Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, mars 02, 2009

  Betydelsefull symbolik

  www.se2009.eu
  I dag presenterade regeringen, i form av EU-minister Cecilia Malmström, den logotyp och visuella identitet som ska ”förstärka regeringens ambitioner och mål för ordförandeskapet”.

  Rent estetiskt gillar jag det. Sedan är det som alltid en massa vackra ord som designmänniskorna hoppas att vi ska tänka på när vi ser resultatet av deras arbete. Ledorden den här gången har bland annat varit öppenhet, dialog, vardagsnära, klimat och ljus.

  Detta ska antagligen i sin tur harmoniera med att regeringen säger sig vilja driva ”ett öppet, effektivt och resultatinriktat ordförandeskap”. ”Alla som fruktat en ambition om ett slutet och ineffektivt EU-ordförandeskap, inriktat på att inte åstadkomma något, kan alltså andas ut nu”, skriver Expressen.

  Flera medier rapporterar också att man denna gång valt en annan form för officiell webbadress för ordförandeskapet: www.se2009.eu, där nyordningen alltså består i bruket av toppdomänen eu. ”Det ska visa att det är en EU-agenda vi driver”, förklarar Malmström. Sverige sägs ha gått från att se ordförandeskapet ur ett strikt svenskt perspektiv till ett mera europeiskt, menar hon, och tillägger att vi nu ”har ambitionen att tillhöra Europas kärna”.

  För mig som varm Europavän låter detta positivt – även om det nog ska mer till än ett domänbyte för att komma dit. Jag är mer benägen att instämma med Per Wirtén på Dagens Arena om att behovet av en demokratisk federalism väl aldrig varit lika uppenbart som nu; ”ett starkare parlament som jobbar med en kommission värd namnet”.

  Betydelsefulla indikationer på att utvecklingen, ur mitt perspektiv, är på väg åt rätt håll är att EU-positiva partier som socialdemokraterna och moderaterna får ett starkare stöd i en opinionsundersökning om hur de svenska väljarna tänkt rösta i valet till Europaparlamentet i juni, jämfört med valet 2004. EU-skeptiska Junilistan rasar i samma undersökning från 14,4 procent till 3,5.

  Dessutom förefaller svenskarna betydligt mer positivt inställda till euron. 45 procent är för, vilket är det högsta stödet sedan 2002.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Betydelsefull symbolik"

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2009 14:01) : 

  Rent allmänt ska man nog ta opinionsundersökningar om EU-val med en ordentlig nypa salt. Fler säger att de ska rösta än som gör det och i stor utsträckning nämner man nog samma parti som man skulle ha röstat på i ett riksdagsval om det var ett sådant på gång.

  Junilistan lär gå tillbaka, dels för att de gjorde ett väldigt bra val förra gången, inte setts i media och inte längre har nyhetens behag.

  Ska man dra några slutsatser av opinionsundersökningen är det väl att blockens stora partier kommer tjäna på den tydliga blockindelningen och att det är så få platser som står på spel.

   

  Anonymous Anonym skrev... (02 mars, 2009 20:21) : 

  Tydligen anstränger sig den fd partimedlemmen i KFMLr Marita Ulvskog att få bli parlamentsledamot i EU. Att som god leninist/stalinist via medlemskap i SAP ( många kommunister har gjort så)gå vidare till EU-parlamentet som EU-motståndare är en väl utstuderad strategi för att få ännu högre lön och högre pension. Allt på skattebetalarnas pengar. Vem är det som lägger grunden för politikerförakt? Svar:politikerna själva!

   

  Blogger Anders Bergström skrev... (03 mars, 2009 13:51) : 

  Att allt fler svenskar inser att vi borde gått med i Eurosamarbetet för länge sedan är bra. Att denna insikt kommer just nu är väl inte förvånande när den svenska kronan aldrig tidigare varit så lågt i kurs.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (03 mars, 2009 14:25) : 

  Fredrik, visst - den här undersökningen får nog som bäst ses som en indikator. Trots allt är det fortfarande få som ens är medvetna om att det är ett val i sommar. Vi får väl se om temperaturen ökar snart.

  Lars, jag är sannerligen inte entusiastisk över att EU-listan toppas av Marita Ulvskog. Men att kalla henne leninist/stalinist är definitivt att gå för långt. Hyfsa tonen om du vill kommentera här.

  Anders, kan bara hoppas att du har rätt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (04 mars, 2009 09:15) : 

  Den senaste opinionundersökningen inför förra EU-valet gav ju Junilistan 4.5%. Jag tror att Sören Wibe på olika sätt kommer att få bra media och hamna runt 8%.

  Det finns lite spänningar i euro-zonen. Ett skämt bland ekonomer i höstas var: "The diffence between Ireland and Iceland is a letter and six months". Dessutom, kommer Baltikum att hålla fast sin bindning till euron i vår. Sådant kommer att påverka opinion för euron.

  Mats

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 mars, 2009 19:03) : 

  Snygg logga! den ska man väl orka se överlallt i ett halvår inom Regeringskansliet.
  Men ser ni inte att den symboliserar en tennis boll-'s'.!
  typiskt sverige med andra ord.
  (synd ifsg att vi förlorade mot Israel id DCn.:-)
  Men Björn Borg kan ju fortfarande inviga EU-ordförandeskapet ....)

  Fast Tjeckiens var ju snyggare-mkt färggladare.
  http://www.eupresidency.cz/

  /UBYMIC

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 mars, 2009 20:08) : 

  Junilistan fick 0,5 i senaste valet, så 3,5 är väl knappast ett ras...

  Hego

   

  kommentera