Sossen Reinfeldt?
Som politiskt aktiv så kan jag ibland bli lite trött på medborgare som, när de konfronteras av journalister på stan och avkrävs sin åsikt om politiken, svarar att ”alla partier är likadana”. Men då och då så kan jag förstå reaktionen. När jag i dag lyssnade på Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring – hans första som statsminister – så lät det påfallande ofta som en socialdemokrat som talade: ”Regeringen har också inlett arbetet för att förbättra kvaliteten i den skattefinansierade välfärden. Detta både genom resurstillskott och reformer för bättre kvalitet i skolan, förskolan, äldreomsorgen och sjukvården.” ”En hörnsten för vårt arbete är ordning och reda i de offentliga finanserna, på såväl kort som lång sikt. Med en ansvarsfull politik bygger vi en stabil grund för en god ekonomisk utveckling.” ”Vi vill att vår vård och omsorg även i framtiden ska vara solidariskt finansierad genom den skatt vi betalar och fördelas efter behov. Plånboken får aldrig styra rätten till vård.” ”Vår idé om välfärdssamhället bygger på insikten om att ingen människa är en isolerad ö. Vi är beroende av andra för att våra liv ska fungera. Vi behöver kunna känna den trygghet som följer av att vara behövda eller då och då få möta en värmande hand.” Och detta var ändå bara några exempel. Men politisk retorik är en sak – skarpa förslag är något annat. Och de besked som Reinfeldt levererade på det området lät allt annat än socialdemokratiska: – Inkomstskatterna ska fortsätta att sänkas. – Den statliga fastighetsskatten ersätts av en kommunal avgift. – Förmögenhetsskatten avskaffas. – Vårdnadsbidrag införs. Vill man verkligen ha socialdemokratisk politik så är därför originalet sedan 1889 att föredra. Andra skriver intressant om politik, Fredrik Reinfeldt, socialdemokraterna. |
Kommentarer om "Sossen Reinfeldt?"
Och den politik "orginalet från 1989" förde ledde till avskaffad arvs och gåvoskatt, specialregler för de riktigt rika och växande klyftor mellan fattiga och rika under S-åren 1994-2006. Mellan 1994 och 2006 ökade inkomsterna för den rikaste tiondelen i Sverige med 25 procent, medan andelen människor med låga inkomster ökade med 40 procent. De rika blev rikare och de fattiga fler.
Sopa rent framför egen dörr innan du pekar finger åt andra.
Hade socialdemokraternas politik á la 1889 förts i Sverige idag hade Sverige varit ett av världens mest nyliberala samhällen. Ett skatteparadis. Är det att föredra?
Socialdemokraterna idag är allt annat än vad det var en gång i tiden. Jag säger inte att det är något fel i det, men låtsas inte att ni för samma politik och fyller samma funktion idag som för 118 år sedan.
Välfärden finansierad gemensamt av alla kryddad med mkt valfrihet för familjen och dessutom sänkt skatt på arbete är verkligen att gå åt rätt håll. Alliansen är en regering för både arbetare och familjer enligt mitt sätt och se.Jag tycker också att förändringarna i fastighetsskatten är bra borttagandet av förmögenhetsskatten lika så,principen borde vara skatten betalas bara en gång på samma pengar.
Som johannes skriver. Att referera till 1889 var lite av en tabbe va? Reinfelt far jobba ratt hart pa skattesankningarna och nedskarningarna i valfarden for att komma till den nyvan. Bara att komma till Elanders niva skulle vara totalt omojligt for Sveriges s.k. nyliberala parti.
Om man jämför de ideologiska skillnaderna mellan partierna i slutet av 1800-talet och ser vilkas "memer" som fram till vår tid vuxit sig starka och vilka som marginaliserats är det bara att ge Socialdemokratin och socialliberalismen segern. På knock out!
Så min förhoppning om den borgerliga regeringen är att de i huvudsak återför Sverige till dit Socialdemokratin före Palme hade fört oss. Vilket då innebär att man går tillbaks från en hel del av de skattefinansierade röstköparreformer som (S) började ta till när visionerna tröt på 70-talet. När man insåg att man hade kommit till vägs ände - om man nu inte skulle gå vidare med samhällets socialisering enligt Marx visioner. Och det fanns det ju (tack och lov) inte något övertygande stöd för i rörelsen – Meidner undantagen.
Den enda positiva förändring i den stora skalan som skett sedan dess är väl egentligen jämställdhetstänkandet.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonyma kommentarer accepteras inte. Inte heller uppenbara pseudonymer. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.