Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 21, 2008

  Mycket på spel i Varberg

  Mycket av den politiska rapporteringen i dag lär kretsa kring allianspartiledarnas möte i Varberg. De ställer nu in siktet på valet 2010 och diskuterar hur de, trots underläget i opinionsundersökningarna, ska kunna behålla regeringsmakten. En gemensam valplattform sägs ska presenteras under dagen.

  Dagens Nyheters politiske kommentator Henrik Brors skriver att de borgerliga regeringspartierna måste, ”likt tidigare socialdemokratiska regeringar, lyckas presentera sig som i opposition till den rådande samhällsutvecklingen”. Hans kollega på Svenska Dagbladet, Göran Eriksson, påminner om att ingen borgerlig regering i modern tid har lyckats med en så stor opinionsmässig upphämtning som alliansregeringen måste klara för att vinna nästa val. Han menar också att de borgerliga, och särskilt moderaterna, har ”starka skäl att ägna några tankar åt konsekvenserna av ett nederlag 2010”.

  I en debattartikel i SvD skriver partisekreterarna Per Schlingmann (m), Anders Flanking (c), Erik Ullenhag (fp) och Lennart Sjögren (kd) att de tillsammans ska finna svar på hur de ”främst kan använda nätet fram till 2010 för att erbjuda människor att kunna engagera sig direkt i Alliansen”.

  Man sneglar inte minst på USA, där den kanske främsta lärdomen från den pågående amerikanska valrörelsen sägs vara hur såväl demokrater som republikaner lyckas engagera hundratusentals personer att arbeta frivilligt för sina övertygelsers skull. Och genom att erbjuda människor ”en kontakt direkt med Alliansen” sänks tröskeln för människor ”att engagera sig och bidrar till att vitalisera partiväsendet”.

  Och det kan ju låta bra, men det ställer också krav på stor öppenhet. I dagsläget vägrar ju som bekant moderaterna andra än de allra mest invigda någon insyn i partiets ekonomi; alltså vilka enskilda personer, företag och organisationer som donerar pengar till partiet. Om Alliansen nu vill göra det möjligt för fler än partimedlemmar att engagera sig politiskt och bidra genom ideellt arbete och ekonomiska bidrag – då bör det råda öppenhet kring detta.

  Än så länge återstår det en hel del för Alliansen att bevisa, såväl vad gäller öppenhet som valbarhet inför 2010.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Mycket på spel i Varberg"

   

  kommentera