Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, januari 22, 2006

  Engagemang för EU:s framtid

  Jag skrev häromdagen om att Margot Wallström fått kritik för sitt förslag till vitbok om en europeisk kommunikationspolitik. Svenska Dagbladets Rolf Gustavsson rapporterade då att "Margot Wallströms förslag är helt enkelt alltför idealistiskt, abstrakt och filosofiskt för att kunna fungera praktiskt". I dag får Rolf Gustavsson komma till tals i tidningen igen, nu som kolumnist, och skriver att hans "personliga hållning till Margot Wallströms förslag är kluven". "Den grundläggande ambitionen att lyssna på folk och undvika agitation och propaganda är sympatisk och nödvändig för att förbättra EU-samarbetets anseende hos allmänheten", skriver Gustavsson, men det är enligt honom "dessvärre helt otillräckligt".

  Rolf Gustavsson undrar hur folk ska kunna ha någon välgrundad uppfattning om EU:s framtida färdriktning när det är oklart var EU befinner sig i dag, och slår fast att det "grundläggande problemet med kommunikationspolitiken är nog inte kommunikationen utan politiken".

  Samma dag publicerar SvD en debattartikel där ett antal olika debattörer (däribland förra EU-kommissonären Anita Gradin, europaparlamentariker Jan Andersson, riksdagsledamot Hillevi Larsson och bloggaren Eric Sundström) presenterar det nystartade nätverket Utmaning för Europa, Nufe. Tanken med nätverket är att under obyråkratiska former samla enskilda personer, föreningar och folkrörelser som vill engagera sig i "en bred folklig debatt och demokratifrågor, europeisk politik och globalisering". Det låter synnerligen lovande och är en välkommen satsning. Den politiska agendan i EU är, precis som debattörerna skriver i sin artikel, dynamisk - och kan påverkas av människor som engagerar sig. Margot Wallströms tankar är definitivt ett steg i rätt riktning. Men det krävs ett politiskt ledarskap i såväl EU-kommissionen som i EU:s medlemsländer som ger sina engagerade medborgare - som t ex Nufe - chansen att få utlopp för sitt engagemang och möjlighet att påverka såväl besluts- som utvecklingsprocessen av det europeiska samarbetet.