Dags att varsla regeringen
Dagens Nyheters förstasida proklamerar ”Kris för jobben” efter att Volvokoncernen varslar 1 900 anställda runt om i Sverige. Det handlar om 1 400 personer på Volvo lastvagnar och ytterligare 500 på Volvo Construction Equipment. Samtidigt talar uppgifter i SvD Näringsliv om att omkring 800 personer kan få gå från mobiltillverkaren Sony Ericsson i Kista. Även Hässleholm drabbas hårt när bolaget helt lämnar orten där man har 80 personer sysselsatta. Siffror från Arbetsförmedlingen visar att september riskerar att bli den månad med flest antal varsel sedan den ekonomiska krisen i början på 1990-talet. Särskilt utsatta är fordonsindustrin och pappers- och träindustrin. Enligt Aftonbladets statistik hotas så många som 9 370 jobb. Och botten är ännu inte nådd. Jag påstår självklart inte att Alliansregeringen är ansvarig för den globala finanskrisen. Men den negativa utvecklingen på arbetsmarknaden började innan oron spred sig från USA. Faktum är ju att det har skapats färre jobb under den högkonjunktur då de borgerliga tog makten, än under den förra runt millennieskiftet. Vidare har tillväxten sjunkit från 4,1 procent (2006) till 1,7 procent (prognos för 2008) och inflationen är den högsta på femton år. Det känns som att det är läge att varsla rorsman Fredrik Reinfeldt och skicka hans regering överbord så att ett nytt gäng kan ta över skutan. Andra skriver intressant om politik, jobb, regeringen. |
Kommentarer om "Dags att varsla regeringen"
Korrekt iakttagelse att för få fick ett jobb under högkonjunkturen och att detta började långt innan finanskrisen, som ju faktiskt inte nått längre än till de svenska bankerna. Än. Skulle dessutom vilja tillägga det allvarliga faktum att 90 000 rekryteringsförsök misslyckades under andra halvåret 2007 (Svenskt Näringsliv feb -08. Konstigt att regeringen gasade sig in i högkonjunkturen och bromsar sig ur den.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.
Sedan kan man ju fundera över hur många jobb som skapades under den del av högkonjunkturen så socialdemokraterna styre och ställa det i relation till hur många som skapades under den del då alliansen styrde.
Siffrorna för 2008 och 2007 visar en lägre arbetslöshet än 2006, som i sin tur är lägre än 2005. Tittar man på 2005 och 2006 så ser man att det var först i maj som siffrorna började sjunka och den stora minskningen kom det sista kvartalet 2006.
Visst, alliansens politik har inte påverkat jobbtillväxten i den utsträckning jag hade hoppats, men socialdemokraterna har verkligen ingen anledning till att slå sig på bröstet. En stor del av den senaste högkonjunkturen var det ni som styrde och då skapades det färre nya jobb än när alliansen styrde.