Avundsjuka medier scoopade
I går kunde Magnus Ljungkvist presentera ett smärre scoop på sin blogg. Han hade inte nöjt sig med Maria Borelius förklaring att hon inte betalat vit lön när hon anlitade hjälp med städning i hemmet, eftersom hon enligt egen utsago inte haft råd att betala avtalsenlig lön och arbetsgivaravgifter. Magnus gjorde det inga journalister på några traditionella medier gjort, han ringde Skatteverket och begärde ut uppgifter om Borelius taxerade förvärvsinkomst under 90-talet, för att kunna bilda sig en uppfattning om vår nya handelsministers syn på vid vilken inkomst man inte har råd att betala skatt för de tjänster man köper. Resultatet är klassiskt. Så klassiskt att journalisterna på de traditionella medierna måste ha grämt sig något alldeles enormt över att de inte gjort det knäcket själva. Men nu är ju Magnus Ljungkvist bara en bloggare, så att i stället för att ge honom cred för storyn så har man helt enkelt snott den. Först ut var, så vitt jag kunnat se, Expressens och Dagens Industris gemensamma satsning Dina Pengar. Sedan hakade DN på, men de hänvisar till Expressen - inte till Magnus. Så gjorde även SVT. Otroligt dåligt! Hedra den som hedras bör. Detta inlägg är pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: media, mediekritik, Maria Borelius. |
Kommentarer om "Avundsjuka medier scoopade"
Bloggar måste få mer tyngd bakom sig om de ska kunna refferreras till. Jag förstår varför journalisterna har gjort som de har gjort. Men jag tycker verkligen inte att det är försvarsbart. Det måste ske någon förändring som ger bloggar någon tyngd bakom vad de skriver. Jag vet inte riktigt vad det kan vara men jag är övertygad om att den kommer att komma inom en inte allt för avlägsen framtid.
Tidningar är dåliga på källhänvisning allmänt tycker jag. Men antar att de tycker texterna skulle se oeseriösa ut om wikipedia skulle återkomma så frekvent ;)
123, det är mycket möjligt att journalisterna hade kommit på att göra samma knäck även om inte Magnus hade gjort det ett drygt halvt dygn tidigare, men inget tyder på det
De amerikanska medierna har kommit betydligt längre vad det gäller att ta bloggar på allvar. Tror du på samma utveckling här, eller kan medierna fortsätta låta bloggare göra deras jobb och sedan ta äran?
Bra inlägg jonas, Magnus förtjänar cred för hans arbete - något som media tydligen inte förstått!
Nu har i alla fall Lena Melin gett Magnus kredd för grundarbetet i artikel i Afonbladets nätupplaga: "Familjen Borelius inkomster avslöjades för övrigt av s-bloggaren Magnus Ljungkvist, pressekreterare i Stockholms läns landsting och tidigare medarbetare till demokratiminister Britta Lejon. Bloggen håller på att bli politikens skarpaste verktyg. Den har redan skördat offer." Vidare: "För statsminister Fredrik Reinfeldt är Maria Borelius underbetalda barnflickor bra nära en mardröm. Borelius är fina damen som bor i mångmiljonvilla i rikemans- och moderatgettot Djursholm i lågskattekommunen Danderyd. Hon är som klippt och skuren ur en broschyr om de gamla moderaterna, de som tonats ner i Fredrik Reinfeldts parti."
Nu snackas dessutom helt plötsligt om "filippinska hembiträden" också. "Mardröm" var ordet, sa Bull...
Jag kan förstå om de inte vill referera till en enskild bloggare - i Sverige finns ju för övrigt en allergi mot alla som inte organiserat sig i en förening - men han borde ha en rejäl tipspeng.
Nu är jag inte socialdemokrta, och jag har i flera år tjatat på folk i liberala/borgerliga kretsar att inte vara så fixerade vid (s)-relaterade skandaler.
Nu kommer så ett par borgerliga sådana med åtföljande medie-drev. Jag vet inte om jag är "hemmablind" men känns inte dreven mot de två regeringsmedlemmarna mycket kraftigare nu än de varit tidigare?
Är nyfiken på hur du/ni ser på detta.
Johan, just liberaler har större anledning än de flesta att gotta sig åt politikerskandaler eftersom de visar att det inte går att lita på människor med makt.
db:
Det är väl delvis detta som varit min kritik av (vissa) liberaler.
OK och sitta hemma och "gotta sig", vilket är ganska fånigt men ofarligt.
Att däremot göra det till en del i ens kampanjande är kontraproduktivt och dumt.
Lika dumt som att media ägnar 99% av sin tid åt att försöka hitta skandaler eller för att "sätta dit" politiker, när de borde hjälpa läsarna att hitta rätt bland budskapen istället.
Johan E, jag har faktiskt ingen aning. Den amerikanska situationen är ju lite annorlunda då det i USA finns betydligt fler bloggare som ägnar sig åt journalistisk granskning. Därmed blir det svårare för traditionella medier att ignorera dem.
Caltex, jo jag såg det. Kul!
Addison, jag kan bara instämma.
Johan H, själv tycker jag att skandaljakt ofta är rätt trist. Jag tror att få egentligen vill ha enbart teflonpersoner som politiker; människor som aldrig gjort något misstag eller dumt. Men jag tror att vi upplever drevet mot de borgerliga statsråden som lite väl tuff nu eftersom de kom så helskinnade undan granskning under valrörelsen. Enligt medielogiken är det nu dags för kompensatoriska åtgärder.
Johan, varför är det kontraproduktivt och dumt? Om målet är att statens makt ska minskas är det väl bra om förtroendet för maktinnehavarna sänks?
Drevet ätr fortfarande milt jämfört med vad som t ex Mona Sahlin utsattes för. Än har vi inte fått ett helt uppslag om bara Greger Larsson eller den hittills totalt okände maken Stigö-Chilo.
Än väntar vi på bilder av villan, utredda släktträd, kompisskap på det privata och yrkesmässiga planet. Ingen har ännu faktiskt ifrågasatt utnämningarna utifrån deras tänkta kompetens.
Maria Borelius kompetens som handelsminister borde ju kunna ifrågasättas, eftersom hennes CV verkar vara totalt tomt på den sortens meriter. Men det har vi inte heller hört nåt om...
Det är säkerligen många gravade hundar i trädgården kring Borelius m fl, som Lena Mellin antyder. I och för sig är personfixeringen litet debil och i fråga om en kommande "RUT-reform" menar jag själv att det är helt ointressant att just Borelius haft svart barnflicka och marktjänst - det är ju allmänt kä'nt att många som är i hennes ställning (och med hennes inkomster) har det, och det kommer de nog att fortsätta med även om det blir subventioner. Snacket om att pigavdraget skulle vara en folkreform som ger den breda medelklassen råd att ha billig städning hemma (ovch skapar minst 50.000 nya vita jobb) är enbart kosmetika - det är en rikemansreform, inget annat. Voodoo economics, fast det visste vi ju redan.
Men OK, medielogiken kräver förmodligen att en ministers ansikte sätts på denna hantering. Gott så.
db:
Opinionsbildning går ju ut på att föra fram sina åsikter.
Om man istället bara gnäller på makthavare eller letar skandaler för man ju inte fram några idéer alls. Man övertalar ingen om värde av att föra en annan politik.
Det enda man möjligen kan få mandat och gehör för är exakt samma politk - fast utförd av skandalbefriade makthavare.
Jag har svårt att se att detta har något värde alls.
Calle Fridén – apropå att ifrågasätta Maria Borelius meritering som handelsminister: Jag tror att du kommer att uppskatta denna bloggpost. Så vitt jag minns var SVT-reporterns fråga saklig och nyfiken, inte ifrågasättande. Förstår inte varför hon inte bara kunde svara på frågan (det kanske hon gjorde, men det var inte med i inslaget isåfall).
Och såpan fortsätter... Tydligen har Stegö-Chilo fortfarande inte sagt riktigt hela sanningen om sina uteblivna licensbetalningar
http://www.resume.se/nyheter/2006/10/12/anders-carlgren-stego-chil/index.xml
Och Timbrogänget fortsätter med sina larviga protester
http://www.resume.se/nyheter/2006/10/12/johan-forssell/index.xml