Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, oktober 09, 2008

  10 000 tyska läderbögar

  Jag tillhör inte dem som tror att välfärden står och faller med några procent hit eller dit i arbetslöshetsersättning och transfereringssystemen. Därmed inte sagt att dessa procent inte har stor betydelse för enskilda individer, men frågan om välfärden generellt handlar om andra saker.

  En avgörande faktor för välfärden är att vi har tillräckligt många människor som – efter förmåga – yrkesarbetar och betalar skatt. Och det har länge varit känt att vi i Europa står inför ett gigantiskt demografiskt problem där allt färre ska försörja allt fler som inte är i arbetsför ålder, eller inte arbetar av andra skäl.

  Enligt en förstudie från SCB måste invandringen öka kraftigt de närmaste åren för att vi i Sverige ska klara att behålla välfärden på samma nivå som i dag. Dagens nettoinvandring på runt 20 000 personer om året måste öka till 100 000 per år om välfärden ska förbli på 2007 års nivå. Och runt år 2030 krävs en nettoinvandring om 300 000 personer per år för att den så kallade försörjningskvoten ska vara konstant.

  Detta rapporterar tidningen Riksdag & Departement.

  Det ska dock framhållas att SCB medger att en sådan kraftig ökning är orealistisk, vilket även arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin håller med om. Littorin menar – och det har han förstås rätt i – att vi först måste få fler av de invandrare som redan bor här att komma i arbete. Han pekar också så betydelsen av att få personer med funktionshinder att arbeta mer, och att vi alla måste vi arbeta längre innan vi går i pension.

  Jag vet inte, kanske är det bara jag, men när jag läser om de nordiska arbetsmarknadsministrarnas funderingar över vilka strategiska invandrargrupper (kinesiska ingenjörer, läkare och sjuksköterskor från Indien...) de vill locka hit för att rädda vår välfärdsmodell så kommer jag att tänka på en klassisk Hassan-sketch.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "10 000 tyska läderbögar"

   

  Blogger Nathalie Sundesten Landin skrev... (09 oktober, 2008 08:47) : 

  Haha - den är så rolig!

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2008 09:45) : 

  Man kunde ju börja med att hjälpa de drygt 500 000 personer som har aktivitets- eller sjukersättning till arbete. Engelsmännen har visat att det går - om man bara ger rätt personligt stöd.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2008 16:30) : 

  Hej Jonas.

  "Enligt en förstudie från SCB måste invandringen öka kraftigt de närmaste åren för att vi i Sverige ska klara att behålla välfärden på samma nivå som i dag."

  Jag med flera skulle kunna tänka oss att leva fattigt istället.

  Mvh
  Robert

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 oktober, 2008 00:13) : 

  Du har inte läst rapporten som publicerades av ett engelsk departement för ett tag sedan? Invandring är ingen lösningen på problemet. Som det ser ut idag så går vi i vilket fall både kort- och långsiktigt back på invandringen så vi blir i praktiken fattigare ju fler vi tar emot.

  Jag lever hellre fattig eller någon annanstans än i ett mångkulturellt helvete.

   

  Anonymous Anonym skrev... (10 oktober, 2008 13:34) : 

  Vissa här verkar föredra fattigdom framför invandring. Andefattiga verkar de redan vara...

  //Jonny

   

  kommentera