Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, oktober 13, 2006

  Reinfeldt spinner så att huvudet snurrar

  En pressad statsminister Reinfeldt kallade i dag till presskonferens under förevändning att man ville informera om ny information som framkommit om den förra regeringens hantering av Tsunamikatastrofen. Varningsklockorna ringde. Det låg synnerligen nära tillhands att tro att detta var orkestrerat av någon spin doctor för att avleda uppmärksamheten från den senaste veckans skandalösa avslöjanden om flera statsråds privatmoral och laglydighet.

  Och mycket riktigt presenterades heller inga nyheter på presskonferensen. Tydligen har man i en källare hittat extra backuper av mejl som skickats under hanteringen av flodvågskatastrofen har hittats. Finns det då något intressant i dessa mejl? Ingen vet. Enligt tekniker kommer det att ta flera veckor att återställa backuperna. "Vi vet inte om den tidigare katastrofkommissionen fått ta del av dessa eller om innehållet har någon betydelse för dess slutsatser", medgav Reinfeldt på presskonferensen.

  Man har alltså hittat något som kanske kan vara intressant. Eller inte. Det vet man först om flera veckor. Ändå kallas det till presskonferens i dag, som statsministern själv håller i.

  Spin kallas sådant.

  Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: , , .


  Kommentarer om "Reinfeldt spinner så att huvudet snurrar"

   

  Blogger Jonas N skrev... (13 oktober, 2006 15:15) : 

  Nåja, du har säkert rätt, alltså att Reinfeldt gärna vill ha uppmärksamhet på något annat. Men detta fynd kan vara sprängstoff, även hur det blev till och hur det avslöjades ...

  Vi får se!

  (Och jag tror inte att medie- och kulturvänstern släpper taget om Borelius och Stegö-Chiló riktigt ännu, då tror jag mer på Reinfeldt gör det faktiskt)

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 oktober, 2006 15:26) : 

  ja dom kunde ju tex ha frågat förra förvaltningschefen Gunnar Holmberg direkt istället för att ha en "dyngspridarkonferens"
  http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,907392,00.html

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 oktober, 2006 16:08) : 

  Å andra sidan: om Reinfeldt inte hade gått ut och berättat det här hade han fått kritik för det.

  Någon som minns den nattliga presskonferensen men Sveavägen 68 bara några timmar efter Fredrik Reinfeldts utfrågning i SVT1?

  Sossar ska nog inte gnälla för mycket...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 oktober, 2006 17:30) : 

  Våga stå för det ni skriver! Skriv åtminstone signaturer, annars blir det helt ogörligt att hålla reda på vem som tycker vad.

   

  Blogger Pidda skrev... (13 oktober, 2006 17:30) : 

  Det här ett pinsamt inlägg som inte når upp till din tidigare standard.
  Intressant att Gunnar Holmberg först ansåg sig tvungen att spara en extra kopia i ett skåp i källaren när resten raderasdes, att han sedan lämnade sitt uppdrag i förtid - han var utsedd t o m 2008 - och att "någon", när den borgerliga regeringen tillträdde och man inte riskerade att banden "försvann" igen toipsade en journalist om saken.
  Det luktar Watergate..

   

  Blogger hrm skrev... (13 oktober, 2006 18:02) : 

  En synnerligen dålig och ihålig spin till och med. Jag är tveksam till kvalitén på moderaternas spin doctors. Alla jobbar väl på Kreab.
  Det var ju ganska uppenbart att man ville avleda uppmärksamheten (och jag berömde dom för det innan jag såg presskonferansen) men att försöka avleda uppmärksamhet utan att ha något att avleda den med är ju ganska kasst...

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 oktober, 2006 20:38) : 

  Kan nån förklara hur de tänker? Som jag förstått det nu har man faktiskt inte alls lyckats med sin avledande manöver, av den enkla anledningen att den var så genomskinlig och då blir - även mörkblå - journalister förbannade över att bli betraktade som idioter.
  Egentligen tror jag man kan dela upp det här i flera bitar. För det första är många borgerliga sympatisörer (och bloggare) rentav chockade över den i deras ögon smått vildsinta attacken på den nya regeringen.
  För det andra verkar rätt många av dem ha levt i nån slags uppfattning om att deras små rebelliska äventyr (jag protesterar genom att INTE betala TV-licensen - samhället skakar i sina grundvalar...) skulle vara tolererade av gemene man, och att reaktionen skulle vara iscensatt av den överallt förekommande vänstermaffian inom media.
  För det tredje ser man inte den intressekonflikt som Fredrik Reinfeldt byggt in i regeringsbildningen, genom att faktiskt BJUDA in Carl Bildt och ett gäng nyliberaler, som INTE kan klassas som de nya moderaterna. Fredrik kommer få jävligt svårt att få alla att ro åt samma håll i den där båten.
  För det fjärde - och det är också Fredriks problem - blir man ju paff när man hör att Maud Olofsson anser att de här affärerna är moderaternas problem. Hoppas hon noterat att de sitter i SAMMA regering, och som vice statsminister har hon ett jätteansvar.
  För det femte - eftersom det nu helt uppenbart uppstått en spricka bland fotfolket (borgerliga politiker på olika nivåer tycker de ertappade ska avgå) måste man agera kraftfullt. Jag är övertygad om att Maria Borelius kommer få gå under helgen. Annars kommer alltför mycket fokus läggas på det här istället för budgeten.
  I varje fall borde hon gå självmant, men det är kanske för mycket begärt av folk som inte behärskar det här spelet.
  Stigö-Chilo, som helt uppenbart hör till Timbromobben och som fått den här utnämningen till skänks, kommer givetvis att strida med näbbar och klor för att få stanna kvar. Lyckas hon är det en förlust, misslyckas hon är det en förlust. Hennes uppdrag är att sälja PublicService till marknaden - jag kan inte se att hon har en enda annan politisk fråga att driva.
  Tyvärr är det så typiskt för brutalintellektuella nyliberaler. Och hon skulle liksom Billström och Forssell naturligtvis ha tjänat på att vara ärlig och erkänna att det var ett politiskt ställningstagande att inte betala TV-licensen (hör ni hur eländigt futtigt det låter - i andra länder dör folk för sina värderingar; i Sverige sitter vi på Timbro och skryter om att vi minsann inte betalar för den "statliga" televisionen).
  I dagens Spanarna talade man om det veritabla smörgåsbord av potentiella skandaler som ministären Reinfeldt nu dukat upp. Och det finns goda möjligheter att frossa i det i fyar år till

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 oktober, 2006 23:59) : 

  Vi ska nog inte underskatta Reinfeldt och hans spinnare.

  Det är ganska troligt att Reinfeldt ville få ut just det som Expressen (t.ex.) toppade också med efter konferensen:"Jag kände inte till Borelius husaffär" - "jag har tillsatt en advokat för att granska hennes affärer".

  Men han vill inte ordna en presskonferens om Borelius-affären i sig.

  Alltså bör Reinfelds och hans politrukers agenda ha varit: fixa en presskonferens, vilken som helst. Journalisterna kommer att kasta frågor om skandalerna i alla fall, och vi kan släppa en del saker som vi vill gå ut med - för att markera statsministerns distans till Borelius.

  På ett lättsammare plan:
  Senaste nytt från hundgården
  http://kornet.nu/blindhona/arkiv/002317.html

   

  Blogger Leffe skrev... (14 oktober, 2006 11:23) : 

  Reinfeldts förklaring att han, om det visar sig att banden inehåller något av vikt, skulle riskera kritik om han inte gått ut med detta nu är nog riktig - hur trist den än kan tyckas vara.

  Om Reinfeldt ville ha maximal spin-effekt hade man kanske istället valt att bara ge ut ett kort pressmeddelande och väntat på att frågan satte lite fart innan man kryddade med presskonferens. Då hade man kanske lyckats med att få bort skandalfokuset.

  Men jag tror ärligt talat inte att Reinfeldt är lika upptagen av skandalerna som media och bloggosfären är. Man fokuserar nog mer på att få igång regeringsarbetet och att på ett bra sätt presentera budgeten på måndag.

  Skandalkåtheten i media och bloggosfär är i grunden rätt osmaklig. Och irrelevant, inte minst.

   

  Blogger deeped skrev... (14 oktober, 2006 12:48) : 

  Jonas - om det här är det enda som Schlingmann och co kan komma upp med för att byta fokus från Borelius och Timbro-damen (hon har fan ett namn jag inte kan memorera) har de oerhörda problem. Att de skulle fått kritik om de hållit på nyheten (för att faktiskt se om det finns något att hämta) är ju klart - men knappast motsvara det löjets skimmer det här har dragit över en redan pressad statsminister. Så nej, det hela är inte genomtänkt spin utan snarare ett lamt försök att få media att byta perspektiv.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2006 13:24) : 

  "Och irrelevant, inte minst..."

  Såpass irrelevant att hon fick avgå?

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 oktober, 2006 21:18) : 

  http://www.sourze.se/default.asp?itemId=10553109

  Bra tankar där!

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 oktober, 2006 07:08) : 

  Calle,

  Ja, jag menar att kritiken mot Borelius rörde en högst irrelevant fråga - preskiberad underlåtelse att inkomma med kontrollupgift.

  Hon fick gå för att hon inte klarade mediatrycket, understött av avundsjuka knivhugg från interna motståndare - och det är tydligen det enda som är viktigt i dagens politik. Och det är trist.

  Jag tror helt ärligt att Borelius hade kunnat vara en tillgång som handelsminister - men det får vi aldrig veta. På något sätt är detta ett underbetyg för politiken.

   

  kommentera