Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, februari 13, 2007

  Den svenska överklassen mår fortfarande bra

  ...och dessutom lever de längre än oss andra. En ny rapport från Folkhälsoinstitutet som kartlagt medellivslängden utifrån tunnelbane- och pendeltågslinjer i Stockholmsområdet, visar att skillnaderna i medellivslängd mellan resursstarka och resurssvaga områden fortsätter att vara stora – och de växer.

  Högst medellivslängd har, föga överraskande, invånarna i Östermalm; 79 år för män och 83 år för kvinnor. Lägst har männen i Kista med 75,3 år. Lägsta noteringen för kvinnor finns i Skärholmen där siffran är 80,5 år.

  Sällan har jag sett en så tydlig påminnelse om hur ojämlikheten slår mot befolkningen.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Den svenska överklassen mår fortfarande bra"

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (13 februari, 2007 14:27) : 

  "Sällan har jag sett en så tydlig påminnelse om hur ojämlikheten slår mot befolkningen."

  "Ojämställdheten" måste du mena va?

  En kvinna i Skärholmen lever ju längre än en man på Östermalm.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 februari, 2007 14:36) : 

  Att kvinnor lever längre än män är ett känt faktum som hänger ihop med att män oftare dör i olyckor och i alkohol- och rökningsrelaterade sjukdomar. Det har inte så mycket med jämställdhet att göra.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 16:11) : 

  Att Östermalmsbor lever längre än Skärholmsbor är ett känt faktum som hänger ihop med vadå? Statistik är visst bara intressant när den kan användas som stöd för den ideologi som man själv representerar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 16:13) : 

  "Sällan har jag sett en så tydlig påminnelse om hur ojämlikheten slår mot befolkningen"

  Vad får dig att tro att skillnaden beror på ojämlikheten istället för någon bakomliggande faktor som förklarar både de ekonomiska skillnaderna och skillnaden i livslängd?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 februari, 2007 16:30) : 

  Okej, då öppnar vi forumen "Snillen spekulerar": vad beror det då på att Östermalmsbor lever längre än Skärholmsbor? Vilken annan bakomliggande faktor än ojämlikheten förklarar både de ekonomiska skillnaderna och skillnaden i livslängd?

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 18:23) : 

  Att kvinnor lever längre än män är ett känt faktum som hänger ihop med att män oftare dör i olyckor och i alkohol- och rökningsrelaterade sjukdomar. Det har inte så mycket med jämställdhet att göra.


  Ack, hur snabbt kan inte ojämställdheten viftas bort, även när det rör sig om systematiska skillnader som leder till att människoliv som släcks! Men en dag skall även de mest förkättrat konservativa jämställdhetsmotståndare vakna.

  Okej, då öppnar vi forumen "Snillen spekulerar": vad beror det då på att Östermalmsbor lever längre än Skärholmsbor? Vilken annan bakomliggande faktor än ojämlikheten förklarar både de ekonomiska skillnaderna och skillnaden i livslängd?

  Den första frågan är naturligtvis ifall den förslagna förklaringen, ojämlikheten (minst i världen i Sverige har jag för mig, om vi tar ginikoefficienten som ledstjärna), verkligen förklarar skillnaderna. Som man brukar formulera det, korrelation eller kausation?

  Själv undrar jag vad som menas med "östermalmsbo" ens. Jag har bott på ett halvdussin olika platser i Sverige, och kommer troligen att bo på ett halvdussin till; vad blir isåfall min troliga livslängd med utgångspunkt från bostadsort?

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 18:25) : 

  ifall den förslagna förklaringen, ojämlikheten

  Kanske var förklaringen också förslagen, men jag menade naturligtvis "föreslagna".

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 19:00) : 

  Ditt eget parti har skapat detta samhälle. Skattebördan gör det extremt svårt för någon ur "arbetarklassen" att komma upp sig.
  http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_14614929.asp
  Hopplöshet är inte bra för hälsan..

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 21:07) : 

  Fredrik,

  visst borde marginaleffekterna för låginkomsttagare sänkas, men i vilket land är det lättare för en ur arbetarklassen att komma upp sig?

  Möjligen i de andra nordiska länderna, men de har inte lägre skatt än Sverige.

  Per

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 22:27) : 

  Eller om vi vänder på det och höjer marginalskatterna för höginkomsttagare. Då kanske medellivslängden på Östermalm sjunker ner till samma nivå som i Skärholmen.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 februari, 2007 23:14) : 

  "men i vilket land är det lättare för en ur arbetarklassen att komma upp sig?"
  USA tex...

   

  Blogger Unknown skrev... (14 februari, 2007 10:59) : 

  Fredrik,

  nu skojar du väl? Klassmobiliteten i USA är lägre än i Sverige. Folk från trailer parks och ghetton får mycket sällan börja på college. Har du föräldrar som inte kunde eller ville ta dig från en dålig skola i Amerika är du körd på ett helt annat sätt än i Sverige.

   

  Blogger Byggaren skrev... (16 februari, 2007 18:41) : 

  "Att kvinnor lever längre än män är ett känt faktum som hänger ihop med att män oftare dör i olyckor och i alkohol- och rökningsrelaterade sjukdomar. Det har inte så mycket med jämställdhet att göra."

  Samma argument kan appliceras på klassskillnaderna. Folk i den s.k arbetarklassen röker och super betydligt mer. Men vad ska du göra åt det? Förbud och folkbildning av arbetarklassen? Eller tvinga östermalmsungarna att börja röka?

  "Folk från trailer parks och ghetton får mycket sällan börja på college. Har du föräldrar som inte kunde eller ville ta dig från en dålig skola i Amerika är du körd på ett helt annat sätt än i Sverige."

  Mycket fördomar här. Enligt The Economist är 30% av de som studerar på universitet i USA från fattiga förhållanden. Att folk från arbetarklassen inte studerar vidare i större utrsträckning i Sverige beror på att man inte ser incitamentet. Som hantverkare kan man tjäna betydligt bättre än många som studerat på högskolan. Att man kan få den betalningen svart också hjälper till en hel del.

   

  kommentera