda att lämna stället. På vilket sätt detta skett är därmed mer oklart. Själv skulle jag tippa på att vakterna som körde ut dem inte var några under av artigheter, och att detta kan fått det att slå slint i huvudet på en berusad person. Att Anna Sjödin oprovocerad skulle ha attackerat någon bakifrån verkar dock synnerligen osannolikt. Och att hon skulle ha skrikit rasistiska skällsord tror jag inte ett ögonblick på.

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 18:43) : 

  Rök utan eld finns det ofta, tyvärr. Om det är så här vet jag inte, jag var inte heller på plats, men om det räcker med några tidningsartiklar för att fälla folk är det rätt illa. De ska helst vara sanna också.

  Varken vakter eller poliser har något vidare rykte som sansade, lugna och sanningsenliga vittnen. Inte heller en del snabbskrivande journalister som vill "göra historia". Så mitt råd är att alla tar det lugnt. Att anmälningar mystiskt försvinner har också hänt förr i liknande sammanhang där oskyldiga tvingats in i häktet för en natt.

  Så det bästa är nog att alla taggar ner ett tag och tar det lite lugnt.

   

  Blogger gudmundson skrev... (29 januari, 2006 19:18) : 

  Det är klart att det är mycket vi inte vet.

  Men. Att vakter på krogar diskriminerar folk vet vi. Svarta killar nekas inträde allt som oftast, därför att krögarna anser att de är dåliga för intäktsströmmarna. Men att de skulle ge sig på en VIT TJEJ är fullständigt osannolikt. Alla krogar tävlar om att få så många vita tjejer som möjligt.

  Så jag köper inte det. Det finns inte på jorden att en tjej åker på stryk av en vakt oförskyllt.

  Dessutom - när en ordningsvakt säger till så ska man lyda. Det ska inte "slå slint". En tillsägelse är inte en "provokation". Våld mot tjänsteman är ett allvarligt brott - åtminstone för en demokrat.

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 19:24) : 

  Äntligen! medan rikets sossar blir alltmer intvålade, välborstade, vattenkammade, harmoniska, grönt-tedrickande kopior av medelklass idyll på kungsholmen, så visar anna hur man blankar bort en veckas medelklassångest med en rejäl 29-spänn-för-halv-litern fylla på crazy horse. till på köpet så ligger cowboyhaket bara en spottloska bort från etablisemangen på sture plan - kan kontrasten bli tydligare: på herrskapets bakgård krökar folk bort fint-folk-manéren - vinprovarsossar vik hädan!
  Och oberoende av hennes påstådda raka höger: man skall fan inte låta sig trampas på av anabola skin heads - det existerar inget mer lättprovocerat, får de bara chansen så pucklar de på och förnedrar dig bäst de kan. förmodligen har de lärt sig av polisen hemma i förorten - argumentarar man emot så får man stryk.
  jag har själv blivit inburad i fyllecell, packad? javisst, men absolut inte våldsam. Vältränade män i uniform - finns det något värre, klart man har svårt att hålla käft.

  göran persson borde lägga av med sin tramsiga vinprovar vurm (han har ju börjat klaga på vinet på EU bjudningarna nu förtiden - skit nerej göran!) och följa med anna på crazy horse nästa gång. (och han skulle för övrigt säkert må bra av lite stryk.)

  Tar emot att säga, men jag föredrar när sossar hänger på crazy horse och inte på skithuset på hamngatan.


  /Huller Buller

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 19:41) : 

  Instämmer med ab. Media är ute efter SSU, det är allt detta handlar om. Precis som med medlemsfusket, där hade vi ju rök utan eld. Eller, nja, inte just där, men det där med Shekarabis valmedel, det stämde i alla fall inte. Eller, jo det gjorde det ju... Men media, de är i alla fall riktigt ruttna. Fast i det här fallet så har det iofs bara rapporterat vad inblandade samt vittnen sagt. När jag tänker efter litet mer så håller jag inte alls med dig ab.

  Det är dags att vakna upp och inse fakta. Jag vet att många blir förbannade när jag säger såhär, men det är likväl min övertygelse: Många politiskt aktiva är egotrippade snorungar. De är ute efter makt och vill förändra för förändrandets skull. Ideologi kommer på andra hand. Se på Shekarabi. Hur sjutton hamnar en sådan människa i toppen av SSU m det inte vore för att hans beteende är socialt accepterat i den grupp han arbetat inom? Är Anna så värst olik honom? Skulle inte tro det! Hur aktiv har hon t.ex. själv varit i fusk med medlemsantal? Där får det gärna grävas vidare.

  Jag ser fram emot den rättegång vi har framför oss. Det har givetvis funnits många vittnen till händelsen och det är där vi har att vänta sanningen. Jag tror säkert att dörrvakten överdrivit och eventuellt även överreagerat. Men jag finner det minst lika troligt att Anna underdrivit och överreagerat.

  En liten tragikomisk parantes till detta är att det troligtvis skulle vara värre för Anna om hon skrikigt "svartskalle" åt vakten, än om hon klippt till honom med knuten näve i bakhuvudet. Även om vakten använt övervåld. Sådan är situationen i dagens Sverige. Att klippa till någon är okej, har den drabbade betett sig illa så kan det kanske till och med vändas till något positivt, men hur illa han än betett sig så är det oacceptabelt att skrika "svartskalle". Könsord vore väl okej, eller att önska honom döden, men nu kommer Anna att få så som hon och hennes föregångare har skördat. PK-Sverige ligger idag på en nivå som inte ens våra politiker kan leva upp till.

   

  Blogger gudmundson skrev... (29 januari, 2006 20:32) : 

  Och nu rapporterar Aftonbladet att ordningsvakten inte är neandertalare som vissa tycks tro - utan i själva verket jobbar som läkare på Danderyds sjukhus (intressant att han knäcker extra som dörrvakt - har våra läkare verkligen så dåligt pröjs?). Om det är sant så antar jag att hans trovärdighet skjuter i höjden. För inte ljuger väl läkare? Eller?

   

  Blogger Nickersson skrev... (29 januari, 2006 20:42) : 

  Modiga mindre män till vakter på Crazy Horse får man säga. Verkligen beundransvärt att spöa på en tjej alltså. Oavsett vad Anna gjort,hoppas de åker all världens väg, för de har inte i vaktyrket att göra!

   

  Blogger gudmundson skrev... (29 januari, 2006 20:46) : 

  Ja du, nickersson. Rugbyspelande tjej, kanske ska påpekas.

  Folkkäre polisen Martin Melin nämner för övrigt det hela även på sin blogg. Skulle tro att han representerar vad vanligt folk tänker idag. Och det är ju inte så bra för Sjödin.

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 januari, 2006 23:02) : 

  Själv väntar jag nu på att Marita Ulvskog ska kräva avgång och lämnade förtroendeuppdrag – som hon gjorde efter Per Bills berusade handgemäng med ordningsvakten på Patricia.

   

  Blogger Niklas Svensson skrev... (29 januari, 2006 23:10) : 

  En rodnad på kinden och en rodnad på handleden - kraftigt våld?

  Och nej. På presskonferensen stod det klart att Anna INTE gjort någon polisanmälan. Än. Den som verkar ha svårt med sanningen är uppenbarligen Peter Skeppström som tidigare påstått att Anna gjort en polisanmälan. Eller har jag fel?

   

  Blogger Ulrika Ingemarsdotter skrev... (30 januari, 2006 00:25) : 

  Intressant att så många har så mycket att säga om något vi egentligen inte vet något om. Faktiskt riktigt patetiskt. De blå på de röda. De röda på de blå. Man vänder kappan efter vinden, bara det passar ens politiska åskådning. Idag Anna Sjödin, igår Per Bill.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2006 08:08) : 

  Jag skulle nog kalla Anna Sjödins skador på bilden som mer än rodnader - det blev f ö än mer tydligt på tv i morse. Och att det förekommit olika uppgifter om polisanmälan hänger såvitt jag förstår samman med ett missförstånd; pressekreterare Skeppström trode att Sjödin gjorde en anmälan redan i lördags natt, medan hon i själva verket först ville prata med en jurist först. Att en anmälan kommer att lämnas in verkar dock troligt.

  F ö tycker jag att jag försökt hålla mig balanserad i mina kommentarer om den här händelsen. Jag känner inte Anna Sjödin särskilt väl, men jag tror inte ett ögonblick på att hon oprovocerat skulle börja misshandla någon. Och att hon skulle ha hävt ur sig rasistiska skällsord och sagt att "sådana invandrare som dig vill vi inte ha i det här landet", det finns bara inte. Men att något har hänt är ju alldeles uppenbart. Inga krogvakter slänger ut folk helt utan anledning. Frågan är dock hur mycket våld och nedsättande uttryck som är nödvändigt för detta?

   

  Blogger deeped skrev... (30 januari, 2006 15:00) : 

  Tyvärr Jonas så tror jag att du har fel. SOcialdemokratin håller på att ruttna inifrån verkar det som.
  Och jag funderar över en pressekreterare som inte ens har vett att kolla om en polisanmälan de facto är gjord innan man går ut med uppgifter... *skakar på huvudet*

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2006 15:22) : 

  Vad är det i den här historien som du tycker stöder tesen att socialdemokratin "håller på att ruttna inifrån"? Visst, Skeppströms agerande var inte alldeles klockrent - men politiskt är det väl knappast relevant.

   

  Blogger deeped skrev... (30 januari, 2006 15:28) : 

  Varför ber man inte om ursäkt när något hänt? Ringholm, Freivalds, Sjödin etc. etc. - alla skyller på någon annan. Något är helt klart fel i partiet. Det gör mig ont att se det men något har gått väldigt fel.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (30 januari, 2006 15:53) : 

  deep|ed: Jag håller med om att det är en oroväckande tendens i samhället att inte ordentligt ta ansvar och be om ursäkt för sina misstag. I stället får vi olika varianter av "pudlar" som knappast betyder något mer än att en del nyhetsredaktioner avblåser drevet. Men är det verkligen ett socialdemokratiskt problem? Det får du nog anföra bättre exempel på innan jag köper den tesen.

   

  Blogger deeped skrev... (31 januari, 2006 08:30) : 

  Det är ett socialdemokratiskt problem eftersom antagligen både du och jag tycker att de borde ha en högre moralisk resning än diverse ultra-blå personer.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 09:46) : 

  deep|ed: Vad exakt består Anna Sjödins brist på moralisk resning i, enligt dig? Det faktum att hon var full? Att hon hävdat att hon inte var full? Att hon hamnade i ett bråk som ingen av oss vet vem som startade?

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 11:31) : 

  ”Det är sådana svartskallar som du som gör att man inte vill släppa in fler i Sverige” (aftonbladet)

  skön kommentar anna!! SKÖNT ATT HÖRA ATT DU HAR SAMMA ÅSIKTER SOM SVERIGEDEMOKRATERNA!!

  Dags för henne att avgå. Alla gör bort sig på fyllan, det är inge konstigt men att lägga en sådan kommentar om invandrare gör att det inte är möjligt för henne att sitta kvar.

  // arg blatte å ssu:are

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 11:41) : 

  Du, "arg blatte å ssu:are", vi vet faktiskt inte om hon sagt så där. Snarare verkar det väl ganska troligt att hon inte sagt det. Varför tror du mer på vakten än henne?

   

  Anonymous Anonym skrev... (31 januari, 2006 12:53) : 

  Enligt aftonbladet så söp anna under 9 timmar i lördags, vilket borde göra att hon var ganska full. Vakten som både är AT-läkare och vakt var med största sannolikhet nykter. Vilket gör att han blir mycket mer trovärdig än en full anna!

  En grej jag inte förstår varför hon såg behovet av att droppa att hon är ordförande för ssu. Vaddå, trodde hon vakterna, barpersonalen, polisen skulle behandla henne annorlunda. Tror inte dem kunde bry sig mindre.

  // arg blatte å ssu:are

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (31 januari, 2006 13:18) : 

  Fat nu gör du åter misstaget (?) att lita mer på tidningsuppgifter än på Anna Sjödins egna vittnesmål. Och ens om det vore så att hon vore berusad så ger det knappast ordningsvakterna rätt att puckla på henne.

  Att hon, eller om det var pressekreteraren, tyckte att det var relevant att upplysa om att hon var ordförande i SSU är däremot märkligt. Jag håller med om detta knappast rörde vakterna i ryggen - och det ska självklart inte helle ha någon som helst betydelse för hur man blir behandlad på krogen. Att det har betydelse för hur man blir behandlad i medierna är däremot alldeles uppenbart.

   

  En skandal SSU knappast behövde'">kommentera