Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, oktober 30, 2008

  100 000 jobb i fara

  [UPPDATERAD] Under ovanstående skrämmande rubrik ägnar Dagens Nyheters ekonomidel ett helt uppslag åt hur konjunkturen nu dyker djupare än någon gång sedan början av 1990-talet.

  Man hänvisar bland annat till Konjunkturinstitutets senaste nattsvarta prognos om den svenska ekonomin, där KI räknar med att tillväxten sjunker och att sysselsättningen minskar med 100 000 arbetstillfällen under 2009 och 2010.

  Institutets prognoschef Urban Hansson Brusewitz menar att Sverige är inne i en recession. Till Ekot uppger han att BNP i Sverige kommer att falla det här kvartalet och första kvartalet nästa år. ”Detta slår också hårt mot de offentliga finanserna, som väntas gå från överskott till underskott”, skriver DN:s Johan Schück.

  På ledarplats konstaterar tidningen att ”Den stigande arbetslösheten blir ett allvarligt problem för alliansregeringen”. Och det är nog så sant som det är sagt.

  Jimmy Jansson på gruppbloggen S i media skriver att regeringen inte har någon politik för den uppkomna situationen. ”Den gick till val i ett läge där ingen kunde förutspå det som idag hänt. Hela retoriken och den konkreta politiken bygger på höga överskott och soliga dagar. Lågkonjunktur fanns inte med i planeringen.”

  * * *

  Regeringen får nu också kritik från Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi, som tycker att det måste göras mer för att möta krisen. Bland annat vill Calmfors se ökade offentliga investeringar.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "100 000 jobb i fara"

   

  kommentera