Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juli 20, 2006

  There's something wrong with the world today...

  Monopolkapitalisten många av oss älskat att hata, Bill Gates, lovade i går att skänka drygt 2,1 miljarder kronor till aidsforskningen. Och det är inte den första stora donation han gjort till detta angelägna område. Men den här omgången pengar kan komma att gå till det hivvaccinprojekt jag själv deltar i, vilket förstås gör det extra kul att skriva om.

  Det är Karolinska institutet som tillsammans med Södersjukhuset i Stockholm som håller på att ta fram ett eget hiv- och aidsvaccin. Inom ramen för detta projekt så har jag själv fått ett flertal injektioner med ett ofullständigt hivvirus. Tanken är att det ska få kroppen att bygga upp motståndskraft och kunna bekämpa en riktig hivsmitta (mer om studien här).

  Samtidigt meddelas att George W Bush har för första gången använt sitt veto och stoppat ett lagförslag som innebar att statliga pengar skulle användas i stamcellsforskning. Detta efter att den amerikanska senaten häromdagen med klar majoritet röstade ja till att vidga ramarna för stamcellsforskning.

  Jag är själv en varm anhängare av stamcellsforskning och ser det som den hittills mest lovande möjligheten att bota sjukdomar som Parkinson, diabetes och Alzheimer. Motståndarna - och i USA är det främst den kristna högern - ser stamcellsforskning som en omoralisk teknik och liktydigt med abort, eftersom stamcellerna hämtas från några dagar gamla embryon - alltså befruktade ägg. Att de embryon det nu gällde var sådana som skapats i provrör och "blivit över" vid konstgjord befruktning gör uppenbarligen ingen skillnad för Bush och hans konservativa polare.

  För oss som hoppas på fortsatta framsteg inom läkarvetenskapen och att vi ska bli allt bättre på att bekämpa dödliga sjukdomar tycks, åtministone i frihetens förlovade land USA, få sätta vårt hopp till godhjärtade kapitalister som Bill Gates. Den nuvarande politiska ledningen tycks mer intresserad av stöd från landets bibeltrogna.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , , , .


  Kommentarer om "There's something wrong with the world today..."

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 juli, 2006 14:59) : 

  Mors,

  Jag måste påpeka en sak.

  Det Bush lade in sitt veto mot är att använda statliga medel till embryonal stamcellsforskning. Den forskningen har drivits ett tag nu utan några framgångar alls, utöver cancer i möss då.

  Den stamcellsforkning som faktiskt har gett resultat sker på "adulta" stamceller.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (21 juli, 2006 15:13) : 

  Det du skriver stämmer, men man bör också komma i håg att när Bush satte de nu gällande begränsningar för embryonal stamcellsforskning den 9 augusti 2001, så var det bara de 60 embryonala cellinjer som redan fanns före denna dag som fick användas för forskning som stöds med federala anslag. Och det har sedan visat sig att de praktiskt tillgängliga cellinjerna i praktiken endast är elva. De har därtill utvecklats med hjälp av musceller, vilket på grund av risken för överföring av djurvirus gör dem helt olämpliga för försök på människor. Mer om detta bl a här.

   

  Blogger Henkan skrev... (26 juli, 2006 00:49) : 

  Bra jobbat med crt+c där Jonas! Haha!

  Men allvarligt talat. Jag måste säga att din text är lite väääl överdriven (det finns saker som är grymt mycket mer fel i världen idag).

  Att man inte skulle kunna använda stamceller blandade med musceller är - och du får ursäkta mitt språk - skitsnack. Användningen av musceller är standard praxis. Och förutsatt att man genomför rigorösa kontroller finns det inget vetenskapligt underlag för att detta skulle vara farligt. Detta har t.o.m. förespråkare av stamcellsforskning erkännt.

  Dessutom publicerade forskartidningen Nature för ett tag sedan ny forskning som visade att man möjligen skulle kunna avlägsna allt animaliskt material från stamcellerna.

  President Bush är den första presidenten i USAs historia som finansierat embryonal stamcellsforskning. Man har gjort 700 sändningar med celler till forskare. Tusentals fler finns tillgängliga.

  Lite billigt är det av dig att antyda att motstånd mot statlig finansiering av embryonal stamcellsforskning är lika med religiös fundamentalism.

  Det kan även bero på att embryonala stamceller varit ungefär lika bra på att bota cancer som homeopati. . .

   

  kommentera