Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, december 18, 2007

    Ta din medicin, Lotta Gröning!

    Och så var det dags igen. Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning spinner på nytt igång om EU i två blogginlägg som allvarligt får mig att fundera på om hon glömt att ta sin ta sin medicin.

    Den 17 december hävdade hon med bestämdhet att EU ”har högervridit den svenska socialdemokratin”. Hennes främsta argument för den slutsatsen var att ”socialdemokratins ledarskikt köpte hela den nyliberala ekonomiska politiken som EU har grundlagsfäst”.

    Dagen efter, alltså i dag den 18 december, fyllde hon på med att slå fast att nyliberalismen ”grävt sig in i den socialdemokratiska politruksjälen”.

    Låt oss börja med nyliberalismen. För dem som till skillnad från Lotta Gröning försöker analysera politik ur ett sansat perspektiv och inte slänger -ismer omkring sig som skällsord, så torde det vara känt att nyliberalismen – eller mer korrekt libertarianismen – inte direkt är någon inspirationskälla för EU-samarbetet. I stället kännetecknas denna ideologi av ett kompromisslöst hävdande av individens rätt till liv, frihet och egendom. Ur individens frihet härleder man den ekonomiska liberalismen, med försvar av kapitalismen, liksom drog- och vapenliberalism och ställningstaganden som fri invandring och total yttrandefrihet.

    Det finns bättre källor, men till och med Wikipedia ger en ganska god grundläggande sammanfattning av libertarianismen.

    Värt att påpeka i sammanhanget att de få libertarianer som finns i Sverige är uttalade motståndare till EU – och i synnerhet till den del av detta samarbetes ekonomiska politik som kallas EMU. För oss som var aktiva på ja-sidan i de två senaste folkomröstningskampanjerna var det lite roande att se hur obekväma EU- och EMU-motståndarna på vänsterkanten kände sig i libertarianernas och högerextremisternas sällskap. Sannolikt var obehagskänslorna ömsesidiga.

    Det jag skriver om libertarianismen och libertarianernas inställning till EU och EMU borde vara kända fakta. Men det hindrar inte debattredaktören på Sveriges största tidning – som dessutom har en socialdemokratisk ledarsida – från att framhärda i sina absurda påståenden. Med en häpnadsväckande logisk kullerbytta hävdar hon att den ”kursändring” av den ekonomiska politiken som ska ha skett i och med socialdemokratins ställningstagande för EU splittrade partiet och ledde till att socialdemokraterna förlorade valet – som i stället vanns av en likaledes EU-positiv borgerlig allians.

    Denna kullerbytta förklarar Gröning med att väljarna helt enkelt inte såg någon skillnad mellan socialdemokratin och borgerligheten. Att väljarna dessutom fann för gott att minska sitt stöd till det EU-kritiska vänsterpartiet har hon dock ingen förklaring till.

    Andra skriver intressant om , , , .


    Kommentarer om "Ta din medicin, Lotta Gröning!"

     

    Blogger Daniel skrev... (18 december, 2007 08:26) : 

    Även om jag inte analyserar EU som en nyliberal företeelse per se (jag anser snarare projektet vara allmänborgerligt, med starka drag av liberalkonservatism) håller jag med Lotta Gröning i hennes slutsats om dess konsekvenser för socialdemokratin. Det är ett faktum att sedan (s)-ledningen svängde i fråga om EU har partiets prioriteringar förskjutits mot mitten. Det är för mig obegripligt hur partiet har varit och är så passiv inför detta faktum och inför EU i sig.
    Jonas Morian kan inte dra några växlar på borgerlighetens seger i 2006 års val; EU-frågan var knappt uppe på bordet. Det han istället borde förklara är varför vi i tre EU-parlamentsval i rad har fått urusla resultat - och varför vänsterpartiet, miljöpartiet och nu senast junilistan nått mycket stora framgångar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 december, 2007 08:47) : 

    Set vör skönt att läsa detta. Rent existentiellt.

    Ibland får man för sig att den i periferin, långt bortom minsta logik orerande välsituerade journalisten och sossen får medhåll av den nästan halva befolkning som är sossar. Det var på så sätt stor lättnad, ja nästan terapi, att ögna igenom din text!

    :)

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 december, 2007 08:49) : 

    Oops.

    Dechiffrering: Set vör = Det var

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 december, 2007 09:55) : 

    Aftonbladet sysslar ju i första hand med underhållning och Lotta Gröning har ju en kul dialekt, även om den kanske inte syns i skriven text?

    Det kanske inte är så lätt att ha ett fixt spaltutrymme så här års när det är så mycket annat som ska ordnas - julklappar som ska handlas och skinka som ska griljeras? Trösten ligger kanske i att få har tid att läsa det hon skriver...

    God jul!

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (18 december, 2007 10:05) : 

    Var det inte så att (s) började skifta politik i slutet av 1980-talet INNAN man gick med på EU-medlemskap? Hur som helst var det långt före det att vi faktiskt blev medlemmar 1995.

    För övrigt tror jag inte nuliberalerla i Nej-Till-EMU var speciellt plågade av att göra detta med vänstern. Det var tvärtom. Detta är en typisk socialistisk gren - att känna obehag inför samverkan med andra demokrater, för då kan man ju inte demonisera dem lika hårt. Samma urfåniga demonisering vi ser Görning visa prov på nu.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 december, 2007 10:51) : 

    Mycket bra inlägg! Själv har jag blivit trött på att bemöta sådant trams - skönt att någon bryr sig.

     

    Blogger johannes skrev... (18 december, 2007 12:25) : 

    Big up Morian!

    Måste vara något med den kosmopolitiska dimensionen i EU-projektet som sitter som en tagg i det nationalkonservativa medvetandet.

     

    Blogger Alexander Sofroniou skrev... (18 december, 2007 12:37) : 

    Du har rätt, hon är dålig på ett väldigt faschinerande sätt.

     

    Anonymous Anonym skrev... (18 december, 2007 18:08) : 

    Hoppsan! Morian kan ryta han med!

     

    Blogger Johan Ingerö skrev... (18 december, 2007 19:05) : 

    Givet mängden skriv- och stavfel i Gröningsbloggpost kan man inte utesluta att hon skrev den på fyllan.

    Men hon har en poäng i att socialdemokraternas ekonomiska politik har ändrats väldigt mycket. Hur ska man annars förklara prioriteringen inflation/sysselsättning, pensionsreformen, skattereformerna, EU-medlemskapet, bolagiseringarna, privatiseringarna, riksbankens obeoende, utgiftstaket och en lång rad andra saker som hade fått Palme att vända sig i sin grav. Det är miltals inte bara från planhushållnignsdebatten på fyrtiotalet utan även från devalveringsekonomin på åttiotalet.

    Att processen inleddes ungefär ett och ett halvt decennium innan EU-medlemskapet är dock sant. Men takten har ökat sedan 1995, vill jag nog påstå.

     

    Blogger Unknown skrev... (18 december, 2007 21:18) : 

    Är det inte så att hon använder nyliberalism som synonymt med marknadsliberalism, och förstås att man kan hävda att Eu bygger på en del rätt fundamentala marknadsliberala principer. Jag försöker inte försvara, gör nog sama bedömning av Gröning som andra kommentatorer, utan bara förstå.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2007 10:12) : 

    Det sämsta med Lotta Gröning är att hon tror sig vara den enda uttolkaren av den sanna socialdemokratin.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 december, 2007 12:04) : 

    Jo men visst har socialdemokratin svängt - i handling, men knappast i retoriken. Och det är väl det som gör det så svårt.

    Vi liberaler vill ju gärna tro att vår övertygelse om hur världen bör se ut bottnar i en stringent analys av hur mäniskor och samhällen faktiskt fungerar. Socialismen däremot är en vackert ritad utopi som utgår från att man kan fostra bort alla mänskliga egenskaper utom solidariteten från medborgarna och de mellanmänskliga relationerna.

    Utifrån den analysen är det ju föga förvånande om från början socialistiskt anfäktade personer börjar dra sig antingen åt liberalismen eller diktaturvurmande när deras visioner nötts av verkligeheten och tidens tand. Tack och lov var våra svenska socialdemokrater framför allt av den första sorten. Men - som sagt - läget kompliceras ju av att de bara tagit steget i realpolitiken. Retoriskt låter man som om man fortfarande tror på att det går att uppifrån konstruera ett samhälle där alla människor kan bli jämlika, jämställda och därmed lyckliga. Och det gör ju en och annan Gröning eller Greider lite konfunderade. Antingen har de inte förstått dubbelspelet, eller så har de kvar sin ungdoms vackra vision ogrumlad av verkligheten. Ignorance is bliss!

     

    Blogger deeped skrev... (19 december, 2007 15:37) : 

    Förutom att det känns lite märkligt från Morians håll med att likställa högerextremism och libertarianism så undrar jag: vilken medicin är det som Gröning glömt att ta?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (19 december, 2007 16:10) : 

    Deep, jag likställer inte högerextremism och libertarianism. Vad jag gör är att påpeka att EU- och EMU-motståndarna på vänsterkanten hade sällskap av dessa två andra politiska inriktningar. Det var med andra ord en rätt lustig samling.

    Exakt vilke mediciner Lotta Gröning eventuellt tar har jag naturligtvis ingen aning om. Mitt rubrikval och fundering i texten är så kallade politiskt inkorrekta lustifikationer där jag antyder att Gröning inte riktigt har alla getterna hemma.

     

    Blogger Claes Nordmark skrev... (19 december, 2007 23:13) : 

    Mkt bra inlägg, Jonas!

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (20 december, 2007 10:31) : 

    Peter:
    EU är helt klart baserat på bl.a. fri rörlighet och handel över gränserna. Man kan förstås kalla det "marknadsliberalt" om man vill.
    Men även den svenska socialdemokratin har ju i alla tider varit för precis detta. Handel utan en massa protektionism. Man behöver inte vara liberal för att tycka att det är bra.
    Skall man nu helt plötsligt skälla denna linje för att vara "nyliberal" så är det i så fall efter en helomvändning av socialdemokraterna.

     

    Blogger Max Andersson skrev... (21 december, 2007 18:54) : 

    Det är förvånande att Morian inte verkar veta ordet "nyliberal" används på minst två sätt i svensk politisk debatt.

    Till att börja med som beteckning för en politisk inriktning som överlappar eller är någorlunda synonym med libertarianismen.

    Men den används också - framförallt på vänsterkanten - som en något slarvig etikett på en högerinriktad ekonomisk politik. Den historiska skälet till att begreppet används även i denna bredare bemärkelse är att att många av de ekonomer som utformade politiken själva hade drag av nyliberalism.

    Det är alltså fullt möjligt att samtidigt hävda de båda påståendena att EU tvingar Sverige att föra en nyliberal politik, och att nyliberaler är (eller bör vara) mot EU därför att det förhindrar en nyliberal politik. :-)

    Båda påståenden är helt sanna. Att det sedan kan vara förvirrande om man använder dem i samma text är en annan sak.

    Och för övrigt så vill jag bara tillägga att de nyliberalt influerade i dagens MUF, pecis som Medborgare mot EMU då det begav sig, är ytterst välkomna till den EU-kritiska rörelsen. :-)

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (21 december, 2007 19:03) : 

    Max, jag är väl medveten om att ordet "nyliberal" ofta används okunnigt och felaktigt i svensk politisk debatt. Det är ju det som är hela poängen med det jag skriver.

    Gröning är dessvärre ingalunda ensam om detta. För nästan ett år sedan kommenterade jag hur s-riksdagsledamöterna Margareta Israelsson, Leif Pagrotsky, Helen Petersson och Morgan Johansson slängde begreppet villt omkring sig i syfte att misstänkliggöra och signalera att det de beskrev var dumt och ont. Detta är trist, då det sänker seriositetsnivån i den viktiga debatten.

     

    Anonymous Anonym skrev... (23 december, 2007 17:28) : 

    Men snälla nån. Nyliberalism är i den offentliga samhällsdiskussionen i första hand en politisk riktning som strävar åt avreglering, privatisering och bantning av den offentliga sektorn. Det är inte bara så att ordet har två betydelser som Max skriver, utan den betydelse som Lotta använder ÄR det allra vanligaste. Att säga att någon ska ta sin medicin för att hon inte använder ordet som likställt med libertarianism är minst sagt vimsigt. Libertarianer, alltså personer som omfamnar hela idébaggaget hos Nozick, Friedman, Rand etc, utgör en liten klick i den politiska debatten varför det är helt rimligt att dessa fått ge vika för den mycket större och vanligare samhällsföreteelsen som avregleringar och privatiseringar utgör.

    Och sen, Morian, så är det ju inte alls så du enbart vill visa på den ”felaktiga” användningen av ordet, som du skriver här ovan, utan snarare förlöjliga vänsteroppositionen i ditt eget parti. Det faller, dock, på eget grepp eftersom det enbart ger intrycket av att du inte hängt med i den politiska debatten och vad huvudbetydelsen av ordet nyliberal varit sedan länge. Det verkar snarare som att du inte tagit din medicin.

    Och till alla kommentatorer som dragit slutsatsen att nyliberaliseringen av svensk politik i allmänhet och socialdemokratin i synnerhet ägde rum före -95, well, bravo… Visst stämmer det, men ni har glömt att man inledde förhandlingar med EU långt innan och att ett relativt ekonomiskt reglerat land som Sverige behövde EU-anpassa sin politik rörande skatter, penningpolitik, finanspolitik, o s v, innan man kunde skriva på diverse avtal.

    Avslutningsvis. Morian, du har ingen konkret kritik mot Grönings analys av sossarnas högervandring, utöver hennes påstådda felanvändning av begreppet nyliberal. Det här inlägget är bara ett av dina raseriutbrott som infaller när någon dristar sig till att påstå att det finns något sådant som höger- och vänstersossar samt att sossarna gått rejält åt höger sedan Feldt-eran. För sossar är väl alltid sossar, något som står över politisk färg och koncentrerar sig på att förvalta det goda samhället, kontemplerar Morian på sin kammare.

     

    Blogger Thomas Tvivlaren skrev... (02 januari, 2008 11:24) : 

    Jag hade kort tänkt påpeka att Morian ägnar sig åt att märka ord och inget annat i inlägget. Jag har full förståelse för att man har åsikter om Grönings kolumn i allmänhet men om man summerar ihop innebörden i just det aktuella så var slutsatsen att S gått åt höger givetvis fullt korrekt. Och det under lång tid dessutom. Hade det inte varit för att Alliansen saboterat samarbetsplanerna med C så hade V varit utfrusna som koalitionsparti innan valet.

    S högerfärd har ju givetvis underlättat Alliansens korståg mot välfärdssamhället med reformer som härvidlag säkert fått Palme att göra backspin i sin grav.

    Medicinen som Gröning i det här fallet glömt att ta är väl i så fall den för politiker umbärliga flaskan med etiketten "Oärlighet medelst dimridåer"?

     

    kommentera