Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, oktober 18, 2008

  Den mångsidiga bloggosfären

  Det är lite rörande med människor som, långt efter alla andra, upptäcker något och på ett närmast nyfrälst sätt hyllar detta spännande nya. Lite så kände jag när Vecko-Revyn nyligen lät ”svenska folket för första gången rösta fram landets bästa bloggar”.

  Tävlingen kallades Blog Awards och dominerades fullständigt av kvinnliga bloggare som i huvudsak skriver dagboksliknande inlägg om sina egna liv, mode, kändisar och populärkultur. Inget ont i det. Många av dem är drivna skribenter och imponerande i sin affärsmässiga hållning till sitt bloggande.

  Men Blog Awards är definitivt inte den första omröstning som hållits om de bästa svenska bloggarna, och de nominerade är inte heller representativa för mer än ett eller par segment av det som är den svenska bloggosfären.

  Tittar man på listan över de mest lästa bloggarna på exempelvis Bloggtoppen så återfinns flera av vinnarna i Vecko-Revyns tävling. Kollar man i stället på Bloggportalen så ser man att helt andra bloggar är de mest länkade och klassade som favoriter. Där finns bloggar som Arvid Falk, Kulturbloggen och Henrik Alexandersson, men också Tjuvlyssnat, Tonårsmorsan och Mickey J Barczyk. Och såväl på Bloggtoppen som Bloggportalen finns en mängd olika kategorier av bloggar än de som premierats på Blog Awards.

  Ytterligare indikatorer över de ”bästa” svenska bloggarna hittar man på Intressant.se. De mest lästa inläggen där handlar i betydligt högre utsträckning om politik och samhällsfrågor. Och påtagligt många, jämfört med dem som nominerats till Blog Awards, är skrivna av män.

  Därmed självklart inte sagt att det inte finns kvinnor bland de mest lästa politiska bloggarna. Rosemari på ovan nämnda Kulturbloggen är ett gott exempel, liksom Marie ”Emma” Andersson, Johanna Nylander, Catti Ullström och Louise Persson, för att bara nämna några.

  Tidigare har det arrangerats omröstningar i bloggosfären om årets bästa politiska blogg. Jag röstades själv fram till denna hedrande utmärkelse första året. Året därpå blev det Isabella Lund. Den tidigare arrangören av detta evenemang förefaller ha lagt ned sitt eget bloggande. I likhet med Erik Laakso så undrar jag vem eller vilka som är beredda att arrangera en ny omröstning om detta. Det vore kanske på sin plats att visa Vecko-Revyn och andra nyfrälsta bloggläsare att den svenska bloggosfären är mer mångsidig än vad Blog Awards tycks visa.

  * * *

  PS: Johan Ulvenlöv (formerly known as Holmgren) tipsar om en intressant artikel/krönika i LO-Tidningen om hur bloggandet förändrar politiken.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Den mångsidiga bloggosfären"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2008 15:42) : 

  Jag undrar om inte Internetworlds omröstning var den första. Om det nu spelar någon roll.

   

  Blogger Jerry skrev... (18 oktober, 2008 17:16) : 

  Handlar det alltid om de som är mest lästa? Är det alltid de som är de bästa?

  Jag tycker faktiskt att de som anordnar dessa pris kan anstränga sig lite mer och inte bara gå efter premissen mest läst!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 oktober, 2008 17:44) : 

  Dennis, det kan den nog mycket väl ha varit. Någon annan som minns någon tidigare?

  Jerry, såväl Blog Awards som Årets politiska bästa blogg var omröstningar där människor fritt fick nominera och sedan rösta. På Bloggtoppen och Bloggportalen kan man se vilka som är de mest lästa, och på Bloggportalen och Intressant de mest länkade.

   

  kommentera