Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, mars 01, 2009

  Frågorna som avgör valet

  Återigen har nya opinionsundersökningar publicerats, och de tyder på att Mona Sahlin och den nya socialdemokratiske partisekreteraren Ibrahim Baylan står inför tuffa utmaningar. Gårdagens opinionssiffror från DN/Synovate visar att den rödgröna oppositionen visserligen alltjämt har ett övertag men att skillnaden till Allianspartierna minskat märkbart. I förra mätningen var s/v/mp-försprånget 9,2 procent, i februari förefaller det ha krympt till 3,9.

  Mätningen visar också tydligt hur valet 2010 kommer att stå mellan de två stora partierna. Förändringarna i opinionen denna gång kan i princip helt härledas till att moderaterna vunnit två procentenheter och socialdemokraterna förlorat två.

  DN:s Henrik Brors skriver att regeringens hantering av den ekonomiska krisen och ”Socialdemokraternas interna schismer i höstas” har avlösts av debatterna om Saabkrisen och kärnkraften, och att ”den höjda politiska temperaturen tycks gynna den borgerliga alliansen”. På ledarplats konstaterar tidningen att oppositionen har haft ”påtagliga svårigheter att formulera ett alternativ” och att problemformuleringsprivilegiet har blivit Alliansens.

  En annan opinionsmätning från DN/Synovate förefaller visa att väljarnas förtroende för Mona Sahlin har rasat till en bottennivå, samtidigt som siffrorna för Fredrik Reinfeldt skjuter i höjden.

  I en kommentar till detta säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring att alla turerna kring samarbetet med mp och v har skadat bilden av Mona Sahlin. ”Och det i ett läge då Fredrik Reinfeldt lyckats kliva fram och ingjuta visst hopp i den djupa lågkonjunkturen genom sitt sätt att möta bankkrisen och fordonskrisen”.

  Andra skulle nog ifrågasätta i vilken mån Reinfeldt överhuvudtaget ”mött” fordonskrisen. Värt att notera är också att ovanstående opinionsmätningar gjorts innan det stått klart för väljarna att krisen i fordonsindustrin dragit med sig hela den svenska ekonomin i fallet. Nya siffror från SCB visar att BNP minskade med hela 4,9 procent de sista tre månaderna förra året jämfört med motsvarande kvartal 2007. För 2008 blir tillväxten ynka 0,2 procent.

  SCB har aldrig tidigare registrerat ett större fall under ett kvartal. Enligt flera bedömare ska det vara det största tappet sedan 1970-talet. Med andra ord värre än under nittiotalskrisen. Finansminister Anders Borg uppger att läget nu så svårt att det inte går att göra prognoser, samt att ”vi befinner oss någonstans i mitten av nedgången” och det därför är tidigt att leta efter vändpunkter.

  Det ska bli intressant att se hur detta kommer att påverka opinionsläget för Alliansen och förtroendet för Reinfeldt. Ibrahim Baylan skriver på debattsajten Newsmill, och även på DN.se, att han ser fram emot debatten om jobben som han tror kommer att stå i fokus även i 2010 års valrörelse.

  Statsvetarprofessor Tommy Möller menar i stället att vi väljare, ”på ett sätt som överträffat allt vi tidigare skådat”, kommer få bevittna en kamp mellan två pretendenter på statsministerposten. Enligt Möller kommer frågan om vem som är mest regeringsduglig, Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin, att avgöra valet.

  Min partivän Erik Laakso anser att socialdemokratin därför måste ”fokusera på bredden, det politiska innehållet och vår förmåga att vara en rörelse mer än på personer, samtidigt som Mona Sahlin måste framstå som trovärdig som regeringschef”. Han påminner också andelen osäkra väljare är över 20 procent, ”vilket får anses som tankeväckande och kanske lite oroande”.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Frågorna som avgör valet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 mars, 2009 16:41) : 

  Jag håller med Erik Laakso. Dessutom vill jag lägga till några frågor till som är viktiga att registrera och det är:

  - att få Socialdemokrater att rösta och inte ligga på sofflocket valdagen

  - att få sjuka och arbetslösa och blivande arbetslösa att se en framtid i en socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik

  - att få människor som inte är sjuka och arbetslösa att se att även de kan drabbas av detsamma.
  Någon sa att det är först när människor själva drabbas som de inser hur regeringens politik slår för den som är utsatt eller blir arbetslös.

  Detta är inte något som jag själv hittar på utan sådant jag möter i vardagen när jag pratar med folk.

  Eva Hedesand Lundqvist
  Luleå

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 mars, 2009 19:47) : 

  Göran Persson visste
  bättre, men lät Nuder
  hållas, och fastighets-
  skatten underskattades.
  Gör om misstaget, låt
  Ohly hållas. Alliansen
  vinner och vi slipper
  fastighetsskatten.

  Gunin
  horsakistan.blogg.se

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 mars, 2009 20:03) : 

  Att Mona Sahlins förtroende sjunker som en sten måste väl ändå vara rätt uppenbart. Frågan som nu många ställer sig är hur länge kommer socialdemokratin ha tålamod med Sahlin? Är det början på slutet för Sahlin som vi nu ser.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 mars, 2009 21:01) : 

  Har sagt hela tiden att jag inte är orolig inför valet 2010. Det finns "inget" alternativ på vänsterkanten det man ser det på varje viktig fråga som kommer upp på bordet där alliansen levererar kloka svar hela tiden. Det ser inte minst på kärnkraften och bilindustrin där volvo fick garantier men inte saab. Det finns bara ett regeringsdugligt alternativ i dag. Vi får se framöver om Mona Sahlin och vänstern kan matcha, Jag tvivlar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (01 mars, 2009 21:06) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (01 mars, 2009 22:52) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Blogger Emil skrev... (02 mars, 2009 07:01) : 

  Intressant att se att hela debatten om den förnyelse som behövdes inom socialdemokratin mest verkar ha mynnat ut i att ni tycker att måste bli bättre på att berätta för folk att ni hade rätt hela tiden. Någon tanke om att ni skulle behöva förändra något i er politik verkar inte ha slagit er.* Det skulle kunna ses som ett omyndigförklarande av väljarna eller som ett utslag av envis stolhet.

  Vidare så vill jag påpeka att det Jonas slutsats att "fordonskrisen har dragit med sig hela den svenska ekonomin i fallet" känns hyfsat tveksam. Den nuvarande krisen är en finanskris, inte en kris i en specifik industriell sektor. Det är alltså inte en fordonskris som drar med sig andra sektorer i ett fall utan en finanskris som påverkar de flesta industriella sektorer (framförallt de rörelsekapitalintensiva). Att fordonsindustrin är värre drabbad betyder inte att det är den som har utlöst krisen.

  *Jag syftar nog mer på de som Jonas citerar och på vissa kommentatorer än på Jonas själv i det här fallet.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (02 mars, 2009 09:57) : 

  Emil, följ gärna länken till DN när jag skriver att fordonskrisen dragit med sig hela den svenska ekonomin i fallet. Formuleringen kommer från tidningens ekonomireporter.

   

  Blogger Emil skrev... (02 mars, 2009 10:18) : 

  Jonas, helt korrekt att det är DN jag skall skälla på och inte dig. Det verkar dock vara deras rubriksättare och inte ekonomijournalist som skall skällas på denna gången eftersom det inte nämns ett ord om detta i artikeln.

  Helt utan ansvar är du nog dock inte, man väljer själv vilka källor man använder sig av och ett uns av kritiskt läsande kan man väl ändå begära?

   

  kommentera