Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, augusti 15, 2008

  Alla vill ha välfärd men vi slipper helst att skatta

  Det var ett tag sedan vi hörde den retoriken från Svenskt Näringsliv, men i dag skriver organisationens vd Urban Bäckström (tidigare chef för Riksbanken) på DN debatt och hotar med att den av finansministern föreslagna ränteavdragsbegränsningen riskerar innebära att ”fler storföretags huvudkontor och finansfunktioner [flyttar] från Sverige”.

  Det som är lite ironiskt den här gången är att den regering som Svenskt Näringsliv viftar med ett varnande finger mot, är borgerlig. Det är under en borgerlig alliansregering som den senaste tidens oroande ekonomiska statistik har kommit. Bäckström nämner SCB:s rapport om att BNP-tillväxten står helt stilla, att Konjunkturinstitutet meddelat att näringslivets syn på framtiden är svagare än normalt, och att de svenska hushållen är om möjligt ännu dystrare.

  Till detta kan läggas att den svenska arbetsmarknadens avmattning fortsätter med färre nya lediga jobb jämfört med förra sommaren och fler varsel om uppsägningar. Samtidigt sjunker arbetslösheten långsammare. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

  Det är talande att Urban Bäckström jämför dagens negativa framtidssyn med den som rådde under krisen vid 1990-talets inledning. Även då var det som bekant en borgerlig regering vid styret.

  Samtidigt får regeringen kritik från Riksrevisionen för att det saknas redovisning för vad som ska göras med statens överskott. De finanspolitiska målen följs inte upp och ekonomiska effekter av olika regeringsförslag är otydligt redovisade. Det här är givetvis allvarligt eftersom det är medborgarnas skattemedel som hanteras så här illa.

  I Dagens Nyheter skriver för övrigt i dag också kolumnisten Pernilla Ström tänkvärt om människors skattemoral och det hycklande i att beklaga sig över att vårdbehövande gamlingar skickas hem från akuten på grund av resursbrist, vägar förfaller och polisstationer slås igen för sommaren – samtidigt som man koketterar med sitt skattesmitande.

  Ett lämpligt soundtrack till denna bloggpost är Lustans Lakejers ”Cynisk”, ur vilken rubriken ovan är hämtad.


  Mer musik av Lustans Lakejer.


  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Alla vill ha välfärd men vi slipper helst att skatta"

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 augusti, 2008 18:29) : 

  Det här var nog något av det mest antiintellektuella av dig som jag läst på länge. Skärpning!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 augusti, 2008 00:53) : 

  Kritiken är noterad. Trevlig kväll :-)

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 augusti, 2008 13:25) : 

  Hej! Jag anser att alla i regeringen Reinfeldt ska tvingas spela stats-simulatorspelet Democracy2:
  http://www.positech.co.uk/democracy2/index.html

  Var finns konsekvensanalyserna av de beslut som regeringen tagit? De verkar mest gå på magkänslan...

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 augusti, 2008 19:19) : 

  Alliansen och irland, men som påminner om tidigare perioder: 1970-talets inledning.indikationer tyder även folk utan säkerhet. kreditbesked dygnet runt. snabbt att flaskhalsproblem uppkommit på råvaror är nödvändiga, "hål" uppkommit. statistiska centralbyrån rapporter.
  Men nuvarande situationen typ av utmaningar som svensk ekonomiska politiken. Erfarenheter för den rymmer för. Erfarenheter för den det satta receptet visar nämligheter är den att finns.

   

  kommentera