Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, januari 13, 2009

  Ett EU-val om Europafrågor

  ”Vi ser valet som en opinonsyttring om EU-samarbetet”. Så uppges fp-ledaren Jan Björklund ha kommenterat sommarens val till Europaparlamentet, i samband med att partiet i går presenterade sitt förslag till Europaprogram.

  Två av huvudkraven i plattformen är att Sverige inom tre år bör ha infört euron som valuta och att kärnkraften i Europa måste byggas ut för att klara klimatpolitiken och säkra stabil tillgång på energi. Vare sig eurofrågan eller kärnkraftens framtid avgörs dock av parlamentet. På de områdena är dess makt i praktiken ingen alls.

  Antagligen ska man alltså tolka Björklund som att fp kommer bedriva valrörelse för att marknadsföra sin syn på EU och ett antal sakpolitiska områden som behandlas inom ramen för EU-samarbetet – dock inte nödvändigtvis av Europaparlamentet.

  Aftonbladets Mats Engström är positiv till fp-programmet och lyfter bland annat fram stödet till EU-utvidgningen, kraven på en human asylpolitik, hårdare regler om lobbyism, samt betoning av de mänskliga rättigheterna. Han konstaterar att ”Socialdemokraterna får anstränga sig för att bli lika konkreta”.

  Själv har jag stor förståelse för att de i Alliansen ingående partierna tar chansen att profilera sig. I ett så nära samarbete så är det naturligt att det är det mest dominerande partiet – moderaterna – och dess företrädare som får mest uppmärksamhet.

  Samtidigt är det trist att folkpartiet, som länge varit en av de mest entusiastiska tillskyndarna av Europasamarbetet, nu de facto spelar ned parlamentets och EU-valets betydelse. Effekten lär bli att valrörelsen huvudsakligen kommer att handla om svensk inrikespolitik, ackompanjerad med allmänna positiva eller negativa uttalande om EU.

  Alexander Sofroniou skriver att fp inte tar Europaparlamentet på allvar när de förminskar valet till en opinionsyttring av EU, och slår fast att ”Detta är en hjälp som vi som gillar EU inte behöver”.

  Magnus Ljungkvist är mer skeptisk och menar att parlamentets ”befogenheter och påverkan på vårt dagliga liv kan jämföras med vilken kyrkofullmäktigeförsamling som helst”, men efterlyser också att ”de politiska partierna faktiskt tar valet och mig som medborgare på allvar”.

  * * *

  PS: Delvis relaterat till ovanstående är Erik Laaksos mycket läsvärda artikel på Arvid Falk om att demokrati är så mycket mer än ett röstsystem. Rekommenderad läsning!

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Ett EU-val om Europafrågor"

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 januari, 2009 14:37) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 januari, 2009 14:44) : 

  Hej.. kollar förbi din blogg. Intressant läsning.

  Hoppas du får en fin dag..

  /Minaya

   

  kommentera