Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    tisdag, mars 03, 2009

    Ballar av stål

    IF Metall förtjänar allt beröm de fått i går och i dag. Det så kallade permitteringsavtal som man gjort upp med arbetsgivarna om innebär att människor som hotas av uppsägning kan få ledigt, men behålla jobbet och få en ersättning som blir bättre än a-kassan.

    Avtalet innebär i praktiken att man öppnar för lönesänkningar ner till 80 procent av lönen. Det kan inte beskrivas som något annat än en unik åtgärd – och något som rimligen krävt stort mod av IF Metalls ordförande Stefan Löfven. På pressträffen där avtalet presenterades talade Löfven om ”undantagstillstånd” och att svensk ekonomi ”befinner sig i den värsta kris som vi har upplevt”.

    Faktum är att i dag är 25 000 av IF Metalls medlemmar arbetslösa och hela 40 000 är varslade. Utvecklingen är dramatisk – hotet är massarbetslöshet. Det illustreras inte minst av att förbundet vid en extrastämma i dag fattade beslutet att höja a-kasseavgiften.

    Och det handlar inte enbart om en global finanskris. Det handlar inte heller enbart om hur regeringen skött (?) situationen. Vad vi ser är också en strukturomvandling där många av de industrijobb som försvinner kan vara borta för gott. Dessutom finns en klimatfaktor där den dramatiskt sjunkande efterfrågan på bilar är en tydlig indikation.

    Regeringen har valt att inte kommentera uppgörelsen, och SvD:s Göran Eriksson tror att de fruktar en repris av valrörelsen 2006 då s varnade för att en högerregering skulle leda till sänkta löner.

    På ledarplats skriver Aftonbladet att ”Sven Otto Littorin och Maud Olofsson har nu en unik chans att vara med och skapa något varaktigt och viktigt i den svenska ekonomin”. Tidningen pekar på att med detta avtal som grund och ett statligt program för utbildning i företagen skulle Sverige få ”ett mer framtidsinriktat system än andra länders permitteringslöner”. Dessutom byggt av fack, företag och stat tillsammans.

    Ännu mer spännande vore det om man nu tog chansen att snegla på det danska systemet för att kombinera flexibilitet på arbetsmarknaden och trygghet för de anställda, så kallad flexicurity. Tanken med det är att öka rörligheten på arbetsmarknaden, samtidigt som tryggheten ökar för dem som riskerar bli utan jobb. Löntagarna garanteras med detta system en stabil trygghet vid omställningar, samt stöd och utbildning för att snabbt kunna få nya och bättre jobb än de som försvann. I gengäld får företagen och samhället tillväxtinriktade fackliga organisationer, som bejakar rörlighet.

    Läs gärna också vad Sven-Erik Österberg, s-gruppledare i riksdagen och ordförande för partiets jobbrådslag, skriver på Newsmill.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Ballar av stål"

     

    Blogger Unknown skrev... (03 mars, 2009 15:40) : 

    Bra och konstruktivt inlägg!

    Här finns all anledning att nu göra gemensam sak och finna en blocköverskridande lösning kring hur vi kan förnya regelverket i riktning mot en flexicuritymodell - detta skulle gynna såväl arbetsgivare som arbetstagare.

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2009 16:36) : 

    "Ännu mer spännande vore det om man nu tog chansen att snegla på det danska systemet för att kombinera flexibilitet på arbetsmarknaden och trygghet för de anställda, så kallad flexicurity."

    Nu tycks ju flexicurity-modellen vara högst flyktig, Astudillo och Österberg menar att flexicurity är den nordiska modellen utan att de tagit hänsyn till någorlunda stora skillnder mellan de olika länderna.

    Men det finns ju ett annat parti som uppenbarligen stirrat in sig på det danska systemet, Sverigedemokraterna. Och en del av den socialdemokratiska kritiken mot Sd är ju just den flexibla arbetsrätten som Sd vill ha. Så tror du verkligen att Socialdemokraterna kommer närma sig riktig flexicurity?

    (Jag har bestämt mig för att jag frågat detta tidigare, och minns jag inte helt fel så blev det inte mycket till svar den gången.)

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2009 17:22) : 

    Du verkar utgå ifrån arbetsgivarnas applåder när du påstår att det har fått beröm. Det vore bra om du också titta lite på arbetarklassens bloggare och fick en syn på vad vi som stödjer arbetarna i svåra lägen tycket. Det är rentav absurt att öppna upp för lönedumpningar som leder till att alltfler arbetsgivarorganisationer kommer att se en chans och nappa på för lönesänkning och som dessutom blir ett psykologiskt tungt nederlag för arbetarnas företrädare i framtida förhandlingar. Det känns som att ett ledarskapsbyte i IF Metall skulle vara nyttigt för arbetarrörelsen, inte för Johan Norberg och Svenskt Näringsliv som de beröm du pekar på kommer ifrån.

     

    Blogger Reza Javid skrev... (03 mars, 2009 17:29) : 

    som socialdemokrat borde du nog vetat att vi företräder arbetarnas intressen och inte arbetsgivarnas. De två artiklar du länkar till är återigen ett bevis på att du har svårt för socialdemokratins värderingar då Svenska Dagbladet är en konservativ och arbetarfientlig nyhetssida och expressen för en klasspolitik, båda emot våra värderingar. Länka istället till de som företräder arbetarna och hitta de beröm du talar om där istället, om du nu företräder socialdemokratin och arbetarrörelsen i den här frågan.

     

    Blogger Reza Javid skrev... (03 mars, 2009 17:45) : 

    Här är arbetarnas röster och det handlar inte om något beröm utan kritik, oroliga blickar och pessimism.
    http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2673944

     

    Blogger Din vän skrev... (03 mars, 2009 20:03) : 

    Javisst: att sänka människors löner har ju visat sig förr vara ett bra sätt att få människor att köpa saker. Det är ju därför det är så smart att sänka a-kassan.
    Att dessutom gör som Volvo: höja bonusar till chefer och öka aktieutdelningen: det är väl bra politik för att få fart på samhället och få ett jämlikt samhälle.
    För min del står jag här och skakar på huvudet och inser att metall springer högerns ärenden och det gör uppenbarligen alla välavlönade personer. Sorgligt, sorgligt.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (03 mars, 2009 20:57) : 

    Oscar, tror att det generellt är dåliga förutsättningar för blocköverskridande uppgörelser just nu. Och moderaterna verkar ju mer pigga på att sänka a-kassan än att hitta vettiga omställningssystem. Så jag tror det först måste till s och mp i regeringsställning för att det ska kunna hända något på den fronten.

    Dennis, omöjligt är det nog inte. Se i övrigt svaret ovan.

    Reza, om du bekymrat dig att faktiskt följa den första länken i mitt inlägg så hade du kunnat se att socialdemokratiska ledarskribenter på bland annat Folkbladet, Östra Småland, Norrländska Socialdemokraten och Aftonbladet ger eloger till IF Metall och Stefan Löfven.

    "Kulturbloggen" (Rosemari?), jag tror att du förenklar - och det rejält. Sverige är uppenbarligen inne i en djupt allvarlig situation. Då kan man som fackföreningsledare välja att offra sina medlemmar för de goda principernas skull, eller vara pragmatisk och samtidigt ge regeringen en välbehövlig känga för sin passivitet.

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 mars, 2009 23:58) : 

    Är inte detta ett sätt att låsa in arbetskraften på företaget, snarare än att bejaka den rörlighet du efterlyser. Överenskommelsen kan vara bra för båda parter men på olika sätt. Arbetsgivarna slipper kostnaderna för återanställningar om konjunkturen snart vänder och facken tjänar a-kassedagar åt sina medlemmar om krisen blir långvarig.

     

    Blogger Emil skrev... (04 mars, 2009 08:50) : 

    När man läser vissa kommentarer här förstår man att (S) har vissa problem med förnyelse...argumenten är ju också fantastiska: du får inte tycka så här eftersom du är socialdemokrat och socialdemokrater inte tycker så här eller har sådana här värderingar

    Kulturbloggen: Volvo för ingen politik - de är ett företag, inget parti.

     

    Blogger Micke skrev... (04 mars, 2009 11:08) : 

    Som arbetstagare blir jag förbannad av att Metall kan gå med på att sänka lönerna, även om det bara är tillfälligt.
    Vad händer om den globala bilförsäljningen inte vänder i höst? Tänk om denna låga försäljningen fortsätter under 2010?
    Då är Metalls lönesänkning TOTALT värdelös, eftersom arbetsgivarna tvingas sparka folk i alla fall. Läste i höstas två norska forskare som påstod att all verkstadsindutri i Norge och Sverige kommer att försvinna inom 10-15 år. I så fall liknar Metalls desperata åtgärder alltmer 70-talets försök att rädda varvsjobben.

     

    Anonymous Anonym skrev... (04 mars, 2009 16:04) : 

    Jag kan bara hålla med dig.. Är själv arbetslös metallare för första gången på 12år.. Visst tycker jag att man tillfälligt kan sänka lönerna för att rädda jobb och företag, kravet borde dock vara att lönesänkningen ska gälla alla i företaget och rimligen kompenseras fullt ut när det vänt uppåt igen...
    Mvh// Robban

     

    Anonymous Anonym skrev... (04 mars, 2009 19:52) : 

    Tja, nu blir jag lite besviken på den annars så klarsynte Jonas Morian.

    Det handlar inte om lönesänkning, det handlar om att gå ner i arbetstid till en nivå som motsvarar lägst 80 % av lönen.
    Hela upplägget är egentligen en permiteringsvariant, eller en periods deltidsarbete om man så vill.
    Ersättningen PER ARBETAD TIMME blir nämligen densamma.
    Vissa företag inom IF Metalls/Verkstadsföretagens avtalsområde somjag känner till har redan innan denna uppgörelse infört "säsongsarbete", man jobbar mindre nu och kommer att jobba igen det när (om?) det vänder uppåt igen.

    Dock är det reella problemet att upplägget kan påverka sjukpenning och A-kassa om man erhåller lägre utbetald lön under en tid.
    Det är här man borde fundera kring statens ansvar.
    Just nu ligger allt ansvar hos parterna.

    Dessutom visar IF Metalls höjning av medlemsagiften hur absurt den nya finansieringen av A-kassan, där förbund med högre arbetslöshet får betala mer, är skev och orättvis.
    Metallarna (vilket jag inte är) kan inte rå för att deras sektor drabbas hårdare, dessutom är det ju rent allmänt svårt att hitta nytt arbete i dagsläget.
    Att då pålägga dem lägre löneutbetlingar, högre a-kasseavgift, lägre sjukpenning och lägre a-kassa känns inte rätt.
    Systemet infördes av den moderatledda regeringen under brinnade högkonjunktur, med avsikt att "skapa" arbetskraft (vilket lyckades dåligt) - nu har spelplanen/förutsättningarna förändrats och vi måste alla vara solidariska och bidra till a-kassefonderna.

     

    kommentera