Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, mars 16, 2007

  Heliga kor och kloka sossar

  Det är många sossar som uttalar sig i medierna dessa dagar om socialdemokratin och hur vi går vidare med Mona Sahlin som partiordförande. I SVT:s Rapport i går (c:a 11:35 in i sändningen) pratade man med tre unga, kloka riksdagsledamöter. Man visade också resultatet av en enkätundersökning man gjort bland samtliga s-riksdagsledamöter under 36 år.

  I Rapport intervjuades Maryam Yazdanfar, Luciano Astudillo samt Magdalena Streijffert, och de föreföll vara överens om att det inte finns några heliga kor och att partiet måste vara berett att ompröva många saker innan vi kan möta väljarna igen.

  Enligt undersökningen kunde en knapp majoritet (7 av 13) tänka sig en koalitionsregering med mp och v. 10 av 13 vill ha fler öronmärkta pappamånader eller en helt delad föräldraförsäkring. 11 av 13 säger att socialdemokraterna inte kan gå till val på att höja inkomstskatterna igen, vilket skulle innebära att det borgerliga så kallade jobbavdraget skulle bli kvar – om de unga socialdemokratiska riksdagsledamöterna får råda. 9 av 13 anser dessutom inte att partiet bör gå till val på att återställa tidigare ersättningsnivåer i a-kassan.

  Maryam Yazdanfar var dessutom väldigt tydlig med att socialdemokraterna måste ha en politik för att få människors livspussel att gå ihop, och öppnade därmed indirekt för en ny s-politik när det gäller hushållsnära tjänster.

  Via Peter Karlberg ser jag att de unga s-riksdagsledamöterna inte är ensamma om att betona vikten av omprövning. Tidningen Fokus har tydligen kommit över ett dokument som sägs vara Pär Nuders egen, rätt omfattande eftervalsanalys. I detta säger han bland annat att socialdemokratin kommer ”dessvärre att bli tvungen att ompröva sin politik” på en rad områden. Det bör dock noteras att Nuder förefaller se behovet av omprövning något man tvingas till, medan de unga s-riksdagsledamöterna verkar mera öppna för förändringar.

  * * *

  I Studio Ett i P1 efter klockan 17 i eftermiddag talar för övrigt Nisha Besara om att Mona Sahlin ”på riktigt kommer att fylla de luckor som socialdemokraterna har”. Och i SVT:s Argument på tisdag medverkar Katrine Kielos tillsammans med Erik Fichtelius och Lena Mellin i en debatt om tv-dokumentären Ordförande Persson. Det är uppenbart att det är de unga socialdemokratiska kvinnorna som snurrar upp gubbsen i de politiska debatterna för närvarande.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Heliga kor och kloka sossar"

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (17 mars, 2007 08:37) : 

  Dom här unga ledamöterna tillhör helt klart dom inom S som vill göra S till ett mittenparti.

  Jag skrev om det här:
  http://lennartregebro.blogspot.com/2006/10/socialdemokraternas-framtid-bli.html

  Frågan är om Sahlin kan genomföra den förändringen. Hon har nog viljan att göra det (hon har aldrig verkat dogmatiskt vänster), men hon verkar ha så dåligt stöd, att det finns stor risk att den konservativa delen av S gör en revolt och kommer försöka sabba alla försök att föra en fungerande politik.

  Det ser ut att bli som jag trodde. Man plockar in en svag ledare, och slitningarna i partiet fortsätter ett tag till. Jag kan ha fel, men har jag rätt kommer Sahlin vara ledare i nästa val, och Sossarna kommer göra ännu ett katastrofval. Sedan kommer en stark ledare in Blairifierar partiet, och sossarna gör ett bra val 2014 och bildar koalition med mp och ett eller två borgerliga partier. Att ha en koalition med V i det läget kommer vara ohållbart, då S i praktiken har blivit ett vänsterborgerligt parti. Moderaterna tvingas bli höger igen.

  Den utvecklingen är nog den bästa möjliga för Sverige. Men det är kanske inte så kul för sossarna.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 mars, 2007 13:58) : 

  Jag tror att du förenklar analysen till att bli meningslös om du kallar det som de unga riksdagsledamöterna säger för en strävan efter att göra s till ett mittenparti. Hur passar t ex fler öronmärkta pappamånader eller en helt delad föräldraförsäkring in i detta?

   

  Blogger Lennart Regebro skrev... (17 mars, 2007 16:24) : 

  Det är vanliga åsikter bland mittenpartier. Många liberaler tycker så. Det var en het debatt inom LUF i slutet på 90-talet. Så hur skulle det INTE passa in?

   

  kommentera