Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, mars 18, 2007

  När talet har tystnat

  Mona Sahlin har ibland kritiserats för att vara slarvig, okunnig och sakna ideologisk tyngd. Kort sagt anklagelsepunkter som sällan eller aldrig riktas mot manliga politiker, oavsett hur motiverat det må vara.

  Efter dagens så kallade installationstal så torde den nyvalda partiledaren ha fått sina kritiker att tystna. Sahlin var skarp, påläst – och rasande ideologisk.

  När hon äntrade talarstolen och de inledande applåderna lagt sig sa Mona Sahlin att ”i går tackade vi av”, ”vi dansade och hade en fantastisk kväll”. Men nu var det dags att tala om framtiden.

  Och det var verkligen framtidsperspektivet som kom att prägla talet. Trots att inte så många år i fysisk ålder skiljer Mona Sahlin från Göran Persson, så var det tydligt att det var en yngre generations politiker som axlat den socialdemokratiska ordförandemanteln. Det är svårt att tänka sig att Persson i ett motsvarande tal hade talat om hur internet och informationssamhället påverkar barn och ungdomar, eller vikten av att erbjuda dem pauser från stressen om att vara attraktiv och snyggast.

  Sahlin var också tydlig när hon talade om arbetsmarknaden och de nya jobben, och slog fast att vi inte har lyckats tillräckligt bra med att slussa människor in i arbete: ”Vi har kämpat hårt mot diskrimineringen i samhället men den fortsätter växa”. Hon menade vidare att arbetsmarknadspolitiken måste utvecklas, och att ”Vi ska hitta anställningsformer som når ut till dem som varit borta från arbetsmarknaden, och för dem som aldrig kommit in”.

  En gammal käpphäst för Mona Sahlin är värnandet om småföretagarna. Detta återknöt hon till i sitt tal, och sa bland annat att förutsättningarna för entreprenörerna måste underlättas. Sahlin menade också att entreprenörerna behöver, liksom de anställda, trygghet för att kunna satsa mer och möta globaliseringen. Hon slog fast att ”socialdemokraterna ska bli entreprenörernas parti”, och ta med entreprenörerna in i framtidsdiskussionen.

  Dessutom nämnde hon att hon gärna såg att socialdemokraterna ”tittar närmare på tjänstesektorn” och ville ”utveckla hela tjänstesektorn” – till skillnad från borgerlighetens fokus på hushållsnära tjänster. Det låter väldigt positivt i mina öron.

  Andra viktiga områden i Mona Sahlins tal handlade om miljöfrågorna, den interna partiorganisationen och utrikespolitiken. Dessa områden får jag dock be att få återkomma till.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "När talet har tystnat"

   

  kommentera