Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, februari 07, 2008

  Bisarra bortförklaringar

  I en krönika i veckans nummer av tidningen Broderskap så har jag skrivit om att Göran Persson ansökt om skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

  I krönikan är jag arg över att Persson, då jag skrev den, vägrat kommentera sitt beslut. Det har han nu gjort. Till Expressen uppger han att "det är ett tokigt system som ska avskaffas", men att "det vore bisarrt" att inte följa det regelverk som finns.

  Resonemanget är minst sagt korkat. Om det nu finns en möjlighet att göra ett skatteavdrag som man personligen tycker är omoraliskt - vilket alltså Göran Persson förefaller tycka - så är man självfallet inte skyldig att göra det. Genom att hänvisa till "regelverk" försöker alltså Persson ge Fredrik Reinfeldt skulden för sina egna beslut och handlingar.

  Det, och inget annat i den här historien, är bisarrt.

  * * *

  PS: Huvudtemat i min krönika är dock inte Göran Perssons privatmoral, utan att det plötsligt verkade vara helt okej att använda sexistiska och nedsättande uttryck som "piga" i var och varannan rubrik och artikel.

  Andra skriver intressant om , .


  Kommentarer om "Bisarra bortförklaringar"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2008 19:59) : 

  Tycker också att förklaringen var något märklig. Att följa regelverket låter precis som om han skulle hotas av att lagföras för brott om han inte sökte det. Det fanns ju ett val...

   

  Blogger Carl Melin skrev... (07 februari, 2008 20:40) : 

  Får en socialdemokrat avstå från att betala förmögenhetsskatt om den avskaffas? Får en moderat ta ut mer än en veckas semester eller ta ut fullt barnbidrag (de var mot både det ena och det andra)?
  Det måste väl vara korrekt för folk att betala skatter, utnyttja bidrag och följa lagar vare sig själv föredragit ett annat regelverk eller inte?

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 februari, 2008 23:59) : 

  Der börjar bli trötttsamt med alla dessa bloggar om hur förfärligt det är att Göran Persson följt regler som han egentligen tycker inte ska finnas. Vi får väl acceptera att vi är lite olika. En del åker aldrig över en bro de varit emot. Andra accepterar att den byggts och använder den. Framförallt förvånar det att maninte tycker att annat nu är viktigare. Jag förfäras över i vilken takt den gemensamma verksamheten nu nedmonteras och tas över av den kapitalistiska marknaden. Högerstyret arbetar frenetisk på att allt ska organiseras i vinstdrivande företag. Jag väntar bara på direktiv till bolagiserade orkestrar att de ska spel minutvalsen på en halv minut.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 februari, 2008 07:25) : 

  Men poängen är väl inte att Persson har ansökt om skattereduceringen, det är väl att han faktiskt anlitat någon samtidigt som han tycker att det är fel - i alla fall i valrörelsens retorik. Självfallet ska även Persson kunna nyttja de skatterabatter som finns, men dubbelmoralen är slående. Persson tycker att Reinfeldt minsann ska städa själv, men hemma på Torp så anlitas städhjälp för över 100 000 kronor på ett halvår.

   

  Blogger Robert skrev... (08 februari, 2008 11:04) : 

  Det handlar väl om att leva som man lär. GP var helt emot både städhjälp och skatterabatter i valrörelsen. Då är det väl inte för mycket att begärt att han själv inte anlitar städhjälp eller utnyttjar sagda skatterabatt? Poängen i det hela är ju att han sade sig vara emot städhjälp överhuvudtaget. Och ändå har han en "piga" hemma.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 februari, 2008 11:28) : 

  @robert

  Det framgår faktiskt ingenstans att tjänsterna Persson sökt - och fått - avdrag på är för städning. Avdraget gäller hushållsnära tjänster och vilket omfattar väldigt mycket mer.

  Själv tycker jag att Perssons agerande bara bekräftar vad sossar alltid sagt; att det är en rikemanssubvention som därtill inte skapar fler arbetstillfällen (för vem tror att GP och AS skulle ha avstått från att köpa tjänsterna om de inte fått rabatt?)

   

  kommentera