Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, mars 02, 2006

  PR-konsulter i politiken

  Dagens Media uppmärksammar i dag att pr-konsulten Håkan Lind tar tjänstledigt från Hill & Knowlton för att arbeta som samordnande pressekreterare, i praktiken presschef, på centerpartiets riksdagskansli över valrörelsen. Flera tunga konsulter inom public affairs på Hill & Knowlton har tagit tjänstledigt för att i stället bedriva valrörelsearbete via de partier där de har sin bakgrund: Carl Melin är utlånad till det socialdemokratiska partihögkvarteret för att jobba med opinionsanalys och strategi, Jenny Lindahl Persson fungerar under valet som informationschef på vänsterpartiet, och Åsa Mogerud arbetar som politisk sekreterare på moderaternas riksdagskansli.

  Enligt Dagens Media så ser ingen av konsulterna någon konflikt i att tillfälligt byta sida och att åter arbeta partipolitiskt. Något som knappast överraskar; om så hade varit fallet hade de knappast gjort de val de gjorde.

  En annan politisk kommunikatör med pr-bakgrund är America Vera Zavala som nu efterträder Jens Holm som vänsterpartiets pressekreterare i Stockholms stadshus. America är en av de som introducerade Attac i Sverige. Hon har tidigare bland annat arbetat i Europaparlamentet och som assistent på Ogilvy pr. Samtidigt tar Birger Östberg, projektledare på pr-byrån Westander, plats sex på Feministiskt initiativs riksdagslista. Birger Östberg var tidigare hos JämO och arbetade innan dess på vänsterpartiets riksdagskansli som pressekreterare till först Gudrun Schyman och sedan Ulla Hoffman.

  Så himla ovanligt är nu inte detta. Men tidigare var det vanligare att framförallt pr-konsulter med borgerlig bakgrund tog tjänstledigt under några månader i samband med valrörelser, för att sedan - efter en svidande valförlust - återgå till konsultandet. Så skedde också i folkomröstningskampanjerna om svenskt EU-medlemskap och om EMU och euron.


  Kommentarer om "PR-konsulter i politiken"

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2006 13:57) : 

  Ja, det finns säkert en del nervösa pr-byråchefer som riskerar bli av med stora delar sin personal om/när borgarna ska fylla upp regeringskansliet.

  Peter med ett länktips på en blogg av "jägar-Beatrice" http://www.antifeministen.blogspot.com/

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2006 16:09) : 

  Men rackarns vilket inflöde av sossar PR-byråerna kommer att få...

   

  Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2006 16:26) : 

  Ytterligare en intressant sak är att Centerns riksdagskansli chefas av en kvinna som jobbat på McKinsey.

  Och utan att vilja så split mellan konsultkategorier så brukar nog ofta managementkonsulter få mer att hända än PR-konsulter.

   

  PR-konsulter i politiken'">kommentera