Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, oktober 08, 2008

  The beginning of a beautiful friendship

  [UPPDATERAD] Min teori om att det bara var utåt som vänsterpartiet lämnades utanför det allt närmare samarbetet mellan s och mp kom lite på skam. Vid dagens pressträff betonade Mona Sahlin att vänsterpartiet inte accepterat budgetreglerna, budgettak och överskottsmål i de statliga finanserna, och som ledare för en framtida regering kan Sahlin aldrig kompromissa i de ekonomiska frågorna.

  Hon påminde om att hon krävt besked av vänsterpartiet men inte fått svar. Inte ens om vänsterpartiet nu skulle ändra uppfattning blir det någon förändring. Partiet har försuttit sin chans, enligt Mona Sahlin.

  Lars Ohly menar att ett fördjupat samarbete mellan s och mp, där v ställs utanför, är ”ett avgörande strategiskt misstag”. Till TT säger han att hans parti inte är någon dörrmatta, och försäkrar att v inte tänker vara med och rösta fram en s-mp-regering efter valet 2010.

  Detta, mer än något annat, låter i mina öron som ett strategiskt misstag – åtminstone om man är angelägen att få en annan regering än en borgerlig. Det kan nu bli så att Lars Ohly petas av sina egna och innan valet ersätts av en vänsterledare som förmår kombinera radikal samhällskritik med moget ansvarstagande.

  SvD:s Göran Eriksson skriver att dagens besked från socialdemokraterna och miljöpartiet är mycket viktigt för svensk politik och att det från och med i dag finns ”i alla fall början till ett regeringsalternativ”.

  Hans analytikerkollega på SvD, Henrik Brors, är mer kritisk och skriver att ”Sällan har ett politiskt utspel varit så feltajmat som det s och mp gjort i dag”. Brors menar att Mona Sahlin verkar tycka att ”det är viktigare att tala om valet 2010 än den ekonomiska krisen”, vilket skulle minska trovärdigheten i socialdemokraternas krav på blocköverskridande uppgörelser för att möta krisen. Han varnar också för att många inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen känner sig betydligt närmare v än mp.

  Kristian Krassman påpekar att det fördjupade samarbetet också betyder att miljöpartiet framöver inte kommer att träffa några nya uppgörelser med de borgerliga, vilket i sig betyder att det röd-gröna samarbetet är ett brott mot den nuvarande blockpolitiken. ”Genom detta steg så skapas definitivt en mycket bredare och stabilare plattform för att genomföra ett samarbete på kommunal nivå”, skriver Krassman.

  * * *

  PS: Jag fick just en inbjudan till en nystartad grupp på Facebook. De har humor i alla fall, vissa vänsterpartister :-)

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "The beginning of a beautiful friendship"

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 oktober, 2008 17:13) : 

  Högern skrattar gott. I ett enda drag så har geniet Mona Sahlin lyckats med den otroliga bedriften att förskjuta Vänsterpartiet och alieniera LO-kollektivet (se senaste LO-opinion).

  Och inte kan hon vara det minsta säker på att Miljöpartiet sitter kvar i båten när det väl visar sig att det kommer att bli blir fyra år till med alliansen...

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 oktober, 2008 20:56) : 

  Kan bara hålla med Alex att detta är perfekt för alliansen fortsatta regeringsinnehav.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 oktober, 2008 21:10) : 

  Att Jonas skulle gilla detta korkade utspel hade nog räknat med redan när valet förlorades 2006. Men att han inte kan inse hur stort misstad detta är kan ses som besynnerligt. LO-kollektivet är våra kärnväljare varav enbart 5% önskar en s+mp regering i jämförelse med över 30% för en s+v regering och över 40% för en s-regering. Fortsätt du med dina prat så får vi se hur Mona Sahlin sköter sin nya barbieklubb, SAP där medlemmarnas önskningar struntas i.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 oktober, 2008 21:21) : 

  Det mest perfekta för alliansen vore om Vänsterpartiet bjöds in till s+mp, det skulle utan tvekan skrämma bort de mittenväljare som kommer att avgöra valet. Något som även skulle inträffa om de gapiga vänstersossarna (inkl. rättshaveristen i Skåne) fick större inflytande. Detta har Mona insett, och det är därför hon är partiledare och inte ni...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 oktober, 2008 22:11) : 

  Alex och Peter, jag är ganska säker på att ni har fel. Det så kallade LO-kollektivet är inte behjälpta av vänsterpartiets populistiska överbudspolitik. De behöver en ansvarstagande regering som skapar tillväxt och stabilitet.

  Reza, så nu menar du att mitt stöd till en strategisk allians som socialdemokraterna ingått är ett bevis på att jag är en dålig sosse? Din logik blir allt svårare att förstå...

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 oktober, 2008 22:26) : 

  Jonas:och du menar att folk skulle köpa sossarnas populistiska politik på i stort sett varje område.Jag tror bättre om folks tänkande än så men som sagt när alternativen ställs mot varandra så vinner alliansen på knock tror jag.

   

  Blogger Bo Widegren skrev... (09 oktober, 2008 00:28) : 

  Ja jag är nog benägen att hålla med Alex och Peter L och har också skrivit om det. Men vad jag också hänger upp mig på att detta rimligen borde förankrats i partiet http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=26769. En liten fråga till Jonas räcker det med "a beautiful friendship" måste inte rimligen omfattas av mertalet i partiet. Det är ju ingen vanlig tonårsromans det är fråga om. Dessutom löften för två mandatperioder!!

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2008 01:50) : 

  Reza, de siffror du nämner gäller inte för LO-kollektivet utan för en undersökning som omfattade en del av LO´s funktionärer. Eftersom du skriver samma fel på många bloggar så kan det ju vara bra att veta hur det ligger till.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 oktober, 2008 21:51) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera