Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, januari 25, 2006

  Reaktioner om presstödsutredningen

  Från flera olika håll kommer nu reaktioner på Presstödskommitténs betänkande som i går överlämnades till kulturminister Leif Pagrotsky (och som jag bloggat om här). Dagens Nyheter rapporterar att kommittén öppnar för möjligheten att ge "så kallade e-posttidningar stöd". Det är sådana "man kan läsa på en elektronisk platta och ta med sig på bussen", skriver DN. "Excuse me...men vad fan är det?" undrar Erik Stattin. Han förundras också över att Sören Thunell, Presskommitténs ordförande, slår fast att det viktigast man kommit fram till i utredningen är "att papperstidningen fortfarande har den centrala betydelse den haft i det svenska tidningslandskapet". Erik skriver:
  Man kan säga vad man vill om presstödssystemet, men att man in this day and age kan skriva att nättidningar kan få stöd vittnar om en extrem mossighet. Med tanke på yngre generationers totala brist på respekt inför trycksvärta och döda träd och inför 50-60-åriga utredares favoritmedievarumärken, så borde det ligga ett självklart fokus på att börja poola över pengar till nätet, och naturligtvis inte bara till de etablerade aktörerna.

  Tidningen Journalisten rapporterar att Presstödskommitténs förslag att i huvudsak behålla presstödet i sin nuvarande form får ett blandat bemötande inom mediebranschen. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén säger att kommittén "har nöjt sig med att lappa och laga på det gamla systemet och fortsätter att prioritera kvantitet framför kvalitet". Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström är kritisk mot att tidningar som ägs av andra tidningsföretag med utgivning på samma ort ska få lägre driftsstöd än "traditionellt" ägda. Pressens Tidning redogör för flera aspekter på utredningen och dess förslag.