Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juli 21, 2006

  Kolonialism - nu på hemmaplan

  Ett skäl till att det är så svårt att diskutera rasism och integration är - tror jag - att vi är så ovilliga att se de rasistiska strukturer och den grundläggande rasism som finns i hela vårt samhälle. "Rasism" uppfattas som en medveten åsikt som innehas av extrema personer, vilket gör det svårt att upptäcka (och erkänna) att fördomar eller hierarkier grundade i etnicitet/hudfäg finns överallt fast ingen (officiellt, i alla fall) vill det, på liknande sätt som strukturer kring kön finns trots att få skulle säga att de är mot jämställdhet. Det gör dock inte vårt samhälle mindre rasistiskt, snarare tvärtom.

  I DN idag (inte på nätet) kan man läsa om att Kolmårdens djurpark ska hyra in fem massajer som ska gå runt i parken på dagarna och "hoppa och dansa" på safarikvällar. Ritva Jansson på Kenya Airways är intervjuad i artikeln (som bara är en intervju med henne, och inte håller någon kritisk eller diskuterande vinkel, mer än att det frågas varför man ska ha människor i en djurpark), och hon säger bland annat att "det är som att ha barn med sig, som aldrig varit ute förr" och det är en "naturlig miljö" för dem att vara i en djurpark på grund av kopplingen till djuren och savannen.

  Hela projektet, och framför allt Janssons attityd, luktar kolonialism lång väg. Ett bra exempel på "omedveten" rasism - om än i ganska grov form. Läs gärna Tora Breitholz kommentar, som beskriver väl kopplingen mellan dåtidens exotism och "andra-görandet" och kolonialismen, och hur samma mekanism finns idag om än på andra sätt.

  Andra bloggar om: , , , ,
  Pingat på intressant.se


  Kommentarer om "Kolonialism - nu på hemmaplan"

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 juli, 2006 22:35) : 

  Tycker faktiskt varken du, Breitholz eller Esbati lyckas leda i bevis att det har med "kolonialism" att göra att anlita massajer, och att fascineras över deras reaktion på en diskmaskin.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 juli, 2006 00:44) : 

  Ditt inlägg är ett typexempel på omedveten rasism. Med svärd och sköld rycker du ut för att försvarar de stackars afrikanerna men glömmer följande:

  * Massajerna är kända för sitt hoppande.

  * Det kryllar av uppvisningar där diverse folkgrupper; svarta vita och gula uppvisas mot betalning. Detta utan att någon ens viskar "rasism".

  Du är inte massajernas Store Vite Far. Visa individerna i stammen respekt och lämna dem ifred.

  /Julia Anderson

   

  Blogger Marta Axner skrev... (22 juli, 2006 12:36) : 

  Jag har inget problem med att massajer har dansuppvisningar, inte alls. Jag tror att det vore bra om människor i Europa generellt lärde sig mer om kultur från andra delar av världen.

  Jag har problem med att det ska ske i en djurpark, och den attityd som personen från Kenya Airways visar upp.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 juli, 2006 20:58) : 

  Ja nu när jag läst i genom ditt inlägg igen ser jag att jag slarvat och kritiserat åsikter du inte har. Jag ber om ursäkt för mitt tidigare inlägg.

  /Julia Andersson

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 juli, 2006 13:14) : 

  Jag vill försvara journalisten. Förutom att intervjun borde varit publicerad på mer framstående plats, och med bild så att den syns mer, tycker jag intervjun var strålande: Enkel, journalisten upprepade sin fråga så att det framgick att den intervjuade helt enkelt inte fattade (vansinnigt roligt), och man fick dra sin egen slutsats: rasism kan visa sig i många former.

  /P

   

  Blogger deeped skrev... (06 augusti, 2006 15:40) : 

  Och är det någon mer än jag som träffat dem live? De kränger smycken och ser snarast ut att garva hela vägen till banken.

   

  kommentera