Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, juli 14, 2006

    Så blir du vald – 10 kampanjtips

    Ett klassiskt trick för att hålla bloggläsare engagerade även när man inte hinner eller kan skriva under en period, är en topplista. Och eftersom jag snart ska gå semester så kommer här min alldeles egna topplista över tips på hur man blir folkvald.

    Fast ”alldeles egna” är inte riktigt sant. Många av tipsen är hämtade från SSU:s ”kokbok” 44 vägar att bli vald. Boken handlar om profilering, även om den – något schizofrent – tar avstånd från personvalskampanjande. Själv har jag lite svårt att se skillnaden. Kandidatprofilering och personvalskampanjer handlar nämligen inte nödvändigtvis om ett totalt fokus på personer, utan handlar oftast minst lika mycket om dessa personers värderingar och idéer.

    Det är sant att undersökningar visar att väljare efterfrågar information snarare än vad man uppfattar som ensidig reklam eller propaganda. Men undersökningar visar också att människor har betydligt lättare att förhålla sig till och känna sympati för enskilda politiker än partikollektiv och ideologier.

    Därför tror jag att personvalskampanjer är viktiga för att engagera människor för politiken – och visa att politik handlar om enskilda individer med brinnande engagemang. Tipsen nedan ska alltså ingen annan än jag hållas ansvarig för. De är en spegling av hur jag ser på politiken och hur man som kandidat till ett politiskt uppdrag kan agera för att bli vald.

    Hur som helst, här kommer mina tio tips:

    1. Fundera ut vad du vill uppnå. Oavsett om du tänkt kandidera till riksdagen, landstinget, kommun- eller kyrkofullmäktige, så bör du först göra upp en plan över dina politiska mål. Handlar det om att minska orättvisorna i världen eller att få ordning kring stadens återvinningsstationer? Avskaffa betygen i skolan eller bygga ut kollektivtrafiken? Sätt upp realistiska, mätbara mål som du kan möta väljarna med.

    2. Skaffa dig ordentligt på fötterna. Politik är att vilja, men minst lika viktigt är att argumentera för sin sak. Ta reda på fakta om de sakfrågor du vill driva – skaffa gärna praktisk erfarenhet om det är möjligt. Lär känna argumenten både för och emot, och identifiera andra intressenter som har åsikter i frågan. Det handlar om att lära känna både sina vänner och sina motståndare.

    3. Träna, träna, träna. Ta varje chans att testa dina argument och presentera dig och ditt budskap för potentiella väljare. Anmäl dig till att delta i skoldebatter, torgmöten, stå i valstugor etc. Skriv – och besvara – insändare och debattartiklar till tidningen, gör det intressant för etermedierna att ha med dig i debattprogram.

    4. Rekrytera fotfolk. De som redan känner och gillar dig kan bli dina viktigaste budbärare. Gör klart för dem att du kandiderar, berätta varför du gör det och vad du vill uppnå. Dessa kan sedan sprida budskapet vidare och i sin tur argumentera för din sak. På så sätt sprids ringarna på vattnet. Det är också bland dina vänner du kan hitta goda rådgivare, och som kan kritisera dig på ett konstruktivt sätt om du hamnar snett.

    5. Använd medierna. Inte minst lokalmedier kan vara oerhört viktiga för att göra potentiella väljare medvetna om din kandidatur och din agenda. Skicka ett pressmeddelande när du drar igång din kampanj, eller ring ännu hellre upp utvalda journalister direkt på lokaltidningen, radio och tv. Återkom sedan löpande till dem under kampanjen när du deltar i debatter, gör utspel eller manifestationer.

    6. Var spektakulär. Ingen minns en medelmåtta eller någon som snällt väntar på sin tur. Det råder hård konkurrens om uppmärksamheten, och vill du som kandidat att människor ska känna till vem du är och vad du står för – så var beredd att sticka ut. Jag menar nu inte att man ska förställa sig och göra vad som helst för uppmärksamhet, men det kan vara en idé att fundera över hur inte minst en del intresseorganisationer och utomparlamentariska grupper agerar för att få medial uppmärksamhet. Tänk bildmässigt och uttryck dig citatvänligt.

    7. Agera på flera arenor. Torgmöten, affischering och dörrknackning i all ära, men det finns också minst en till arena att agera på som personvalskandidat: internet. Skaffa en egen hemsida, gärna i form av en blogg där du löpande kan rapportera om dina politiska idéer och hur din kampanj förlöper. Kommentera andras blogginlägg där de skriver om de frågor du driver och passa på att argumentera för din sak. Glöm för all del inte att pinga dina bästa inlägg på Intressant.se – och inte heller viktiga communities och diskussionsgrupper som Lunarstorm, Skunk och Playahead.

    8. Var på hugget. Ett viktigt skäl till varför många människor tycker att politik är trist är att politiken är en sådan långsam process. Nu finns det ofta goda skäl till varför det tar sådan tid från att en idé väcks till att det resulterar i praktisk handling, men det betyder inte att man som kandidat ska behöva sitta och vänta. Agera hellre snabbt. Lyft luren och ring upp journalisten så fort du läser i lokaltidningen om hur illa kommunen sköter t ex barnomsorgen – och berätta hur du vill förändra detta om du blir vald. Bevaka dina politiska motståndare och bemöt dem så fort du får chansen. Och får du inte chansen så ta den ändå.

    9. Var dina väljares representant. Det finns olika sätt att se på representativitet, men enligt min uppfattning representerar en folkvald i första hand dem som röstat på henne eller honom, i andra hand den partiförening som nominerat en som kandidat, och i tredje hand den partigrupp man tillhör som invald. Av det följer att man i alla lägen i första hand bör se till vad som är bäst för sina väljare. Men man har naturligtvis också ett personligt ansvar, inte minst som personval. Går man till val på ett eget program så är det självklart också ens plikt som folkvald att göra sitt yttersta för att uppfylla detta.

    10. If at first you don’t succeed... Får du trots allt inte ihop de röster eller kryss som behövs för att bli invald, så deppa inte ihop över det. Du har trots allt skaffat dig enormt värdefulla erfarenheter som är nyttiga såväl om du skulle vilja kandidera på nytt, som att ha på CV:t när du söker jobb. Du har med största sannolikhet också stärkt ditt personliga varumärke och har blivit en känd figur inom politiken, bland väljare och i medierna.

    Så. Det var mina tips. Reaktioner, mothugg och kompletteringar mottas förstås tacksamt. Och om du är röstberättigad och bor i Norrmalm/Östermalm i Stockholm (valkrets 3) så rekommenderar jag varmt att du kryssar för kandidat 26 på socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige.


    Kommentarer om "Så blir du vald – 10 kampanjtips"

     

    kommentera