Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, april 23, 2007

  Framtidsdebatten kan börja

  [UPPDATERAD] I brevlådan i dag fick jag en skrift betitlad ”På väg – om drömmar, ilska och vilja”. Avsändare var socialdemokraterna, och i boken varvas utdrag från Mona Sahlins installationstal från extrakongressen med korta intervjuer med såväl s-gräsrötter och ledande företrädare som vanliga, samhällsengagerade medborgare.

  Enligt Politikerbloggen ska skriften distribueras till partiets samtliga 120 000 medlemmar, samt fungera som ”ett startskott på den framtidsdebatt som startade med extrakongressen”.

  Boken lanseras, enligt Politikerbloggens källor, på Centralstationen i Stockholm på tisdag. Då ska bland andra Carin Jämtin och Luciano Astudillo finnas på plats.

  Själv har jag tydligen valts ut för att puffa lite för boken. Och det gör jag så gärna.

  Ännu har jag bara hunnit bläddra igenom den och läst brottstycken, men det verkar vara en intressant läsning och kan nog fungera som en diskussionsstartare. Vad jag saknar är en tydlig idé om hur skriften ska användas. Förväntas nu framtidsdebatten inom socialdemokratin fortsätta rulla på spontant bland medlemmarna, när alla fått hem boken?

  Inför den socialdemokratiska extrakongressen fick alla ombud utskickat ett antal ”inspirationstexter” (som även fanns tillgängliga för alla andra intresserade på partiets webbplats). Dessa skulle just tjäna som inspiration inför den allmänpolitiska debatten på kongressen. Vissa, som Helena Markstedt, lät sig inte nöjas med det. Hon startade därför Wikikongress där vem som helst kunde (och fortfarande kan) kommentera och redigera i textmaterialet. Kanske kan detta smarta initiativ tjäna som inspiration för socialdemokraterna nu, när framtidsdebatten förväntas ta sin utgångspunkt i skriften ”På väg – om drömmar, ilska och vilja”.

  I en intervju i partitidningen Aktuellt i Politiken säger Mona Sahlin att hon är osäker på att alla delar i partiet ser behoven av förändring. Hon ser också risker med att partiet ligger kring 1994 års valresultat i opinionsmätningarna, och menar att partiledningen måste se till att ”bita sig fast i framtidsdebatten”.

  ”Fortfarande möter jag personer som verkar tro att det räcker med att den moderatledda regeringen är så dålig”, säger Sahlin i AiP, och nämner företagande, skolan och ”det gröna” som sakpolitiska områden där socialdemokraterna måste vässa politiken.

  Jag kan bara instämma. Men för partiledningen räcker det inte med att ”bita sig fast i framtidsdebatten”. Man måste också tillhandahålla vettiga forum och redskap för fler att kunna delta i den.

  * * *

  Nu bekräftas Politikerbloggens uppgifter på socialdemokraternas webbplats.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Framtidsdebatten kan börja"

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 april, 2007 16:51) : 

  Sapnet skall, vad jag förstått, monteras ner och begravas någonstans. (på tiden) Man ska visst ersätta systemet med något som heter "Sosserian", ett webbaserat verktyg. Hur det ser ut har jag bara sett på printscrbild, men man borde se till att ett debattforum borde inkluderas i systemet. På så sätt kan man möjliggöra en levande debatt inom Socialdemokratin, i alla fall på nätet. Förutom att de kan användas som en debatt för framtiden är ett sådant system bra ur ett gräsrotsperspektiv då man kan tipsa varandra om bra idéer man kan applicera och praktisera på det regionala och kommunala planet. Alltså goda idéer som utvecklar de socialdemokratiska kommunerna och regionerna så vi får förnyat förtroende av väljarna.

  Man kanske också tipsa varandra om studier och rapporter som kan användas som faktaunderlag vid debatt med politiska motståndare, särskilt ett parti som Sverigedemokraterna.

  Den första maj lanseras dock SSU sin nya hemsida och då kommer också det nya forumet upp. Vilket är på tiden då det föregående Phpforumet skrotades där värdefulla debatter försvann.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 april, 2007 16:56) : 

  Martin, jag har hört talas om "Sosserian". Har förstått att det bygger på ett system som användes internt i partiet under valrörelsen för partiet centralt och partidistrikten. Jag såg det aldrig själv men har hört att det fungerade hyfsat väl. EPiServer-teknik?

   

  Anonymous Anonym skrev... (23 april, 2007 23:00) : 

  Snälla gossar.
  Glöm det här med teknik.Pojkars mekano. Det är i debatter i många olika forum socialdemokratin kan utvecklas.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (24 april, 2007 07:33) : 

  Karin, nu är du orättvis och sexistisk. För det första så tipsar jag om en teknik som en kvinnlig partivän är en drivande förkämpe för. För det andra så har jag i många olika sammanhang - inte minst här på bloggen - betonat att nätbaserade diskusionsforum inte kan ersätta fysiska möten. Vi behöver båda delarna.

   

  Anonymous Anonym skrev... (24 april, 2007 12:20) : 

  Karin,

  Självklart har du rätt i att det är i flera forum Socialdemokratin kan utvecklas. Man jag tycker personligen att man får mer ut av att debattera saker och ting genom skrift då man kan beröra allt, man slipper prata förbi varanadra, man har tillgång till internet så man kan klistra in rapporter, skrifter och mycket annat.

   

  kommentera