Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, september 25, 2007

  Rätt men fel, Persson

  [UPPDATERAD] Flera medier uppmärksammar i dag att den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson kvitterar ut fullt avgångsvederlag på mer än 100 000 kronor i månaden från regeringen – samtidigt som han får rikliga ersättningar i form av arvoden när han är ute och talar.

  Detta är i sig ingen nyhet, utan något som påpekades kunde bli fallet redan när Persson avgick och när det blev känt att han skulle börja jobba för pr-byrån JKL.

  Det Göran Persson nu gör är helt lagligt, det är viktigt att påpeka. Avgångsvederlaget är konstruerat så att det minskar om man får andra inkomster – men genom att starta ett företag där arvoden och andra ersättningar sätter han in de inkomster han får som konsult kan Persson kringgå detta.

  ”Det finns ett tydligt regelverk för detta som jag har satt mig noga in i”, säger han till DN. Och det har jag ingen anledning att betvivla. De flesta som ägnar sig åt aktiv skatteplanering och andra kluriga sätt att maximera sina intäkter har gjort sin hemläxa och kan regelverken minst lika väl som juristerna på Skatteverket – eller i det här fallet statsrådsarvodesnämnden.

  Den relevanta frågan i sammanhanget är om Göran Perssons agerande är moraliskt försvarbart. I mina ögon är det inte det.

  För det första tycker jag att det är ytterst tveksamt att maskera sina inkomster i skydd av en enskild firma ägnad åt ”konsultverksamhet, jordbruk och författarskap”. För det andra måste Persson vara medveten om att allt han gör smetar av sig på det socialdemokratiska partiet – där toleransen för ekonomiskt trixande numera är synnerligen låg.

  Självklart kan Göran Persson fortsätta låta sig nöja sig med att – helt korrekt – hävda att hans agerande är lagligt. Men det blir inte rätt för det.

  * * *

  Enligt Politikerbloggen så har Göran Persson i dag lämnat in uppgifter om sin lön till Statens pensionsverk. Av handlingarna framgår att han räknar med att dra in 250 000 kronor från 6 oktober till årets slut. Det skulle innebär att Perssons statsrådspension minskar från 55 770 kronor i månaden till 7 289 kronor i månaden. Klart mycket mer rimligt.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Rätt men fel, Persson"

   

  Blogger Björn skrev... (25 september, 2007 13:44) : 

  Precis. Lagligt men djupt osmakligt.

  Visserligen tycker jag generellt att man bör hålla isär fenomenen lag och moral - många saker är omoraliska utan att de för den skull bör vara olagliga, men i det här fallet borde ändå regelverket ses över. Det synes rätt uppenbart att regelverkets syfte inte är att tillämpas på detta sätt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (25 september, 2007 14:21) : 

  Hear, hear!

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 september, 2007 14:38) : 

  Du har helt rätt på alla punkter. Funderade på att skriva själv om GP men jag blir så himla arg och besviken på honom att jag orkar inte hitta orden. Hur kan han låta bli att inse hur det här, som du säger, smetar ut sig över hela socialdemokratin? Eller bryr han sig inte?

  Samtidigt vore det intressant att veta hur det har gått för tidigare statsråd, inte minst Bildt, Per Westerberg m fl som har företag. Persson kan knappast vara den första som får sin inkomst via näringsverksamhet. Undrar hur de andra har gjort.

  Hursom är det här helt klart en lucka i reglerna, som måste täppas till.

  Anne C

   

  Anonymous Anonym skrev... (25 september, 2007 16:43) : 

  Den här möjligheten måste bort! Göran Persson har nog gjort partiet störst skada någonsin med sina fasoner!!

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 september, 2007 08:34) : 

  Kan du inte förklara för mig som inte är sosse varför sossar har en sådan låg tolerans för "ekonomiskt trixande"? Och vad betyder "trixande"? Reglerna är ju skapade av riksdagen, där s ofta har makten. Varför dissa den som försöker styra och ställa så att den får det så bra som möjligt?
  //Henrik

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 september, 2007 10:21) : 

  Henrik, ur ett socialdemokratiskt perspektiv så är det omoraliskt att å ena sidan argumentera för ett högt skattetryck i syfte att säkra välfärden och å andra sidan utnyttja systemet maximalt för att säkra egna intäkter. Och att s haft majoritet i riksdagen när systemet skapades är ingen garanti för att det är vattentätt. Jag tror inte det var meningen att man skulle kunna maskera sin inkomst som rörelseintäkter och därmed undvika att avgångsvederlaget minskar.

   

  Blogger Marcus skrev... (26 september, 2007 22:45) : 

  "ur ett socialdemokratiskt perspektiv så är det omoraliskt att å ena sidan argumentera för ett högt skattetryck i syfte att säkra välfärden och å andra sidan utnyttja systemet maximalt för att säkra egna intäkter."

  Det är nog att betrakta som hyckleri ur de flesta perspektiv, inte bara socialdemokraters..

   

  Blogger Marcus skrev... (26 september, 2007 22:53) : 

  Ska man dessutom vara lite stygg, så skulle man faktiskt kunna säga att det Persson gjorde, tvärtom är något väldigt typiskt socialdemokrater; säg en sak, gör en annan.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2007 10:42) : 

  Så för att vara en god socialist räcker det alltså inte att vara en laglydig medborgare?
  //Henrik

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 september, 2007 10:10) : 

  Henrik, ja - det är rätt uppfattat.

   

  kommentera