Yttrandefriheten i fara?
I november bloggade jag om att Tryck- och yttrandefrihetsberedningen presenterat sitt betänkande om hur lagarna om yttrandefrihet ska kunna omfatta ”nya” medier. Bortsett från en artikel i Journalisten väckte betänkandet ingen större uppmärksamhet. Nu har det gått ut på remiss, och på lördag handlar radioprogrammet Medierna om att ”en statlig utredning föreslagit att de unika svenska grundlagarna för tryck- och yttrandefriheten ska avskaffas”. På sin blogg skriver producenterna bakom programmet att om de förslag som skisseras i utredningen genomförs ”skulle det sannolikt vara den mest genomgripande ändringen av de svenska yttrandefrihetsgrundlagarna på ett par sekel”. Väl värt att lyssna på radio på lördag, således! * * * Även på andra håll i världen förefaller yttrandefriheten ifrågasättas just nu. I Frankrike startade i veckan rättegången mot satirtidningen Charlie Hebdo som publicerat de beryktade Muhammedkarikatyrerna. Den franska satirtidningen anklagas för rashets och för att offentligt ha förolämpat en grupp människor på grund av deras religion. Men stämningen har väckt stora rubriker i Frankrike, och många andra medier och franska intellektuella – däribland flera muslimer – har ryckt ut till stöd för Charlie Hebdo och yttrandefriheten. Samtidigt visar en undersökning att 79 procent av fransmännen anser det oacceptabelt att driva med en religion. 78 procent utesluter rätten att parodiera vare sig Jesus, Muhammed eller Buddha. Andra skriver intressant om samhälle, yttrandefrihet, Muhammedkarikatyrerna. |
Kommentarer om "Yttrandefriheten i fara?"
Det är skrämmande. Både statistiken från Frankrike och förslaget att inskränka yttrandefriheten.
Ska rätten att framföra sina åsikter begränsas till den som har råd att hyra tryckpressar?
RS
kulturbloggen.com
Bra att du tar upp det. Det är dock inte första gången mediegrundlagarna utreds, alltid med något slags märklig föreställning om att huvuduppgiften är att sätta gränser eller anpassa grundlagarna efter EU-lagstiftning (ja, jag är positiv till EU :-)
Jag skulle vilja rekommendera en titt på förra stora utredningen, MGU, vilken jag kommenterar själv. Det går en tydlig restriktiv linje genom hela arbetet under lång tid.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Det känns tråkigt att radera kloka synpunkter, men jag kommer att fortsätta göra det så länge inte kommentarsreglerna om att stå för sina åsikter följs.