Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, mars 13, 2009

  Det räcker nu!

  Jag tillhör inte de som skriker om ”Mosa Mona”-kampanj varje gång socialdemokraternas partiledare kritiseras. Självklart är det helt okej att ha synpunkter på den socialdemokratiska politiken och dess företrädare, oavsett om man själv är engagerad socialdemokrat eller inbiten motståndare. Kör hårt, det är bra med en öppen debatt.

  Däremot är det trist att det verkar finnas människor i de socialdemokratiska leden och i ideologiskt närstående publikationer som har ytterligt svårt att skilja på sak och person, och som verkligen inte verkar klara av att partiet valt en kvinna som pratar utpräglad stockholmska till ordförande.

  Aftonbladet publicerar i dag en debattartikel av Erik Norelius, en gång i tiden chefredaktör för Dala-Demokraten, där Mona Sahlin beskrivs som ”den slutliga olyckan” som ”tycks sakna politiskt omdöme”. Valet att publicera denna stilistiskt och retoriskt väldigt tveksamma text är förstås inte slumpartat.

  Tidningen påpekar i och för sig att Norelius är 80 år gammal, och publicerar samma dag en artikel skriven av fyra ledande socialdemokrater i Östergötland som menar att kritiken mot Sahlin ger känslan av kampanj.

  Ändå är det svårt att komma bort ifrån känslan av att Aftonbladets debattredaktör (som ju inte gjort sig känd för att vara någon av Mona Sahlins varmare supportrar) faktiskt utnyttjar gamle Norelius för sina egna syften.

  Känns det inte som det räcker med det här nu, Aftonbladet? Vi har sett tendenserna på nyhetsplats, i debattredaktörens blogg – och nu även på debattsidan. Kanske läge att börja snegla lite åt andra håll? Testa en ny vinkel möjligen?

  Även bland andra Johan Sjölander, Hannah Bergstedt, Alesia Goncharik, Alexandra Einerstam och Ewa Jansson skriver bra om detta.

  Andra skriver intressant om , .


  Kommentarer om "Det räcker nu!"

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 mars, 2009 18:58) : 

  Bra Jonas! Kanske man borde starta en motkampanj? Våga vägra Mona!

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 mars, 2009 19:03) : 

  Tack Christina. Fast innebär inte en kampanj på temat "Våga vägra Mona" att man faktiskt tar avstånd från henne...?

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 mars, 2009 19:15) : 

  Socialdemokratin i kris. Det började med "Rörelsen" (= politiskabrojlersmaffian) revolterade mot Göran Perssons centralstyre, som stod i vägen för allmänna sossestimmets egna maktanspråk; de förde fram den välmenande medelmåttan Mona Sahlin; det var deras namn; och det blev ännu värre. Nu vet man varken ut eller in om socialdemokratin; och det gör den inte själv heller. Visioner? Det är tomgång och skåpmat rakt igenom, tycker jag, man mal justy bara på med sina utslitna paroller. Jag tror grundproblemer egentligen är rätt klart. Socialdemokratin var en gång ett parti med mäktig folklig förankring. Av detta finns ingenting kvar. Det är ett parti med bas i en politiskt-medial överklass, som alltmer ihåligt definierande sig själv som "vänster" finansierar sig självt med olika bidrag de själva beslutar om. För folkets verkliga strömningar står de helt främmande. Jag tror det här slutar illa. Än har man opinionssiffror på normal nivå, men vad om låt oss säga ett decennium? Man ligger på kanske 10-15%. Jag tror det är ett fullt realistiskt scenario. Ett parti med, såsom det förefaller, irreparabel pyspunka.

  - Peter Ingestad, Solna

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 mars, 2009 19:19) : 

  "Tidningen påpekar i och för sig att Norelius är 80 år gammal"

  Det var ett ovärdigt argument, Jonas. Detta utan att ta ställning till debatten i övrigt.

  Hur länge får man yttra sig? Bäst du säger till så att jag kan sluta i tid.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 mars, 2009 19:27) : 

  Som varande bördig från norra länsdelen i Västmanland vill jag upplysa om att Aftonbladets debattredaktörs svårartade Sahlin-komplex ej smittat alla från denna landsända. Numera skäms jag när jag hör eller ser henne i media och stänger av så fort det någonsin går. Hon har verkligen passerat bäst-före datumet i debatten.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 mars, 2009 19:54) : 

  Bengt O. Klart man får uttala sig så länge som huvudet är någorlunda klart.

  Men när man börjar närma sig 80 är det dags att undvika att tala alltför mycket om hur mycket bättre det var förr, om man vill bli tagen på allvar idag.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 mars, 2009 20:22) : 

  Hela debatten skulle bli bättre om partiledningen och Nalin Pekgul övergav konspirationsteorierna. Intern kritik finns alltid inom ett parti. Att försöka försvara sig mot den med konspirationsteorier eller indignation ger bara mer kritik.

   

  Blogger cosmo skrev... (13 mars, 2009 22:01) : 

  du missar själva kärnfrågan... socialdemokratins ideologi och grundläggande idéer diskuteras inte längre inom partiet!

  politrukerna med mona i spetsen är ljusår från verklighten.
  östros poppar upp likt en nickedocka men allt han säger är i realiteten förlegat. han liksom mona är ljusår från att matcha borg och reinfeldt.
  ideologin dog i och med tage erlander...
  sap är numera ett utslätat icke-parti som dessutom har mist förankringen med den fackliga arbetarrörelsen

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 mars, 2009 00:31) : 

  Jag vill på förekommen anledning påminna om att anonyma kommentarer inte accepteras. Stå för era åsikter med era egna namn, "murmel" och "cosmo".

  Peter, det där lät ärligt talat synnerligen oinitierat och konspirationsteoretiskt. Du är välkommen tillbaks med en mer genomtänkt analys.

  Bengt, se "mumels" respons. Det relevanta är självklart inte Norelius ålder, även om Aftonbladet förefaller känna sig nödgade att påpeka den. Det relevanta är förstås vad han hävdar - och i det hr fallet så har hans tes en viss korrelation till hans ålder eftersom han framhåller sin långa tid som socialdemokrat som ett argument.

  Andreas, jag bekänner mig inte till några konspirationsteorier - men jag tror inte heller att det är de som är det stora problemet just den här gången. Som jag skrev så välkomnar jag en debatt om den socialdemokratiska politiken och dess företrädare. Men på senare tid har det kommit att handla om andra saker, på ett sätt som känns ovärdigt.

  "Cosmo", se min kommentar till Peter. Och presentera dig om du vill skriva här.

   

  Blogger Micke skrev... (16 mars, 2009 13:03) : 

  Jag tror att det blir bättre så snart (s) bestämt sig för vilken politik (s) vill föra. Sahlin vill förankra politiken i rörelsen och så länge rörelsen inte bestämt sig är det oerhört svårt för Sahlin att vara tydlig i sitt agerande.

   

  Anonymous Anonym skrev... (17 mars, 2009 19:35) : 

  Jonas Morian
  Det korrelerar hit och det korrelerar dit. Idag är det aktuellt med AMF Pensions VD som flyttade pengar. Detta var inte olagligt med enligt mig moraliskt förkastligt.

  Med tanke på Mona Sahlins track record så kanske socialdemokratin av idag borde värva Christer Elmehagen?

  Iofs har han bara gjort ett misstag, vi får väl vänta på tv-lic, svart arbetskraft, maktfullkomlighet och nepotism innan han platsar i Socialdemokratiska partiet.

  Jag menar att om man med Sahlins historia inte finner henne som en person som i viss mån saknar politiskt omdöme el. iaf moralisk omdöme så är det faktiskt retorik.

  //Peter

   

  Blogger Leo Sundberg skrev... (18 mars, 2009 22:17) : 

  Mona Sahlin införde strejkförbud på 90-talet, vilket hon har sagt efteråt att hon var stolt över. Bara det borde ju rendera henne till att inte ens få vara med i ett parti om man ska ta arbetsrätten på allvar.

  Att "rörelsen" sätter högre värde på att hon är kvinna än att hon är en fackfientlig högerpolitiker säger en hel del om hur långt feminismen har gått.

  Själv kommer jag rösta på sossarna i lokalvalet, men aldrig att jag skulle medverka till Sahlin som statsminister.

   

  Blogger Leo Sundberg skrev... (18 mars, 2009 22:19) : 

  Förlåt. jag skulle skrivit:
  Bara det borde ju rendera henne till att inte ens få vara med i ett arbetarparti om man ska ta arbetsrätten på allvar.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (19 mars, 2009 05:52) : 

  Leo, strejkförbudet var inte Mona Sahlins påfund. Om den krisåtgärden ska utesluta henne ur partiet så torde fler - inte minst Ingvar Carlsson - råka ut för samma öde.

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 april, 2009 13:51) : 

  Mona Sahlin har förlorat nästan varje debatt med Reinfeldt och i de politiska striderna har hon inte vunnit en enda gång. Hon har tagit strategiskt felaktiga beslut som när hon stöttade LO-basen och när hon försökte utestänga Vänsterpartiet från samarbetet. Folk har inget förtroende för henne längre och det bästa hon kan göra tror jag är att ligga så lågt som möjligt. Då kanske folks missnöje fäller regeringen. Om hon börjar prata så inser folk hur inkompetent hon är och då vill de inte ha henne som statsminister.

  Jag tycker att Aftonbladet hållit igen bra mycket. De borde gå på hårdare.

   

  kommentera