Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, mars 13, 2006

  Grattis på tioårsdagen, Göran!

  Flera medier uppmärksammar i dag att det i veckan är exakt tio år sedan Göran Persson tillträdde som statsminister. En intressant intervju med gratularen sändes till exempel i SVT:s morgonprogram i morse. I Dagens Nyheter uttalar sig flera personer, bland andra Klas Eklund, Niklas Nordström, Birger Schlaug och Göran Färm om Perssons statsministergärning under dessa år. Det är värt att notera att DN nästan bara intervjuat andra män (kvinnor som MajBritt Theorin, Anna Sjödin, Lena Hjelm-Wallen och Annika Åhnberg kommer bara till tals i en enkät). Kanske lägger det en extra dimension åt det Schlaug säger, att skillnaden mellan företrädaren Ingvar Carlsson och Göran Persson är total: "När jag satt i mitt riksdagsrum ibland sena kvällar och såg Ingvar Carlsson och hans gäng komma förbi när de jobbat över sent - då var det åtminstone något så när jämställt, det fanns kvinnor med. Det såg man inte mycket av när Göran Persson kom. Det var grabbarnas afton."

  DN:s politiske kommentator Henrik Brors skriver tankvärt om vad som skulle ha hänt om det i stället varit Mona Sahlin som fått jobben för tio år sedan, som det var meningen. Brors drar bland annat slutsatsen att den "vision" som Sahlin stod för då nu övertagits av centerpartiets Maud Olofsson. Den analysen ger jag inte mycket för. Däremot har han antagligen rätt i att hade Sahlin, tillsammans med Margot Wallström och Anna Lindh, hade sett till att Ingvar Carlssons engagemang för EU-projektet förts vidare.