Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, september 26, 2007

  I hans majestäts enfaldiga tjänst

  I tidningen Journalistens senaste nummer finns ett väldigt intressant och bra reportage (tyvärr inte på nätet) om den lindrigt sagt bristfälliga mediala bevakningen av det svenska kungahuset.

  Olle Wästberg, under en period på 90-talet chefredaktör för Expressen, konstaterar bland annat det inte är de politiska reportrarna som bevakar kungahuset. I stället sköts rapporteringen om kungafamiljens förehavanden på nöjessidorna, i syfte att driva upplaga snarare än att bedriva någon kritisk granskning.

  Och det finns definitivt anledning för den svenska journalistkåren att skärpa till sitt förhållande till kungen. Han är mer än en symbol – han är faktiskt Sveriges statschef.

  Skulle nu inte detta vara motiv nog att kritiskt granska hovet, så kanske det faktum att familjen Bernadotte varje år får drygt 100 miljoner kronor i bidrag från skattebetalarna, pengar som bara översiktligt redovisas hur de används. Hur mycket kungen och drottningen har i ”personlig ersättning” – lön har de per definition inte – är till exempel hemligt, rapporterar Journalisten.

  I artikeln är också Hillevi Larsson, s-riksdagsledamot och ordförande i Republikanska föreningen, intervjuad. Hon liknar dagens bevakning av kungahuset vid ”pajaseri”.

  Läs gärna vad Hillevi säger om kungens mindre begåvade uttalande om att 25-åriga tjejer inte kan få medalj ”bara för att” – som kommentar till att av de 1 600 medaljer som kungen delat ut sedan 1973 är 80 procent av mottagarna män.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "I hans majestäts enfaldiga tjänst"

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 september, 2007 11:37) : 

  Möjligt att kungens svar inte var helt politiskt korrekt formulerat. Men i sak är det fullständigt korrekt!

  Synar man medaljutdelningarna från 1973 så är det självklart att fler män än kvinnor finns med i listorna. Det är väl ingen som tvivlar på att vi haft ett ojämnställt samhälle 1973-2007?

  Och någon förändring i medaljutdelningen kommer nog inte att ske de närmsta åren eftersom man får medaljer i efterhand vilket ger en naturlig eftersläpning. Kvinnornas intåg till de högre positionerna i samhället har ju bara börjat.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (26 september, 2007 14:36) : 

  Nu upptar ju jag också min tid med att kommentera denna kanske absolut minst intressanta av alla frågor i Sverige idag... men ändå...

  Vad i hela friden är det man skall granska så nitiskt? 100 mille är ju en av de allra minsta jordnötsposterna i den offentliga budgeten och inte har väl Kungen med familj dabbat sig då kapitalt att just dessa småpengar skall granskas hårt jämfört med alla tio- och hundratals miljarder som rinner ut genom resten av staten?

   

  kommentera