Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, juli 15, 2006

  Problemformuleringsinitiativet

  Med smicker kommer man som bekant långt, och när jag ser att Ali Esbati haft vänligheten att uppmärksamma ett inlägg jag skrivit så känns det inte mer än rätt att göra det samma - fast tvärtom.

  Det handlar om en artikel i Fokus om riksdagspartiernas kommunikations- och kampanjstrateger. Ali tar upp det faktum att nej-sidan under folkomröstningskampanjen om EMU och euron var bättre på folkrörelsearbete än vi på ja-sidan, och drar en intressant parallell till dagens valrörelsesituation. Han skriver:
  Det här valet har vi mediesituation som liknar den som mötte nej-sidan i EMU-folkomröstningen. Borgarna sitter nu, som ja-sidan då, inte bara på pengarna utan också på problemformuleringsinitiativet. Precis som ja-sidan släppte ungefär en rapport om dagen i slutskedet – som vi visste att de skulle – kommer borgerligheten att presentera ungefär ett utspel om dagen, flankerade av en skandal om dagen. Då måste man jobba annorlunda. För vänsterpartiet finns bara det alternativet. För sossarna gäller det att ställa om i tanken, inse att man nu slår underifrån och att det måste få konsekvenser för retorik och taktik. Valet avgörs av om framför allt stora LO-grupper upplever att det gör skillnad vem man röstar på, och får del av saklig argumentation i direkta samtal.


  Kommentarer om "Problemformuleringsinitiativet"

   

  Blogger Per Hagwall skrev... (15 juli, 2006 17:24) : 

  Esbati slår in öppna dörrar, (s) har kört underdog-positionen sedan 1990. Före varje val (utom 1994 förstås) har de gått i opposition mot sig själva. Det har lyckats alla gånger utom en så vi kan vara säkra på att de kommer att försöka den manövern i år igen...

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (16 juli, 2006 16:38) : 

  Vilket ju inte är så lite ironiskt, att det regerande partierna, dom som är orsaken och ansvarig för i princip allt inom svensk politik (enda rejäla undandtaget är väl kärnkraftsnejet) kör en "udnerdog position" och pratar om att "slå underifrån".

   

  Anonymous jk skrev... (18 juli, 2006 15:16) : 

  Förklaringen till "underdog"-positionen är att politiker fortfarande har liten makt i förhållande till näringslivet. Med tanke på att företagen och girigbukarna styr världen så kommer socialdemokrater alltid överallt i världen att befinna sig i opposition, även när de regerar.

   

  kommentera