Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 28, 2008

  Euroval 2010?

  För en tid sedan skrev jag att det kanske vore läge att skaka liv i debatten om EMU och euron igen. Svenska Dagbladet håller med och presenterar nu en Sifoundersökning som visar att svenskarna har blivit mer positiva till att byta kronan mot euron.

  Frågan har aktualiserats under den pågående finanskrisen med bland annat ett stort kursfall för kronan gentemot såväl dollarn som euron. Bara i går försvagades kronan med 13 öre mot euron och 25 öre mot dollarn.

  SvD:s politiske analytiker Göran Eriksson skriver att detta kan vara trendbrottet i opinionen som förespråkarna har väntat på, och spekulerar i att euron ”kan bli valfråga 2010”. ”Men ska det bli en ny folkomröstning måste socialdemokraterna våga utmana motståndet i både de egna leden och i miljöpartiet”, tillägger Eriksson.

  Det är dock inte bara i oppositionen som eurofrågan kan bli en tuff utmaning. Också centerpartiet, som var emot euron 2003, måste klara av att byta fot. Men om nu euroopinionen utvecklas i linje med SvD/ Sifos mätning skulle det kunna bli intressant för de borgerliga att gå till val med en gemensam linje om både valutan och tidpunkten för en ny folkomröstning.

  I alla händelser hoppas jag på att frågan om EMU och euron åtminstone kommer upp till seriös diskussion igen. När nu 15 EU-länder redan har infört den gemensamma valutan och flera andra står på kö för att göra det, blir priset för att stå utanför allt högre.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Euroval 2010?"

   

  Blogger Peter Olevik Dunder skrev... (28 oktober, 2008 10:20) : 

  Klokt skrivet, men riksdagen bör agera snabbare och med hänsyn till utvecklingen i världen samt folkopinionen våga fatta beslut i motsatt riktning till utfallet från den senaste folkomröstningen.

  Högertrafikomläggningen gick också emot folkomröstningsresultatet så det är har förekommit tidigare i svensk politik att de rådgivande folkomröstningarna inte låser politiken för all framtid.

   

  kommentera