Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, april 22, 2007

  Den liberala hegemonin

  I veckan som gick tog familjen Hjörnes Stampengrupp ett ännu starkare grepp om den svenska landsortspressen. Nu är de större än Bonnier på den svenska dagstidningsmarknaden – och har lagt grunden för nya gemensamma mediesatsningar utanför storstäderna.

  Affären har bland annat uppmärksammats av Dagens Media, Resumé, Svenska Dagbladet, Journalisten, och Medievärlden.

  Det som är det nya är dels koncernen Liberala Tidningar AB, där de största tidningarna är Nerikes Allehanda och VLT. Men i gruppen ingår även Karlskoga-Kuriren, Motala Tidning, Vadstena Tidning, Sala Allehanda, Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Fagersta-Posten, Länstidningen Södertälje, Norrtelje Tidning, Nynäshamns-Posten, Lidingö Tidning, samt Täby-Danderyd Tidning. Dessutom bildas Mediabolaget i Västsverige AB där bland annat Bohusläningen, TTELA, Hallands Nyheter och Hallandsposten ingår.

  Värt att notera är att flera av de tidningar som berörs av den här storaffären tidigare haft c-märkta ledarsidor, medan Karlskoga-Kuriren är oberoende socialdemokratisk. Numera får man dock finna sig i att ingå i gruppen ”Liberala Tidningar”.

  I ett pressmeddelande säger Tomas Brunegård, koncernchef i Stampengruppen och ordförande i styrelsen för Mediaintressenter, som är huvudägare till VLT, att bildandet av Liberala Tidningar och Mediabolaget ”är en fortsättning på den strategi som lades fast i samband med att Centertidningar förvärvades”.

  Nyhetsrapporteringen har hittills främst handlat om de rent affärsmässiga aspekterna på denna stora strukturförändring i det svenska medielandskapet. Mindre uppmärksamhet har ägnats åt vad detta betyder för den fria opinionsbildningen.

  Vi har nu en mediesituation i Sverige där den liberala hegemonin är nästan total på dagstidningsmarknaden. Att Nya Wermlandstidningen (NWT) på sin bolagsstämma för en tid sedan beslöt att tidningens politiska beteckning numera ska vara konservativ, är i sammanhanget närmast befriande. Därmed sticker man ut, tillsammans med ett fåtal andra tidningar, som fortfarande har annan politisk färg än liberal.

  Jag är uppriktigt orolig över hur andra politiska röster ska kunna göra sig hörda när de filtreras genom ett mediefilter där liberala värderingar är normen. Att inte fler liberaler – som ju annars gärna ställer sig på barrikaderna för den fria åsiktsbildningen – reagerar över detta detta, är en smula skrämmande.

  Och fortfarande hör jag ingenting från socialdemokraternas mediepolitiska arbetsgrupp, under ledning av partisekreterare Marita Ulvskog, som ju bland annat har i uppgift att följa utvecklingen på mediemarknaden och arbeta för att ge arbetarrörelsen en starkare opinionsbildande ställning.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Den liberala hegemonin"

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (22 april, 2007 18:32) : 

  Morian. Den hegemoni som du har noterat är inte liberal i klassisk mening utan snarare socialliberal. Och jag anser inte att det är särskilt stor skillnad mellan denna socialliberala hegemoni och hegemonin inom Socialdemokratiska arbetarpartiet. I båda fallen är det de rikaste i samhället som betjänas. Det är deras intressen som betjänas av skatterna, som gör fattiga och små orkeslösa i konkurrensen, det är de som skryter om solidaritet med tredje världen samtidigt som de uppmuntrar bibehållandet av handelshinder och sina lönedumpande och prisdumpande monopol där, det är de som vill att individen skall "förverkliga sig själv" genom hetsmaterialistisk överflödskonsumtion. Ja, just det, det är konsumtionen som får samhället att snurra, just det, köp inte vad du behöver av kortast rad mellanhänder i din lokala miljö, utan köp av monopolen det som bedövar din stress och ditt intellekt och "förverkligar" dig själv! Samma skit i både ditt parti och de breda medierna, tycker jag... Läs Ulf Nilssons krönika om censuren i media på www.varldenidag.se (klicka på Kultur och scrolla nedåt).

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 april, 2007 21:35) : 

  Det är inte en konspiration, som man kan få intryck av ibland när man hör socialdemokrater beklaga den politiska färgen på tidningar, att de flesta tidningar idag är liberala.

  Det är inte någon som har suttit och bestämt det. Orsaken är att det inte finns några socialdemokrater som är villiga att lägga pengar på att driva tidningar lönsamt, och på att stanna kvar när dessa tidningar drabbas av kris. Exemplet Arbetet i Malmö är instruktivt.

  Det finns heller inget som hindrar socialdemokrater att nu lägga upp pengar för att starta s-märkta tidningar, för uppenbarligen finns det ju en marknad för det om man ska tro valresultaten. Många identifierar sig som sossar, och skulle kanske uppskatta en sådan produkt.

  Ja, jag vet. Du säger inte att det är en konspiration, men det ligger liksom i själva klagomålet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 april, 2007 06:52) : 

  Björn, det ligger inte alls i klagomålet. Då har du läst detta inlägg, och tidigare jag skrivit på likartat tema, dåligt. Min kritik riktar sig främst mot socialdemokratin och andra politiskt närstående rörelser i Sverige, att man gör för lite för att bryta den liberala hegemoni på medieområdet.

   

  Blogger Marcus skrev... (23 april, 2007 11:35) : 

  Grundproblemet med ditt resonemang är väl att bara för att ägarna heter ”Liberala Tidningar”, så betyder inte det att liberaler har hegemoni på mediaområdet. Många journalister är knappast liberaler, och de har också en makt över det som publiceras som inte är att förringa.

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 april, 2007 14:09) : 

  Marcus,

  Men många ekonomi- och politikreportrar är liberaler enligt Kent Asp, journalistikprofessor vid Göteborgs universitet. Hur stor inverkan har vänsterjournalister på det politiska planet om de skriver om olyckor och andra händelser i en kommun?

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=539612&previousRenderType=2

   

  kommentera