Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 11, 2009

  Reinfeldt, Sahlin och skriverierna

  På tisdag i nästa vecka är det säsongsavslutning för SVT:s Rakt på med KG Bergström. Då har det utlovats en duell mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin. Detta ser jag fram emot.

  Sahlin har den senaste tiden varit väldigt omdebatterad. Sjunkande opinionssiffror och dåliga resultat i förtroendemätningar har åter fått framförallt människor utanför socialdemokratin att ifrågasätta henne och hennes ledarskap. Därför känns det skönt att då och då ta del av journalistik som faktiskt visar upp en lite annorlunda bild, som exempelvis Cristofer Brasks reportage i Expressen. Rekommenderad läsning.

  Skriverierna och debatten om Sahlin har fått mig att fundera på vad för slags teflonkostym Fredrik Reinfeldt måste vara klädd i för att så till synes oberörd klara sig undan debatten om sitt och regeringens ansvar för den djupa ekonomiska krisen, vilken allt mer visar sig i varsel och stigande arbetslöshet – och det faktum att vår svenska krona rasat rejält.

  Vissa försök görs dock att avkräva Reinfeldt ansvar, om inte för vad han (inte) gör nu så åtminstone för vad han gjorde som riksdagsledamot. Jag syftar förstås på hans litterära mästarstycke Det sovande folket som järngänget bakom Alliansfritt Sverige gjort tillgänglig på nätet. Läs gärna också Arvid Falks recension och Johan Sjölanders kommentar.

  Jag har tidigare bara läst utvalda delar av Reinfeldts bok. Att nu ta del av helheten är rätt omtumlande. Han som skrivit detta och uttryckt dessa åsikter – som vuxen riksdagsledamot och inte som någon vildhjärna till ungdomsförbundare – är nu faktiskt landets statsminister. Det ska bli mycket intressant att se om detta når utanför bloggosfären och faktiskt tas upp till belysning i traditionella medier och allmän samhällsdebatt.

  * * *

  I dag presenterades för övrigt en ny opinionsmätning som tycks visa att det röd-gröna blocket ökar ledningen något. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet får tillsammans 52,7 procent mot Allianspartiernas 44,5.

  Den enda statistiskt säkra förändringen i mätningen förefaller vara att vänsterpartiet ökar med 2,0 procentenheter till 7,2 procent. Socialdemokraterna backar något till 39,5 procent. Även miljöpartiet minskar marginellt. Moderaterna tappar enligt mätningen 2,5 procentenheter och kristdemokraterna hamnar åter strax under fyraprocentsspärren.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Reinfeldt, Sahlin och skriverierna"

   

  kommentera