Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, mars 27, 2009

  Skatter och opinion

  I morse meddelade Mona Sahlin och Thomas Östros på DN debatt att det behövs fem miljarder i nya skatter för att ta Sverige ur krisen. Bland annat föreslår de att förmögenhetsskatten återinförs, att de med villor som är taxerade till mer än 5 miljoner kronor ska betala en extra fastighetsskatt, samt att inkomstskatten höjs för höginkomsttagare.

  Pengarna sägs ska till gå att dämpa ökningen av arbetslösheten och på så sätt värna de offentliga finanserna och ta ansvar för Sverige.

  I det rödgröna samarbetet är man dock inte överens. Vänsterpartiet vill se högre skatter medan miljöpartiet tycker att s går för långt. Förmögenhetsskatten säger mp blankt nej till.

  Frågan är hur utspelet kommer att mottas av väljarna. Häromdagen kom ju siffror som visade att arbetslösheten är den i särklass viktigaste politiska frågan för väljarna i dag, medan skattefrågan som förr låg på tredje plats nu åkt ut från tio-i-topplistan.

  Socialdemokraterna behöver en vändning i opinionen. Den senaste väljarundersökningen från Novus Opinion förefaller dock visa att s rasat i storstäderna sedan i höstas samtidigt som moderaterna gått starkt framåt.

  En mätning som Demoskop genomfört på uppdrag av Expressen om hur förtroendet för Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, oppositionen och regeringen påverkats av debatten om de höga ersättningarna visar dessutom att förtroendet för oppositionen och Sahlin minskat dramatiskt. Nästan hälften av de tillfrågade säger sig fått lägre förtroende för Sahlin medan bara fem procent fått ett högre förtroende.

  I höstas ledde de rödgröna med två procentenheter över de borgerliga i storstadsregionerna. Det har nu, enligt Novus, förvandlats till ett försteg på drygt 15 procentenheter för alliansen, som gått från 45,7 procents stöd till 56 procent. Oppositionen ser ut att rasa från 47,7 till 40,6.

  I Sverige utanför storstadsregionerna har däremot oppositionen en till synes stadig ledning med 53,5 mot 40,4 procent för borgerligheten. Men gapet har minskat med 10 procentenheter sedan hösten.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Skatter och opinion"

   

  Anonymous Lars Eriksson skrev... (29 mars, 2009 18:12) : 

  Man ser allt oftare i bloggsammanhang uttalanden typ "rör inte mitt jobbavdrag!" En förment "grovjobbare" påstod att han och hans familj hade bättre standard nu än någonsin under en sosseregering. Så detta med skatter är känsligt.

   

  kommentera