Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, januari 11, 2009

    Interndebatt och medielogik

    [UPPDATERAD] Skriverierna om den socialdemokratiska interna diskussionen om synen på budgetreglerna fortsätter. Hans Hoff, ordförande för socialdemokraterna i Halland och ledamot av partistyrelsen, sägs se Skånedistriktets remissvar som ett påhopp på Mona Sahlin.

    SvD:s Göran Eriksson skriver (ej på nätet) att ”En ny destabiliserande faktor för s-ledningen är just nu att partiets interna opposition nu har allierade i de båda tilltänkta koalitionspartierna”, och målar upp ett scenario där Mona Sahlin riskerar förnedrande politiska nederlag på den socialdemokratiska partikongressen.

    Samtidigt presenteras i dag två nya opinionsmätningar från Skop och Demoskop som förefaller visa att moderaterna fortsätter att gå fram samtidigt som kristdemokraterna minskar. Enligt Skop ökar s, mp och v åter ledningen över Allianspartierna. Oppositionen får stöd av 49,9 procent av de tillfrågade medan de borgerliga stöds av 44,6 procent. Demoskopmätningen däremot talar om en krympande skillnad mellan blocken, 6,2 procentenheter.

    Det är intressant att se hur detta rapporteras i olika medier.

    Aftonbladet rubricerar mätningarna som att Oppositionen ökar försprånget medan Expressen hävdar att Moderaterna fortsätter att gå framåt. Och ironiskt nog har ju båda rätt – beroende på vilken av mätningarna man väljer att sätta sitt förtroende till.

    Expressens Ann-Charlotte Marteus har gjort ett tydligt val och slår fast att ”Alla kurvor pekar nedåt för Sahlin: väljarbetyg, andelen väljare som känner stort förtroende för henne, stödet bland s-väljare, väljarstödet för partiet liksom avståndet mellan blocken”.

    Dagens Nyheter väljer i stället TT:s vinkel och konstaterar att kristdemokraternas väljarstöd krymper och stöds enligt Demoskop av 2,5 procent av väljarna, lika många som stödjer Sverigedemokraterna. Kd:s partisekreterare Lennart Sjögren förklarar resultatet med en osynlighet i debatten. Han tycker att Mats Odell som finansmarknadsminister har varit synlig, ”men det handlar ju om hur väljarna uppfattar det, och de har kanske sett både statsministern och finansministern betydligt mera”.

    Själv tror jag att olyckskorparna överdriver den interna s-debattens betydelse. Mona Sahlins ställning som partiledare är inte hotad, trots envisa påståenden om motsatsen. Inte heller lär grunderna för den ekonomiska politiken läggas om. Om det är något som är förankrat inom socialdemokratin så är det ansvarstagandet för landets finanser.

    Och opinionsmätningar är som bekant bara just det; mätningar. Ännu är det långt kvar innan nästa riksdagsval. Dessförinnan sätts partiernas mobiliseringsförmåga på prov inför valet till Europaparlamentet i sommar. Kanske kan vi då få en indikation på vad som händer 2010.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Interndebatt och medielogik"

     

    Blogger Peter A skrev... (11 januari, 2009 14:36) : 

    Många sossar gillar inte debatt och att olika människor tycker olika. När det förekommer inom alliansen så skriker man splittring och målar upp bilder om avgrundsdjupa sprickor.

    När det sker inom socialdemokratin så blir det utspel om attacker på partiordföranden. Desto mer hardcoresocialist man är desto värre är det att ifrågasätta partiordföranden, och oliktänkande vinklas till ett ifrågasättande av partiordföranden.

    Öppen debatt är bra, vill sossar syssla med koncensuspolitik och bestämma vad alla skall tycka på partiledningsnivå inom stängda dörrar så låt dem göra det.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (11 januari, 2009 14:46) : 

    Peter, låt mig vara väldigt tydlig: jag välkomnar en öppen politisk debatt inom s. Och jag betraktar inte Skånedistriktets remissvar som något "påhopp" eller "attack".

     

    Blogger Wilhelm Svenselius skrev... (11 januari, 2009 15:35) : 

    Jag tycker det verkar som om en hel del socialdemokrater känner sig stressade av den vikande opinionen (trots att ni fortfarande leder...) och därför överreagerar på allt som kan tyckas försvaga partiet inifrån. Man menar väl att det nu är viktigast att hålla tätt i leden och enas mot den gemensamma "fienden". Men att försöka tysta ned internkritik är aldrig en klok strategi, särskilt inte nu när vem som helst kan göra sin röst hörd via en blogg.

    Det blir ett spännande val 2010 om trenden i opinionen fortsätter. Jag minns att väldigt många redan var övertygade om vem som skulle vinna när bara några månader återstod. Ändå blev det rätt jämnt till slut.

     

    Blogger Wilhelm Svenselius skrev... (11 januari, 2009 15:36) : 

    Förtydligande: De sista två meningarna i ovanstående inlägg syftar förstås på valet 2006. Så går det när man inte korrläser :)

     

    Anonymous Anonym skrev... (11 januari, 2009 21:17) : 

    Jonas: "Om det är något som är förankrat inom socialdemokratin så är det ansvarstagandet för landets finanser."

    Det ifrågasätter jag inte, men visst är det väl ett problem att ett av de största, om inte det största (s)-distriktet, förordar en ekonomisk politik som ligger en bra bit till vänster om det till namnet omdöpta kommunistpartiet? Och vars SSU-distrikt ligger i paritet med RKU?

    Eller är detta en trivialitet som du Jonas, med handen på hjärtat, menar att man kan borte från?

     

    Anonymous Anonym skrev... (11 januari, 2009 21:18) : 

    borte => bortse

     

    Anonymous Anonym skrev... (12 januari, 2009 06:46) : 

    Jonas

    Det syns mig olyckligt att offentliga men interna politiska S-debattinlägg är så utformade att de inte sällan uppfattas som hårda angrepp på andra sossar. Önskar en helt annan typ av inlägg från s-företrädare i Skåne. Håller ofta med dem i sak, men ogillar deras gammaldags hårdhet och konfronterande debatteknik.

    Med vänlig hälsning
    Klara

     

    Blogger Unknown skrev... (12 januari, 2009 09:16) : 

    Det här med att budgetdisciplin är en socialdemokratisk paradgren... Om man ska hårddra:

    Varför avgick Kjell-Olof Feldt? För att han vill ha budgetdisciplin men var motarbetad av ett helt parti.

    Varför var Göran Persson till en början hatad? För att han vill ha budgetdisciplin men var motarbetad av ett helt parti.

    Ja, som sagt. SÅ hemskt kanske det inte var. Men det känns lite skumt, om man vet vad (s) höll på med 1980-talet, att kalla det för en paradgren.

    Jag säger inte att det är en borgerlig paradgren heller. Inte i bemärkelsen svensk borgerlighet. Man skulle önska en insikt om att det är mysigt idag kan bli hemskt imorgon, men då får man ofta höra att man är en spetälsk nyliberal.

     

    Anonymous Anonym skrev... (12 januari, 2009 12:54) : 

    Om vi nu återgår till diskursen kring opinionsläget, kan det väl vara på sin plats att inta ett annat perspektiv på undersökningen från Demoskop.

    Om nu Kd verkligen kommer att erhålla ett valresultat (obs! antagande för vidre diskussion) innebär detta att de förlorar sin representation i riksdagen.
    Detta i sin tur medför ett än större glapp mellan de regeringsalternativ som i dagsläget föreligger.

    Utifrån detta kan man sålunda skissera minst två möjliga scenarier:
    Dels att Alliansen faller beroendepå på "borgerlig kannibalism" då (m) går fram på främst (kd):s bekostnad.
    Vidare kan man anta allt hårdare profilering från (kd) för att röstmaximera, vilket kan leda till svåra slitningar inom Alliansen.

    Ytterligare en sak som måste beaktas i ljuset av (kd):s utsatta situation är att man från Regeringen/Alliansen inte klart tagit avstånd från ett aktivt/passivt stöd från Sverigedemokraterna.

    Det är upplagt för en intressant utveckling på det politiska området framöver.

     

    kommentera