Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, oktober 18, 2008

  Slutsatser av Superveckan

  När Superveckan, med ett flertal debatter mellan politikens huvudmotståndare Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt – och andra partiföreträdare som statister, nu är över görs det på flera håll försök att sammanfatta och dra slutsatser.

  Enligt en opinionsmätning som Dagens Nyheter låtit Synovate göra så har skillnaden mellan de traditionella blocken minskat och stödet för moderaterna ökat.

  DN väljer att lägga fokus på att socialdemokraterna tappat kraftigt i väljarstöd efter Mona Sahlins olika besked om vilka partier hon vill regera med. Men för dem som till äventyrs tolkar detta som gynnsamt för vänstern så torde undersökningen vara en besvikelse. V ökar endast med blygsamma 0,8 procent – alltså inom felmarginalen. S tappar i högre grad väljare till centerpartiet och folkpartiet, enligt Synovate. Och den stora vinnaren är alltså moderaterna som ökar med 2,4 procent jämfört med förra månaden.

  Så vad beror då förändringarna på?

  Trots att veckans debatter har haussats i medierna, av politiska bloggare som undertecknad, samt av partierna själva, så tror inte Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att de haft någon större effekt. ”De som är lätta att påverka är de som inte är så intresserade av politik”, säger han till DN, och tillägger att denna grupp förmodligen inte har tittat.

  Nästan alla större tidningarnas nätupplagor har efter varje debatt haft omröstningar bland sina läsare om vem som vunnit. Nästan undantagslöst har dessa omröstningar visat att Fredrik Reinfeldt tagit hem segern. Och tämligen okritiskt har tidningarna sedan basunerat ut resultaten som fakta.

  Jag påstår inte att Mona Sahlin reservationslöst vann varje debatt hon medverkat i under veckan. Mitt omdöme är förstås precis lika påverkat som de ledarskribenter och politiska kommentatorer som i borgerliga tidningar utropar Reinfeldt som solklar segrare. Men det känns inte realistiskt att nätomröstningarna verkligen speglar någon objektiv sanning. Snarare visar det hur mycket bättre de borgerliga partierna är på att mobilisera sympatisörer till sådana här opinionsmätningar.

  Synovates undersökning har, som DN konstaterar, gjorts under en dramatisk period i svensk politik. Den internationella finanskrisen har drabbat Sverige och regeringen, Riksbanken och andra finansiella myndigheter har ställts på svåra prov. Samtidigt har oppositionspartierna lagt fram sina budgetalternativ. Och Mona Sahlin och mp-språkrören gjorde sitt utspel om intensifierat samarbete, något som fick modifieras bara två dagar senare efter hård intern s-kritik.

  Men som sagt: om den sista punkten hade haft någon avgörande betydelse för vänsterväljarna så borde mätningen ha visat en större sympatiförflyttning från s till v. I stället är det m som ökar mest.

  * * *

  PS: I sammanhanget vill jag gärna tipsa om en artikel i veckans nummer av Fokus, betitlad Resan mot mitten. Enligt denna tar Mona Sahlin nu råd av sin företrädare Ingvar Carlsson och sonderar terrängen för en blicköverskridande regering efter nästa val, och den önskade samarbetspartnern utöver mp sägs vara folkpartiet. Själv tycker jag scenariot känns osannolikt, men det är intressant läsning.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Slutsatser av Superveckan"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2008 16:25) : 

  När sossarna går högerut och skillnaden mellan dem och alliansen reduceras till någon skatteprocent här och någon reglering där, så är det klart att folk lätt kan hoppa mellan S och M. När det inte finns några ideologiska skillnader mellan partierna så blir också sådant som "regeringsduglighet" och partiledarnas personliga popularitet väldigt viktiga frågor.

  Men så otroligt korkade som sosseledningen är så skulle det inte förvåna mig att de reagerar på medlemstappet till högern med att "vi måste närma oss högern ytterligare, för att attrahera mittenväljarna".

  Svensk politik har nog aldrig varit så oerhört dålig, syrefattig och likriktad som idag.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (18 oktober, 2008 16:34) : 

  Alex, bortsett från dina märkliga påståenden så drar du felaktiga slutsatser. Ingenstans i Synovatemätningen sägs att s-väljare gått till m. I stället har de som sagt gått till c och fp, och i mindre grad till v.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2008 22:18) : 

  Jonas: Om Mona "vunnit" någon av debatterna med sitt mantra om a-kassan så hade nog nätomröstningarna värderats bättre i din bok.Har tittat på sossarnas webtv under veckan och det är nästan så jag blivit frälst;)

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 oktober, 2008 23:59) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Peter L skrev... (19 oktober, 2008 00:42) : 

  anonym: förvånar mig inte att alliansen politik används av andra stater. En tydlig jobbpolitik är vad förmodligen alla stater vill ha just nu.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 oktober, 2008 09:00) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Blogger Calle Fridén skrev... (19 oktober, 2008 11:50) : 

  Fokusartikeln var en av de mest osannolika analyser jag läst.

   

  kommentera