Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, december 22, 2007

  Våga tala om hiv och aids

  Att artisten Andreas Lundstedt vågat berätta öppet i tidningen QX att han är hiv-positiv är ett stort och betydelsefullt steg. Det öppnar för en ökad medvetenhet om att hiv och ids fortfarande är realiteter – även i Sverige.

  Enligt TV4 Nyheterna smittas varje år mellan 300 och 400 personer med hiv i Sverige. I hela världen smittas varje dag 14 000 människor.

  Och trots att många hiv-positiva – däribland Andreas Lundstedt – i länder som Sverige numera kan leva förhållandevis normala liv så får många fortfarande uppleva en hel del stigmatisering och särbehandling i olika sammanhang. Ett exempel på det rapporterades det om nyligen på radioprogrammet Rond i P3, nämligen de olika reserestriktioner som finns för hiv-positiva som vill åka till länder som till exempel Kina, Ryssland och USA.

  Rädsla och fördomar kan inte få tillåtas begränsa människors liv. Andreas Lundstedt och andra kända personer med hiv kan på det området göra en jätteinsats som förebilder.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Våga tala om hiv och aids"

   

  Blogger MS skrev... (22 december, 2007 20:42) : 

  Nu är det ju så att personen du, Mona, m.fl. sossar hyllar har haft sex med folk utan att tala om att han är hiv-smittad:
  Han valde att vänta med att berätta för sambon Mattias, tänkte ”vem vill vara ihop med någon som har hiv?”.
  http://wwwc.aftonbladet.se/vss/telegram/0,1082,70764414___,00.html.

  Se också: http://tv4.se/452347.html, som gissningsvis har med detta att göra.

  Beteendet är fruktansvärt och dessutom olagligt.

  Mehdi Tayeb fick aldrig några hyllningar från etablissemanget och ledande bloggare.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 december, 2007 20:51) : 

  "Andreas Lundstedt och andra kända personer....". Var är han känd? Har aldrig hört namnet varken i Sverige eller utomlands. Men visst har du rätt i att problemet finns kvar. Dock ska du inte förarga dig över gamla socialistländers och USA:s egna lagar. Dem får du allt böja dig för eftersom det är deras medborgare som beställt detta! Ibland blir ni svenskar ganska patetiska i ert världssamvete.

   

  Blogger MS skrev... (22 december, 2007 21:06) : 

  Min första kommentar om sossar som hyllar folk som bryter mot informationsplikten var lite tounge-in-cheek; visste inte mycket om partipolitiska ställningstagaden i frågan.

  Nu ser man bl.a.:
  Elina Linna, v, socialutskottsledamot

  – Vänsterpartiet är helt emot informationsplikten eftersom ingen ska behöva känna sig en brottslig pågrund av att man har drabbats av en sjukdom.

  – Jag hoppas på att det här är ett tillfälle då alliansen och socialdemokraterna kan tänka om.

  http://www.rfsl.se/?p=3815&aid=10845>

  RFSU är tydligen också emot informationsplikten.

  Jag är förbluffad.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 december, 2007 22:56) : 

  Magnus, min avsikt var inte att komma med någon recension av Andreas Lundstedts alla livsval. Vad jag välkomnar är att en känd och respekterad person vågar berätta öppet att han - i det här fallet - är hiv-positiv. Det tror jag kan få stor betydelse för att minska stigmatiseringen kring hiv och aids. Men det gör honom självklart inte till ett felfritt helgon.

  Lars, Andreas Lundstedt är en välkänd schlagerartist - han har bl a haft en framgångsrik karriär med gruppen Alcazar. Läs mer på Wikipedia. Vad gäller andra länders lagar så förbehåller jag mig rätten att ha vilka synpunkter jag vill på dessa.

   

  Blogger MS skrev... (23 december, 2007 04:01) : 

  Får väl lägga till att jag utryckte mig för starkt – hans uttalande är inte ett 100%-igt bevis att han brytit mot informationsplikten.

   

  Blogger Klaus-Peter Beiersdorf skrev... (23 december, 2007 13:50) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (23 december, 2007 20:40) : 

  Anonyma kommentarer är inte tillåtna här. Inte heller kommentarer som bara innehåller en länk. Vill ni bidra med något i debatten här så gör gärna det - men tala klarspråk.

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 december, 2007 11:52) : 

  MS:
  Svenskar har generellt en tendens att tro för mycket på effekten av lagar och regler. Det är därför vi har en smittskyddslag som gör oss unika i Europa. Hårda tag och nolltolerans är liksom den svensk modellen i allt som rör promiskuös sex och/eller droger.

  Sveriges riksdag kan stifta vilka lagar de vill. Sanningen är nog att nästan alla HIV-positiva homosexuella låter bli att berätta att de bär på viruset. Jag ser heller ingen anledning till att de skulle göra det. Informationsplikten fyller inget syfte annat än att inbilla folk att sex är säkert om den man raggar upp inte säger något om HIV.

   

  kommentera