Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, maj 27, 2008

  Ny attack mot yttrandefriheten

  Att det finns extremister som med såväl politiska som förment religiösa förtecken vill förvägra människor yttrandefrihet är välkänt. Nu på morgonen får jag veta att de slagit till igen.

  Dagens Media
  rapporterar att den liberale debattören Johan Norberg, som har en av Sveriges största politiska bloggar, är utsatt för en attack.

  I skrivande stund verkar bloggen ligga uppe, men enligt Dagens Media så kommer den att tas offline tills problemet är löst.

  Redan under helgen upptäckte besökare på Norbergs blogg att de dels inte kunde komma åt den och dels fick en trojanvarning från sina antivirusprogram i samband med besöket.

  Det förefaller inte troligt att detta skett spontant utan är resultatet av en eller flera människors destruktiva kreativitet, i syfte att tysta en obekväm politisk motståndare. Jag vill påminna om vad grundlagen säger om att var och en i Sverige garanteras ”rätten att framföra, sprida och ta emot information, åsikter och andra meddelanden utan att någon i förväg hindrar detta”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ny attack mot yttrandefriheten"

   

  Blogger Fredrich Legnemark skrev... (27 maj, 2008 12:12) : 

  Visst kan det vara som du säger, men det kan också vara en attack av andra skäl. Ett tag var det ju mer eller mindre epidemiskt då hundratals sidor defacades på daglig basis. På en av mina sidor försökte några bedragare få in en falsk kreditkortssajt.

  Ibland kan det helt enkelt vara så att det finns ett profitintresse i det hela, det utmynnar förvisso i en yttrandefrihetskränkning ändå.

  Men det är väl inte fullt lika episkt och gör sig inte lika väl i tryck.

   

  Blogger LeoB skrev... (27 maj, 2008 15:27) : 

  En annan möjlighet är att det rör sig om attacker mot populära web-sidor. Så var t ex fallet när Iran var ute och placerade någon underlig text på web-sidor med högt besökarantal. (Fast jag har inte alls sett att något sådant är på gång nu.)

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 maj, 2008 21:00) : 

  Jonas

  Hur är det med förtal på en blogg?
  Har inte JN i viss mån sysslat med detta tidigare innan Alliansen fick makten? Vart vänder man sig om någon sysslar med sådant i bloggosfären?

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 maj, 2008 21:42) : 

  Mums, jag älskar när man går händelserna i förväg och delger sina läsare med vilka man önskar hade legat bakom det hela.

  Jo, men visst, jag avskyr också religiösa fundamentalister och extrema typer som tar sig rätten att göra vad fanken som helst, mot vem som helst, men tänk innan du skriver.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 maj, 2008 22:03) : 

  Anonym,

  På vilket sätt har jag ägnat mig åt förtal på min blogg?

  Johan

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 maj, 2008 10:41) : 

  Det var med största sannolikhet inte en riktad attack utan bara dålig säkerhet på johannorberg.net och slumpen som gjorde att sidan påverkades. Sök bara efter "banner82" på google för att se hur många olika sidor som är berörda.

  Attacken baserar sig på att någon på olika sätt provar att skicka elakartat databas-kod till webbservern. Normalt sett ska mjukvaran på servern rensa bort allt som kan vara skadligt innan det skickas till databasmotorn, men om programmen implementerats slarvigt är det inte alltid så sker.

  Följande serieteckning belyser problematiken (rekommenderas varmt):
  http://xkcd.com/327/

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 maj, 2008 10:48) : 

  Ett enkelt sätt att skydda sig är förresten att använda Firefox och insticksprogrammet noscript.
  Det blockerar alla webbsideskript som man inte uttryckligen tillåter. På en normal sida finns det 0-4 skript. På en attackerad sida som johannorberg.net kan det finnas hundratals blockerade skript vilket gör attackerade webbsajter lätta att upptäcka och skydda sig mot.

   

  kommentera