Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juni 05, 2007

  En dag för vår nation

  [UPPDATERAD] I morgon firas, uppmärksammas och vanhelgas nationaldagen på många olika sätt runt om i Sverige. På DN debatt varnar Stockholms länspolismästare Carin Götblad för att Stockholms gator kan förvandlas ”till något som liknar slagfält” om polisen inte lyckas stoppa konfrontation mellan höger- och vänsterextrema.

  Och det är mycket riktigt många grupper som passar på att använda den nya helgdagen för att få fram sina politiska budskap. Förutom nationalchauvinistiska och främlingsfientliga krafter, samt motdemonstranter mot dessa, så genomförs i Stockholm också en manifestation mot våldtäkt och kvinnors utsatthet i rättssalen när det gäller sexbrott.

  I en demokrati bör dock yttrande- och demonstrationsfriheten vara långtgående, och det är därför ett gott tecken att människor utnyttjar nationaldagen som ett tillfälle till politiska manifestationer. Så länge det sker i fredliga former så är det ett bra sätt att ta dagen tillbaks från inskränkta flagg- och armviftare med annat än demokratiska värden för ögonen.

  Men tanke på de rätt klena anledningarna till att vi överhuvudtaget firar nationaldagen (årsdagen för valet av Gustav Vasa till kung 1523 och antagandet av 1809 års författning) så gör människor helt rätt som försöker fylla dagen med ett mer relevant innehåll. Till nästa år hoppas jag att fler tar chansen.

  * * *

  PS: VK:s politiske chefredaktör Ola Nordebo skriver intressant om nationsbegreppet i flera inlägg på sin blogg.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "En dag för vår nation"

   

  Blogger Mikael Hiort af Ornäs skrev... (05 juni, 2007 11:33) : 

  Jag håller med dig att nationaldagen är ett gyllene tillfälle att diskutera Sverige av idag och det Sverige vi skulle vilja lämna över till våra barn. Om du tillåter, skulle jag vilja tipsa om ytterligare ett evenemang som anordnas för tredje året i rad i Stockholm och i år för första gången också i Lund.

  Som vanligt på nationaldagen, firar Republikanska Föreningen (RepF) Republikens dag. Glatt, uppsluppet och trevligt brukar det vara. På programmet står bl.a. utdelandet av utmärkelsen "Årets republikan". För att deltaga (eller bara stå vid sidan och titta på) beger man sig till Mynttorget i Gamla stan i Stockholm mellan kl. 12.30 och 14.30 onsdagen den 6:e juni!

  Också i Lund kommer RepF att anordna ett nationaldagsfirande. Platsen är Stortorget och det hela går av stapeln mellan kl. 11.00 och 14.00. Gratis fika och kubbspel utlovas.

  Mer information om evenemangen finns på RepF:s hemsida (http://www.repf.se/).

  Med hopp om en solig och vacker 6:e juni!

  Mikael Nordahl,

  Uppsala

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 juni, 2007 12:46) : 

  Läs gärna också Oivvio Polites intressanta artikel i senaste numret av ST Press om nationaldagen, dess historia, dess anknytning till nationalismen och om försöken från olika grupper att göra dagen till sin.
  http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=12305

  //Alexander Armiento
  Chefredaktör för ST Press

   

  Blogger Tobias Struck skrev... (05 juni, 2007 13:44) : 

  Jonas. Jag kom att tänka på en sak: Är inte alla som firar nationaldagen nationalister? Jag är liberal nationalist, det betyder att jag vill samla folket kring liberala värderingar. En fascistisk nationalist är något helt annat, både anti-demokratisk och ojämlik. Men "demokrati" betyder ju egenligen bara att folket väljer sina ledare, eller? Idealen om individens frid och frihet är liberala. Demokratin behöver alltså kompletteras med en liberal nationalism, om demokratin inte skall utnyttjas av sådana som vill begränsa indvidens frid och frihet.

  Så fram för en liberal nationalism, alla ni som gillar ett fritt och fridsamt Sverige! På min blogg har jag en omröstning: Behöver Sverige en liberal nationalism? 117 har svarat. 63 % säger "JA". Ett sant demokratiskt Sverige är tydligen ett liberalt nationalistiskt Sverige. Kul!

   

  Blogger Alex skrev... (05 juni, 2007 15:47) : 

  Vill man använda en ledig försommardag till detta? Det var ju tråkigt att det ska vara politiska manifestationer som den här dagen blev till för... nåja, folket bygger vad den vill och den gör inte det uppifrån. Det kanske kan bli den nya 6 juni traditionen?

   

  Blogger Folkomrostning Nu! skrev... (05 juni, 2007 19:34) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 09:41) : 

  Det är ju idag när dina kollegor på vänsterkanten skall ut och kravallas och sedan försvaras av kultur och mediaeliten som lipar över hur hårdhänt behandlade de blir.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 10:31) : 

  Picnic i parken med barnen, får se om vi får vara i fred - eller hur pappa ska förklara för småttingarna varför "farbröderna" i svarta kläder skriker så mycket...

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 12:05) : 

  Idag tar jag det lugnt, ungefär som vanligt. Men imorgon ska jag skända flaggan och känna mig som den världsmedborgare jag är. En jord, ett folk. Men den dag det kommer varelser från andromedagalaxen och stjäl våra tjejer och våra jobb, ja då ska jag bli aktiv och aggressiv tellist!

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2007 15:22) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2007 01:04) : 

  Det var valdigt va du tar bort kommentarer...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 juni, 2007 07:07) : 

  Tomas, ja - det blir så när folk envisas med att skriva anonymt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2007 07:24) : 

  Jonas, ja - man undrar vilket politiskt klimat vi har i Sverige idag då folk kanner att de måste forbli anonyma. Varfor har det blivit så, det ar val tragiskt? Men att deras kommentarer tagits bort pga av detta ar val andå mer tragiskt?

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2007 14:34) : 

  Tomas: Att folk vill vara anonyma är väl inget nytt. Ialla tider har anonyma flygblad och pamfletter spridits. Och det är väl för sjutton upp till Jonas att sätta reglerna för sin egen blogg. Det är inte alls tragiskt. Demonstranterna igår var tragiska.

   

  kommentera